Arama

Folklor Nedir? - Tek Mesaj #9

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2013       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Folklor Nedir ?

Folklor, (halkbilim) bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini, gelenekleri, töreleri, inançları, müziği, dansları, oyunları masalları, öyküleri, halk hekimliği gibi etkinlik ve ürünleri inceleyerek birbirleriyle ilişkilerini saptayan; kaynak, evrim, yayılım, iletişim, değişim sorunlarını kendine özgü yöntemlerle çözmeye sonuç, kural, yasa ve kuramları bulmaya çalışan bilim dalıdır.

Folklor, halka ait olan kültürel ögelerin tümünü içine alır. Halkın malı olmuş, kaynak olarak kişisel olsa bile, çoğunlukla sözlü olarak kuşaktan kuşağa geçen ve bu geçiş sırasında yeni koşullara göre değişme eğiliminde olan edebiyat ürünleri, halk destanları, masalları, türküleri, mânileri, fıkraları, temsilî sözler, tekerlemeler, yaşam ve doğa olaylarına ilişkin inançlar ve buna benzer birçok kültürel ürünü kapsar.

Folklor kelimesi ile sadece halk oyunları algılana gelmiştir. Fakat yanlış kullanılmaktadır. Folklor tüm Halk kültürünün tamamını kapsar.

Folklorün faydaları, Folklorün özellikleri
1.Bireylerin doğaya ve topluma uymalarını sağlar.Folklor ile birey neyin nasıl yapılacağı bireylerle kurumlarla nasıl ilişki kuracağını öğrenir.
2.Toplumdaki maddi ve manevi değerleri bütünleştirerek kültürümüzü kuşaktan kuşağa aktarır.
3.Folklor toplumdan topluma değişir.
4.Folklor toplumların değerler sistemini yansıtır. Folklor aynı toplum içinde sosyal yapı ile uyum gösterir.
Son düzenleyen _VICTORY_; 13 Kasım 2013 08:28 Sebep: Sayfa düzeni.