Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2013       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ege Bölgesinde Tarım
Bölgenin batısında bulunan verimli tarım alanlarında iklim şartları da elverişli olduğu için ticari tarım ürün çeşitliliği fazladır. Yetiştirilen ürünler;
  • Zeytin (%58): Bölgenin batısındaki çöküntü ovaları ve kenarlarında tarımı yapılabilmektedir. En fazla Edremit-Ayvalık-Burhaniye çevresinde yoğunluk kazanmıştır.
  • Üzüm (%40): Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde üretilen çekirdeksiz üzümler kurutulmaktadır. Önemli ihracat ürünümüzdür.
  • Haşhaş (%86): Devlet kontrolünde Afyon başta olmak üzere , Uşak, Kütahya, Denizli ve son olarakta Manisa’nın bazı ilçelerinde tarımı yapılmaktadır.
  • Tütün (%55): Bölgenin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli çevrelerinde tarımı gelişmiştir.
  • İncir (%82): En fazla Aydın çevresinde (B.ve K.Menderes ovalarında) tarımı yapılmaktadır.
  • Pamuk (%39): Bölgenin batısındaki bütün çöküntü ovalarında tarımı yapılmaktadır.
  • Patates: İzmir-Ödemiş çevresinde yoğun olarak tarımı yapılır.
  • Turunçgiller (%11): Bölgenin batısında İzmir’e kadar olan güney kıyılarında tarımı yapılır. Ayrıca iç kesimlere kadar (150-200 km) da sokulabilmektedir. Sebebi dağların denize dik olmasıdır.
  • Sebze (%20): Bölgenin batısında kışların ılık geçmesinden dolayı seracılık faaliyetleri ile sebze üretimi bütün yıl yapılabilmektedir.
  • Susam (%24): Batıdaki çöküntü ovalarında tarımı yapılabilmektedir.
  • Buğday (%10): Bölgenin her yerinde buğday yetiştirilebilmektedir. Ancak daha çok İç Batı Anadolu Bölümünde tarımı gelişmiştir.
  • Arpa (%14): Tarımı daha çok iç kesimlerde gelişmiştir.
  • Ş.Pancarı (%11): Afyon , Uşak, Kütahya çevresinde tarımı gelişmiştir.

Son düzenleyen Safi; 4 Nisan 2019 16:39