Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ekim 2013       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alınan yol, hız ve zamanla doğru orantılıdır. Yani
Yol= Sürat x Zaman
Zaman= Yol / Sürat
Sürat= Yol / Zaman
Yol ve yolun alınması için geçen zaman birlikte düşünüldüğünde sürat kavramı ortaya çıkar. Bir hareketlinin yer değiştirmesi belli bir süre içinde olur. Hareketlinin birim zamanda aldığı yola sürat denir. Buna göre yol, zaman ve sürat arasındaki ilişki; Sürat = Alınan Yol / Geçen Zaman olarak ifade edilebilir.

Alınan yolu metre (m), geçen zamanı saniye (s) birimleriyle gösterirsek sürat birimi m/s olur. Alınan yolu kilometre (km), zamanı ise saat (h) birimleriyle gösterirsek sürat birimi km/h olur.

Örnek:
Yavuz 500 metreyi 250 saniyede gittiğine göre Yavuz'un sürati kaç m/s'dir?
Çözüm:
Eldeki verilerden yararlanarak sürati bulmak için, Yavuz'un aldığı yolun geçen süreye bölünmesi gerekir. Yani
Sürat = 500 (m) / 250 (s) ise Sürat = 2 m/s'dir.
Buradan çıkarılabilecek sonuç ise Yavuz saniyede 2 metre yürüyerek 250 saniye yol gitmiştir şeklindedir.

Yukarıdaki örnekte kısa mesafeler için kullanılan metre/saniye birimi kullanılmıştır. Ama daha uzun mesafeler ve zaman için kilometre/saat birimi kullanılmaktadır.Süratle hız kavramları günlük hayatta birbiri yerine kullanılmasına rağmen fizikte birbirlerinden farklı kavramlardır.

- Süratte gidiş yönü veya yer değiştirme noktaları belli değildir.
- Hız ise bu bilgileri kapsayan bir kavramdır.

Hareketli bir cisim için yer değiştirme ve yol kavramları günlük yaşantıda zaman zaman aynı anlamda kullanılır. Ancak, iki kavram birbirinden ayrıdır. Örneğin; bulunduğu konumdan 20 metre uzaklaşıp, yine aynı konuma gelen hareketlinin yer değiştirmesi sıfırdır. Hareketlinin aldığı yol ise 20 + 20 = 40 metredir.Bir cismin hareketi sırasında izlediği yola yörünge denir. Hareketlinin yörüngesi doğrusal, dairesel, elips veya eğri biçimde olabilir.

Son düzenleyen nötrino; 1 Mayıs 2016 00:12 Sebep: YAZIM ve BİLGİ YANLIŞI!