Arama


yardım sever - avatarı
yardım sever
Ziyaretçi
30 Aralık 2013       Mesaj #9
yardım sever - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yha lütfen dört halife döneminde orta asyada hangi türk devleti vardı ?? Biri bana söyleyebilir mi ?? !! Msn Sad

Cevap: DÖRT HALÎFE DÖNEMİ
Dört Halife Dönemi'nde İslâmiyet, her bakımdan büyük gelişme kaydetti. İslâm dini yayılmaya devam etti. Müslümanlık, merkez Hicaz olmak üzere başta Arap yarımadasının bütün kabilelerine, daha sonra, bu gün Orta Doğu diye anılan bütün ülkelere yayıldı.
VII. yüzyıl ortalarında Orta Doğu'da, iki güçlü devlet bulunuyordu. Bunlar Anadolu ve Balkanlara hâkim olan Bizans İmparatorluğu ile İran'a hâkim olan Sasanî Devleti idi. Yıllar boyu birbirleriyle üstünlük mücadelesi yapan bu iki devletin arasına İslâm Devleti de katıldı. Nitekim Sasanî Devleti, 636 - 637 yıllarında İslâm ordularınca ortadan kaldırıldı. Bu büyük devletin ortadan kaldırılışı, bir bakıma İslâm Devleti'nin doğusundaki Asya kilidinin açılması demekti.İslâm orduları, İran üzerinden Asya'nın geniş coğrafyalarına yöneldiler. Maveraünnehir'e hâkim oldular. Bu da onların, bu geniş kıtanın büyük milletleriyle karşılaşması sonucunu doğurdu.
Batıda Mısır'ın alınışıyla Afrika yolu açıldı. İslâm kuvvetleri kısa zamanda Kuzey Afrika’yı Mağrip (batı) denilen Fas'a kadar fethettiler. Oradan da İber yarımadasına İspanya) geçen Müslümanlar, yarımadayı Pirene dağlarına kadar aldılar. Böylece Arap yarımadasında başlayan dinî-sosyal hareket, kısa zamanda dünyanın en büyük siyasî hareketine dönüştü.
İslâm Devleti, doğuda Maveraünnehir'e hâkim olunca Asya'nın kültür sahibi üç büyük toplumuyla karşılaştı. Bunlar Hintliler, Türkler ve Çinlilerdi.
Hintliler, tarih boyu siyasî ve askerî mücadeleler de etkili olamamışlardı. Türkler de, Çinlilerle yapmış oldukları mücadelede gerilemeye başlamışlar ve siyasî bir dağınıklığın içine girmişlerdi.
Çinliler ise, askerî ve siyasî açıdan büyük bir gelişmenin içindeydiler. Bu şartlar, Asya'da İslâm Devleti - Çin rekabetine sebep oldu. Bu rekabetin sonucunda yapılan Talaş Meydan Muharebesi, düğümü çözdü ve Türkleri yakından ilgilendiren büyük sonuçlar doğurdu