Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2014       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir ülkede yolları, köprüleri, okulları, hastaneleri yapmak, halk hizmetinde çalışan devlet memurlarına maaş vermek için, devletin çok paraya ihtiyacı vardır. Bu yüzden her yurttaş, kazancına göre devlete bir vergi öder.

Devletin halk hizmetlerini yerine getirebilmesi için büyük paraya ihtiyaç vardır. Yurttaş bu parayı *vergi* adı altında ve kanunun gösterdiği şeklide devlete öder. Vergi, *dolaysız* ve *dolaylı* olmak üzere iki çeşittir. Dolaysız vergi, yurttaşın kazancı üzerinden, doğrudan doğruya maliyeye bağlı kurumlara, bir makbuz karşılığında ödediği vergidir. Dolaylı vergi ise, bizdeki Tekel maddelerinde olduğu gibi bazı tüketim mallarına vurulmuş bulunan ve o malın satış fiyatına dâhil olan vergidir.

Vergi Vermenin Önemi:

Askerlik yaparak nasıl ki canımızia vatan borcumuzu yerine getiriyorsak vergi vermekle de malımızia vatanımıza karşı olan görevimizi yerine getiririz. Hepimiz devletten canımızı, malımızı, ırzımızı, namusumuzu, haysiyetimizi, şerefimizi korumasını; şehir ve köylerde huzuru sağlamasını bekleriz. Okullar açmasını, kitaplar basmasını, fabrikalar kurmasını; köprüler, yollar yapmasını, çeşmelerden sular akıtmasını, barajlar kurmasını isteriz. Yoksullar, dullar, yetimler, himayeye muhtaç kimsesiz yaşlı kişiler devletten yardım umarlar. Memurlar çağın şartlarına uygun bir ekonomik seviyeye yükseltilmelerini arzu ederler. işte devletin bütün bu istekleri zamanında ve yerli yerince yapabilmesi için maddi imkanlara ihtiyacı vardır. Bu da paradır. P,ara ise ancak vergilerle sağlanır. Hiç kuşkusuz kendi kendisini vergilendiren millet kalkınmasını daha kısa zamanda gerçekleştirir.

Devletin gücü zenginliğiyle orantılıdır. O halde herkes vergisini eksiksiz olarak devlete öde.melidir. Vergisini vermeyen, vergi kaçıran bir çeşit hırsızlık yapmış olur ve başkasının hakkına da tecavüz etmiş olur. Vergi kaçırdığı halde devletin hizmetlerinden yararlanarak hayatlarını sürdürenlerin vicdanları kap karadır. Böyleleri uyarılmalıdır, iyi vatandaş örneklerinin çoğaıtılmasına çalışılmalıdır.

Vergim Bana Dönüyor (Vergi Vermenin Önemi )
Vatandaşların, herhangi bir karşılık beklemeden kazançlarının bir bölümünü devlete vermelerine vergi denir.
Vergilerin ne zaman, kimlerden ve ne kadar alınacağı kanunlarda belirtilir. Bir sanayici ile bir çiftçinin kazancı aynı olmayacağından devlete vermeleri gereken vergiler de farklı olacaktır. Devlet, anayasadaki kanunlara göre herkesten gelirine göre vergi alır.

Devletin, kendi kaynakları ile ülke için gerekli olan yatırımların tamamını yerine getirmesi mümkün değildir. Bu nedenle devletin bu konuda vatandaşın desteğine ihtiyacı vardır. Vatandaşlardan alınan vergiler yine toplum yararı için devlet tarafından kullanılır.

Bazı kurum, kuruluş ve kişilerin kazançla*rının devlete vermeleri gereken bölümünü öde*medikleri görülmektedir. Bu olaya vergi kaçır*mak denir. Bir kurumun hangi vergi dairesine ver*gi ödediğini gösteren ve iş yerinin duvarında ası*lı olan belgeye vergi levhası denir.

Ülkemizde devlete ödenen birçok vergi çeşidi vardır. Bunlardan gelir vergisi, vatandaş*ların bir yıl içinde elde ettikleri gelirin belli bir oranda vergilendirilmesidir. Vergi sadece kişiler*den değil, şirketler, kooperatifler, iş ortaklıkları gi*bi kurumlardan da alınır. Buna kurumlar vergisi denir. Ev gibi gayrimenkul sahiplerinin ödediği vergiye de emlak vergisi denir.

Vergi mükelleflerinin bir vergi döneminde sağladığı kazancı bildiren belgeye vergi beyan*namesi denir.
hepsi çok derseniz ayrı boşluklarda 3 başlık var umarım bweğenirsinizzz

Vergi mükelleflerini tespit eden vergiyi denetleyen ve toplayan resmî daireye vergi dai*resi denir.

Memurların ve işçilerin belirli süreler so*nunda kurumlarına verdikleri fiş ve makbuz üze*rinden kendilerine verilen paraya vergi iadesi adı verilir.

Vergi vermek her ülke vatandaşı için bir görev olarak kabul edilmeli ve yerine getirilmelidir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 11 Mart 2016 08:28 Sebep: sayfa düzeni yapıldı.