Arama

İstanbul Boğazı - Tek Mesaj #7

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
6 Nisan 2015       Mesaj #7
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
İstanbul Boğazı'nın Önemi

Karadeniz ve Marmara denizini birbirine bağlayan su yolu İstanbul boğazının uzunluğu yaklaşık 30 km'dir. Genişliği ise girinti çıkıntılardan dolayı değişiklik göstermektedir. Boğazın en dar yeri yaklaşık 700 metrelik mesafede olan rumeli hisarı ile anadolu hisarı arasıdır. Genişliği gibi boğazın derinliğide yer yer değişiklik gösterir, en derin yeri yaklaşık 120 metre en sığ yer de yaklaşık 50 metre olarak ölçülmüştür.

İstanbul boğazı jeopolitik konum açısından önemli bir yere sahiptir. İstanbul boğazının en önemli özelliği avrupa kıtası ile asya kıtasını birbirinden ayıran, sınır konumunda olan bir geçit olmasıdır. Aynı zamandan İstanbul ilinide avrupa yakası ve asya yakası olmak üzere ikiye bölmektedir.Tarih boyunca birçok millete ev sahipliği yapan ve birçok milletin kendi sınırlarına katmak için savaştığı istanbul boğazı deniz taşımacılıği için önemli bir yere sahiptir. Her yıl binlerce gemi istanbul boğazından geçerek taşımacılık yapmaktadır. Tarih boyunca özellikle Rusya sıcak denizlere inme politakası adı altında Akdenize geçişi kolaylaştırmak için İstanbul boğazını ele geçirmek istemiştir fakat bunu başaramamıştır. Son olarakta Boğazlar sözleşmesi ile boğazın hakları ve kullanımı Türkiye verilmiştir.

A8psHOf

Yukarıdaki resimde de İstanbul Boğazı'nın güzelliği tek karede görülmektedir.İstanbul şehrinin eşsiz bir güzelliğe sahip olmasını sağlayan İstanbul boğazında kıtalar arası vapurlarla geçiş yapılabilindiği gibi, boğaz üzerinde bulunan Boğaziçi köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprüsünü kullanarakta araç ile geçiş yapılabilinir. Halen yapımı sürmekte olan Marmaray geçidi de boğaz sularının altından iki kıtayı demir yolu ile birbirine bağlayacaktır.

Kaynak: