Arama

Maymun türleri nelerdir? - Tek Mesaj #7

yaşam ensar - avatarı
yaşam ensar
Ziyaretçi
13 Mayıs 2013       Mesaj #7
yaşam ensar - avatarı
Ziyaretçi
Maymunlar (Primates)
İnsan ve maymun gen alışverişi yaptı
Bilim insanları insan ve şempanzenin atalarının, binlerce yıl boyunca çiftleşerek gen alışverişi yaptığını ortaya koydu.
Evrim sürecinde, insan ve şempanze 6.3 ila 5.3 milyon yıl önce birbirinden ayrılmaya başladı. Ancak bu ayrılık, her iki cinsin birbirinden gen almasını engellemedi. Bir başka deyişle, her iki ırk tarihte uzun bir süre birbirleriyle çiftleşti.
Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi profesörü David Reich, maymunla insan arasındaki genetik değiş tokuşun dişi eşey hücresi X kromozomları seviyesinde belirginleştiğini savunuyor. Kromozomlardaki benzerlikten yola çıkan uzmanlar, şempanze ve insanların evrim çizgileri arasında yüzbinyıllarca süren bir melezleşme olduğunu düşünüyor.

ESKİ ATALARIN İLGİNÇ GEÇMİŞİ
Bilim insanları, iki ayakları üzerinde yürüyebilen ve görüntüsü maymunları andıran Tumay insansı atanın, 6.5 ila 7.5 milyon yıl öncesinde şempanzelerle çiftleştiğini düşünüyor. Uzmanlar, bu çiftleşmenin nasıl gerçekleştiğini fosil kalıntılarının eksikliği nedeniyle kesin olarak bilemiyor, ancak çiftleşmenin 5.3 milyon yıl öncesinde sona erdiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre, Tumay insansısı ve şempanzeler 5.3 milyon yıl önce de birbirlerine karşı cazibelerini yitirmiş olabilir. Bilim insanları, iki evrim çizgisi arasındaki nihai ayrılığın, bir başka deyişle genetik alışverişin bitişinin 4 milyon yıl öncesine rastladığını vurguluyor. Araştırmacılara göre sonuçlar, insanın en eski ataları olarak nitelenen 6-7 milyon yıllık Tumay , 6 milyon yıllık Orrorin veya 5.5 milyon yıllık Ardipitek insansılarının yeniden sorgulanması gerektiğini gösteriyor.

ŞEMPANZELERİN GENETİK GEÇMİŞİ BİR MUAMMA
Araştırmaya göre, şempanzelerin kökenlerine ilişkin muamma devam ediyor. İnsanın atalarına ait bulunan onlarca fosile karşın, bugüne kadar birkaç diş dışında ilk şempanzelere, hatta gorillere ait tek bir kemik dahi bulunamadı. İnsanla maymunun genetik haritaları yüzde 99 oranında birbirine benziyor.
Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2018 15:54