Arama

Hastalık Nedir? - Tek Mesaj #2

cHAKİ - avatarı
cHAKİ
Ziyaretçi
10 Ekim 2013       Mesaj #2
cHAKİ - avatarı
Ziyaretçi
Soru: hastalık nedir
Hastalık : İnsan organizmasının çeşitli nedenlerden ruhsal, bedensel ve sosyal dengesinin bozulmasına hastalık denir. Hastalığın başlıca nedeni mikroplardır. Ancak dengesiz beslenme, ruhsal sorunlar, vb. gibi durumlar hastalık için ortam hazırlar.

Belirtiler : Her hastalığın farklı belirtileri vardır ancak genelleme yapmak gerekirse, halsizlik, ateş, titreme, iştahsızlık, ağrılar ve huysuzluk gibi durumları sayabiliriz.

BEDEN SAĞLIĞINI BOZAN VE HASTALIĞA NEDEN OLAN ETKENLER

1. Kalıtımla ilgili nedenler

İnsanların özelliklerini kalıtımsal olarak anne – baba veya baba – anne kanalı ile yakınlarından alma haline kalıtım diyoruz. İşte bu özelliklerin yanında genlerle bazı olumsuzluklarda bebeğe geçer. Bunlar bedensel kusurlar olabildiği gibi bazı hastalıklarda olabilir. Ancak burada hastalık adı vermemek daha uygun olur. Çünkü kalıtımsal denilen bazı hastalıkların daha sonra kalıtsal olmadığı ispatlanmaktadır. Ancak ruh ve sinir hastalıklarının kalıtsal olduğu söylenebilir.

2. Çevre ile ilgili nedenler

Çocuk hastalıklarına zemin hazırlayan önemli etkenlerden biride çevredir. Sağlıklı olmak için gerekli koşullar temizlik, iyi beslenme, uyku ve dinlenme, sosyal ve duygusal ortamlar olumlu şekilde hazırlanmamışsa çevre içinde yer alan bu etkenler hastalığa yol açarlar.

a) Mikrop parazitler

Mikrop : İnsan için zararlı etkenleri olan ve vücuda girdiğinde organizmayı hasta edebilme yeteneğine sahip, gözle görülmeyecek kadar küçük canlılara mikrop denir.

Mikroplar vücuda şu yollarla girerler :

-Ağız yoluyla

-Deri yoluyla

-Solunum yoluyla

b) Yetersiz ve dengesiz beslenme

Kişinin günlük enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için tüm besin guruplarından yeteri kadar alamaması haline yetersiz ve dengesiz beslenme denir. Buda vücudun günlük işlevlerini yerine getirememesi, mikroplara karşı direncinin kırılması sonucu sağlıksızlık yani hastalık haliyle sonuçlanır. Büyüme ve gelişmede de yavaşlama başlar.