Arama


NURPERİ - avatarı
NURPERİ
Ziyaretçi
16 Nisan 2013       Mesaj #4
NURPERİ - avatarı
Ziyaretçi
TEOKRASİ
Teokrasi dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terimdir. Devlet işlerinin dini temellere dayandırılmaya çalışıldığı sistem.

MONARŞİ
Monarşi bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir.Saltanatın bir başka adıdır.Bir monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır.

OLİGARŞİ
Oligarşi, sadece belirli bir zümrenin bir ülkeyi yönetmesiyle ortaya çıkan yönetim biçimidir. Genelde yönetimdeki grup, askeri, siyasi veya maddi olarak ülkenin önde gelen gruplarından birisidir.

CUMHURİYET
Devleti yöneten kişilerin halk tarafından belirli süreler için seçildiği yönetim biçimine cumhuriyet denir. Bu yönetim biçimiyle halk da devlet yönetimine katılmış olur.
Örnek: Türkiye Cumhuriyet

SALTANAT
Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan yönetim şekline verilen addır. Yönetim şekli Osmanlı Hanedanı mensubu padişahın görünüşte mutlak egemen olmasına dayalıdır. Saltanat kelimesi Türkçe'de gösteriş ve zenginlik anlamında da kullanılır.Kısaca babadan oğula geçiş sistemi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.