Arama


Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
24 Eylül 2013       Mesaj #4
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Teknoloji Tasarım'ın Önemi
MsXLabs.Org


Teknoloji Tasarım Dersimiz birçok zeka türüne hitap eden; sayısal, sözel, bedensel-kinestetik, görsel uzamsal zekaların tümünün uygulama alanı bulduğu bir derstir. Kullanılmayan bilgi, elektrik üretemeyen baraja benzer. Öğrenciler 6 yıldır tüm derslerde öğrendiklerini uyguladıkları, eğlenerek öğrendikleri dersimizde, ülke kalkınması için önemli bir unsur olan inovasyonu da uygulayarak, öğrenerek yetişmektedirler. Kalkınma üretimle, üretim teknolojiyle, teknoloji inovasyonla, inovasyon Teknoloji Tasarım Eğitimiyle sağlanabilir. Öğrenciler dersimizde ürettiklerini MEB TTKB ve TPE tarafından düzenlenen sergide Katma Değere dönüştürmekte, buluşların patentleri alınmakta ve ekonomiye kazandırılmaktadır. Bizzat ödülleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız vermektedir. Bu sergi ülkemizde bir derse yönelik düzenlenen tek sergi olma özelliğini korumaktadır. Avrupada ilköğretim düzeyinde inovasyonun öğretildiği ilk ders te Teknoloji Tasarım Dersidir.

Ancak bu durum 2012 yılından itibaren olumsuz şekilde değişecektir. MEB tarafından 25.06.2012 tarihinde açıklanan "İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi"nde haftalık ders süreleri Ortaokullarda 30 saatten 36-37 saate çıkarılmış, günde 7 hatta 8 saate kadar ders yapılacağı açıklanmıştır. Matematik ve Fen bilimleri öğretiminde hem uygulanan süre hem başarı düzeyi olarak Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğumuzun açıklanması sonrasında bu derslerin saatleri arttırılmıştır. Yine yabancı dil öğretiminin önemine binaen artık öğrencilerimiz 2.sınıftan itibaren Yabancı Dil öğrenmeye başlayacaklar. Diğer tüm derslerde de olumlu gelişmeler yaşanmış, bu derslerin amacına ulaşması açısından ve Öğretmenleri mağdur olmayacak şekilde düzenlemeler yapılmıştır. Ancak 2006 yılında sorgulayan, üreten, yaratıcı nesiller yetiştirmek gibi çok büyük hedeflerle TPE, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Focus İnnovation Derneği vd. birçok kurum-kuruluşun görüşleri alınarak hazırlanan "Teknoloji ve Tasarım Dersi" bugün can çekişmektedir. Bu seneye kadar 6-7-8.sınıflarda uygulanmakta olan dersimiz, yeni uygulanacak ders çizelgesinde kesintiye uğramış ve 6.sınıflardan kaldırılmıştır. Kökü kesilmiş bir ağaç gibi kurumaya, yok olmaya terk edilmiştir. Bu durum öğrencilerimiz ve ülkemiz açısından bir kayıp olduğu gibi Teknoloji Tasarım Dersi Öğretmenlerimizin de 2013 yılında NORM Fazlası olmalarına neden olacaktır. Tüm okulların normu azalacağı için Öğretmenlerimiz maaş karşılığını dolduracak okul dahi bulamayacaklardır. Özellikle atama bekleyen Öğretmenler de göz önüne alındığında, ders saatinin 1/3 oranında azalması büyük sıkıntı doğuracaktır.

Tüm ilgili kurum ve kuruluşların bu duruma sessiz kalmayacağını; 12 yıllık zorunlu eğitimin temel hedefleri (ttkb) olan
-Temel becerileri geliştirmek
-21. yüzyıl becerilerini geliştirmek (2023 vizyonu)
-Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri için ortam sağlamak
hedeflerine ulaşmak adına en önemli ve uygulanabilir ders olan TEKNOLOJİ TASARIM dersine gereken önemin verileceğini, ders saatlerinin yeniden düzenlenip 5-6-7-8.sınıflarda uygulanacağını umut ediyor, teşekkür ediyorum.

Oktay SAZAK