Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
YAŞAMIMIZDAKİ ENERJİ
Esra 7.sınıfa giden akıllı ve zeki bir kızdı. Okulda resim, şiir, kompozisyon gibi alanlarda gayet başarılıydı. Sabah erkenden kalktı. Üstünü giyinip, okula gitti.İlk ders fen ve teknoloji dersiydi. bu ders enerji dönüşümlerini işlediler. Öğretmen hiçbir zaman enerji kaybı olmayacağını,enerjinin farklı türde enerjiye dönüşebileceğini anlattı.Esra bu konuyu çok iyi kavramıştı. Esra'nın bugün yazarlık kursu adında okulda bulunan bir çalışması vardı. Çıkışta bilgisayar odasında toplandılar. Enerji verimliliği hakkında öykü yazacaklardı. Esra ne yazacağını düşünürken biraz enerji hakkında arkadaşlarının da düşüncelerini almak istedi. Arkadaşı Zeynep’e sordu.
Zeynep sence enerji tasarrufu ne demek? Bence, enerji tasarrufu aynı işi daha az enerji kullanarak yapabilmektir. Evimizde enerjiyi verimli kullanabilmek için neler yapabiliriz?

Evimizde ısı kaybını önlemek için ısı yalıtımı,elektrik enerjisini kaybetmemek için de buzdolabı gibi beyaz eşyalarımızı a sınıfı seçebiliriz.
Doğru söylüyorsun elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, İhtiyaçlarımızdan kısıtlama yapmadan aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına bir nebzede olsa katkı sağlamamız mümkündür. Sence evde başka neler yapılabilir?

Ev için yapılacak çok şey var. Mesela ben bir şey duymuştum bir mum yakarak mumu pencere kenarlarında dolaştırıp evin nerelerinde sızıntı olup olmadığını öğrenebiliriz.daha sonra sızıntı olan yerlere pencere bantlarıyla ve kapı bantlarıyla sararak sızıntıyı yok edebiliriz.
Esra, bende senle gazetede gördüğüm bir haberi paylaşmak isterim.

Çok merak ettim söylesene. Dünya'da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin ediliyormuş. Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılıyormuş. Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemliymiş. Peki, enerjinin fazla kullanılması sonucunda ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?

Öncelikli olarak doğal kaynakların hızla tükenmesi çevremizin kirlenmesi ve enerji için yüksek miktarlarda para ödememiz olabilir. Bence de Zeynep çok haklısın ekonomik üretimin ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre enerjiyi verimli kullanalım.
Aslında okulumuzda enerji verimliliği için bizleri çok güzel bilinçlendiriyorlar. Örneğin geçen sene asılan bilgilendirici afişler ve çeşitli sloganlar yeterince ilgi çekiciydi. Fakat öğrenciler bunlarla ilgilenmek yerine koridorda koşmayı tercih ettiler. Hatta öğretmenlerimiz enerji verimliliği hakkında slâyt gösterisi izletmişti. Oradan da bilgi sahibi olmuştuk.

Ben bunların dışında birde enerji tasarrufu günü olduğunu biliyorum. Ocak ayının2. Haftası kutlanıyor.Çeşitli etkinliklerle de renk katılıyor.
Ne gibi etkinlikler bunlar?
Hafta içinde, bütün yurtta enerji tasarrufu ile ilgili toplantı ve açık oturumlar düzenlenir. Radyo ve televizyonda enerji tasarrufunu işleyen programlar yayınlanır. Okullarımızda enerjide tutumlu olmanın önemi anlatılır. Alınması gereken önlemler belirtilir.
Teşekkür ederim Zeynep verdiğin bilgiler çok işime yaradı.
Önemli değil arkadaşım.işine yaradıysa ne mutlu bana.
Esra yazdığı öyküyle birinci oldu ve enerji verimliliği hakkında arkadaşlarını bilinçlendirdi.
Son düzenleyen Safi; 15 Ekim 2017 00:48