Arama

Bohr Atom Modeli - Tek Mesaj #5

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Şubat 2014       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Niels Bohr'un Atom İle İlgili Çalışmaları Nedir?
MsXLabs.org

Niels Bohr Kimdir?

Danimarkalı fizikçi Neil Bohrun atomla ilgili yapmış olduğu çalışmalar dünyaya bugün hala ışık tutmaktadır. Kuantum kuramını ortaya atan Neil Bohr üniversite yıllarından sonra atomla ilgili çalışmalar yaptı. Dönemin ünlü fizikçisi Rutherford’un desteğini alan ve onun fikirinden faydalanan Neil başarılı bir fizikçi oldu.

Neil Bohrun atom hakkındaki keşifleri şunlardır;

(1) Elektron olası tüm yörüngelerde değil yalnız enerjisi Planck sabitiyle bir tam sayının çarpımına orantılı olan yörüngelerde devinir.

(2) Elektron enerji değişimiyle kuvantum yörüngelerinin birinden öbürüne geçebilir; ancak çekirdeğe en içteki yörüngeden daha fazla yaklaşamaz.

(3) Bir kuvantum yörüngede devinen elektron bir iç yörüngeye düşmedikçe radyasyon salmaz. Bu düşüş belli bir miktarda ışık enerjisi üretmekle kalır. Üretilen enerjinin frekansı iki yörünge arasındaki enerji farkının Planck sabitine bölünmesine eşittir:

(4) Bir elektronun taşıyabileceği enerjiler sınırlıdır ve bu kesintili enerjiler atomun kesintili çizgi spektrumunda yansır.

kaynak
Ek Bilgi;
Alıntı

Atom yapısının anahtarını, salınan ışığın spektrumunda arayan bu görüşün, birtakım gözlemlere açıklık getirmekle birlikte, doğruluğu kuşkuluydu. Aynı gözlemler başka hipotezlerle de açıklanabilirdi. Ayrıca, elektronların Bohr’un öngördüğü biçimde davrandığını gösteren somut kanıtlar da ortada yoktu henüz. Kaldı ki, kuvantum yörüngeleri düşüncesi olgusal dayanaktan yoksundu.

Bohr’un hipotezi öncelikle hidrojen spektrumunu açıklamaya yönelikti. Gerçi olgusal olarak henüz yoklanmamıştı, ama hipotezin Balmer formülünde yer alan sayının anlamını belirginleştirmesi, geçerliliği açısından önemli bir avantaj sağlamaktaydı. Ayrıca, Bohr’un değişik kuvantum yörüngelerinin enerjilerini veren formülü, önerdiği atom kuramına istenen belirginliği kazandırır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.