Arama

Ayak Ağrıları - Tek Mesaj #3

zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
19 Ekim 2013       Mesaj #3
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Talus Kırıkları

Talus, ayağın ayak bileği eklemini oluşturan kemik yapısıdır. Talus, üstte ve yanlarda baldır kemikleri (tibia ve fibula) alt ucu ile, aşağıda kalkaneus dediğimiz topuk kemiği ile eklem yapar. Talus kırıkları, sıklıkla motorlu taşıt kazaları, yüksekten düşme ve kayak yaralanmaları ile oluşur.
Talus kırıklarının bulguları nelerdir?

Talus kırığı durumunda ayak bileğinde şişlik, ağrı ve hassasiyet ile ayak üstüne basamama bulguları mevcuttur. Talus kırıkları, kemikteki yerleşim yerlerine göre talus başı,talus boynu ve talus cisim kırıkları olarak üçe ayrılırlar.

Talus kırıkları ile ilgili ne gibi sorunlar gözlenebilir?

Talus kırıkları sonrasında en çok görülen sorunların başında avasküler nekroz dediğimiz kemiğin kanlanmasının bozulması ile kemikte yıkım ile giden tablo görülür.

Talusun eklemleri olan tibiotalar, subtalar ve talonavikular eklemlerde kireçlenme osteoartrit gelişebilir.

Talus kırıkları sonrasında görülen bir diğer sorun da kaynamama ve kronik ayak bileği ağrısıdır.

Talus kırıklarında tanı da hangi tetkikler yapılmalıdır?

Talus kırıklarında tanı sıklıkla direk radyografi ile koyulabilir. Ancak kırığın tam yerini, parçalı olup olmadığını belirlemek tedavi için son derece önemlidir. Bunun için de talus kırıklarının büyük bir kısmının değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografi tetkiki de yapılmalıdır.

Talus kırıklarının tedavisi nasıl yapılır?




Talus kırıklarının büyük bir kısmında gelişebilecek avaskuler nekroz, osteoartrit ve ağrıyı önlemek için anatomik redüksiyon yapılmalıdır. Bu nedenle talus kırıklarının önemli bir kısmı cerrahi tedavi edilir. Direkt radyografi ve bilgisayarlı tomografi ile tam olmayan kırıklar, çatlaklar ve kaymamış/kayma riski olmayan talus kırıkları saptandığı zaman alçı tedavisi uygulanabilir. Alçı tedavisi uygulanan hastalarda ve cerrahi uygulanan hastalarda ortopedi uzmanı hastanın 6-8 hafta ayağına basmamasını ister. Daha sonra yapılan tetkiklere göre hastaya özel yada hazır ortezlerle birlikte yük verilmeyen başlanır. Eklemde hareket kısıtlılığı ve yürüme güçlüğü çeken hastalarda fizik tedavi uygulanır.


Kaynak