Arama


_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
28 Nisan 2015       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Suyun Canlılar İçin Önemi
MsXLabs.org


Nq5XNQ

Canlılığın devam etmesi için su çok önemlidir. Su tıpkı ışık, ısı, hava ve besin gibi yaşamın temel kaynaklarındandır. Canlı organizmalar hücrelerden meydana gelir ve bu hücrelerin organizmanın canlılığını sağlayabilmesi için kendilerinin de canlı olmaları gerekir. Ancak hücreler susuz canlı kalamaz.

Suyun zorunlu bir gereksinim olduğu şuradan anlaşılabilir: Bir insan aç kalıp su içerek 5 hafta hayatta kalabilmektedir. Ancak su içmediği taktirde 7-12 gün içerisinde hayatını tüketmektedir. Fetüsler hayata başlamadan önce anne karnındaki insanlara verilen isimdir. Fetüslerin %95’i sudur.

su damlasıSusuzluk insanı ölüme götürmektedir. Ölüm gerçekleşmeden önce ise pek çok sorun çıkarmaktadır. Kandaki su miktarı %3’ün altına düştüğünde metabolizma artıkları böbreklerden geçememeye başlar. Farklı organizmalar su kaybı oranlarına farklı sonuçlar gösterir. İnsanlarda 2 litre su kaybı halsizlik başlangıcıdır. 3 litre su kaybedildiğinde ise bariz bir düşkünlük baş gösterir. 4 litre su kaybettiğinde insan tehlike sınırını geçmiş demektir.

Vücuttaki suyun önemi şöyle sıralanabilir:
  • Vücut sıcaklığını normal düzeyde tutar.
  • Vücudun temizlenmesi ve toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Deriyi nemlendirir.
  • Böbreklerin çalışmasını sağlar.
  • Bazı vitamin ve mineralleri çözer ve taşımaya yardımcı olur.
  • Kayganlaştırıcı özelliği olduğundan organların birbirini etkilemeden ve kendi içlerinde sorun çıkarmadan çalışmalarına yardımcı olur.

E-Okul