Arama

Salih Amel Ne Demektir? - Tek Mesaj #3

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
16 Ekim 2014       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Salih Amel
Salih amel: kişi ve toplum için yararlı, iyi, güzel, faydalı iş ve davranış demektir. Allah'ın rızasını kazanmak için iyi ve güzel bir niyetle yapılan her türlü güzel iş, söz ve davranışlara denir.
Allah'ın bizlerden yapmamızı istediği ibadetler birer salih amel olduğu gibi, insanlara, hayvanlara, bitkilere merhamet etmek, darda olanlara yardım etmek, yaşlıyı, özürlüyü, çocukları koruyup gözetmek de salih ameldir.

Ku'an-ı Kerim imandan sonra en önemle üzerinde durduğu konu salih ameldir. Allah'a iman eden bir mü'min salih amel işleyerek Allah'ın rızasını kazanmaya ve ahirette cennetle mükâfatlandırılmaya vesile olur. İman salih ameller işlemeyi gerektiği gibi, salih ameller de İmanı kuvvetlendirir. Salih amel Kur’an-ı Kerim'de pek çok ayette iman kavramı ile beraber gemiş ve emredilmiştir.
''Ant olsun zamana ki, insan gerçekten zarar içindedir. Ancak iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye eden- ler hariç.'' (Asr suresi, 1–3. ayetler.)
Namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetler salih amel olduğu gibi yoldaki zararlı bir maddeyi alıp kenara koymak, bir yetimi okşamak, bir insana güler yüzle bakmak bile salih amel sayılır. İbadet etmek, insanlara ve diğer canlılara zarar vermemek, zordakilere yardım etmek, ailemizin geçimini sağlamak için helal kazanç yollarında çalışmak, hayatımızın ve çevremizdeki hayatların güzelleşmesine katkıda bulunmak salih amele örnek davranışlardandır.

theMira