Arama

Mutluluk Nedir? - Tek Mesaj #5

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Ocak 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MUTLULUK a.
1. Eksiksiz bir hoşnutluk durumu; saadet, ongunluk: Mutluluğunu hiçbir şey bozamaz. Mutluluğunuzun sırrı nedir?
2. Bir duruma bağlı sevinç, zevk: Bir kimseye rastlamanın mutluluğu. Bir kimseyle olmanın mutluluğu.
3. (Bir kimseye) mutluluk vermek, onu mutlu etmek: Mutluluk veren bir manzara. insana mutluluk veren bir iş. || (Bir şey+mastar) mutluluğunu tatmak, mutluluğuna ermek, bir hoşnutluk belirten kalıp nezaket sözü: Size daha önce bir kongrede rastlamak mutluluğuna ermiştim. Henüz tatil yapma mutluluğunu tadamadım.

—Fels. Kant’a göre, hem bir doyuma erişmek için yapılması gerekeni buyuran pratik bir yasaya, hem de bu doyuma erişmeyi hak etmek için yapılması gerekeni gösteren bir ahlak yasasına uyan insanın 'çlurumu. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Fels. Kant’ın önerdiği mutluluk' tanımında edilgin bir yan vardır: “Mutluluk, çeşitlilikleri bakımından uzamlı, derece bakımından yoğun ve süre bakımından yaygın bir nitelik taşıyan tüm eğilimlerimizin doyumudur." (Salt aklın eleştirisi) [Kritik der reinen Vernunft 2, 2], Bununla birlikte, Kant ahlak ilkesi olarak istemin araya girmesiyle, buna etkin bir yan da ekler (Kant'a göre, "mutluluk, isteminin temel ve belirleyici özüyle [...] akıllı bir varlığın dünyadaki durumudur") [Pratik aklın eleştirisi] (Kritik der praktischen Vernunft 2,5).

Kaynak: Büyük Larousse