Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  SIRPSINDIĞI SAVASI2.jpg
Gösterim: 756
Boyut:  59.1 KB

Sırpaındığı savaşı


Murat I döneminde akıncı beylerinden Hacı İlbey komutasındaki Türklerle Macaristan kralı Lajos l'in yönetiminde birleşmiş olan macar, sırp bosna, eflak askerlerinden oluşan haçlı ordusu arasında Edirne yakınlarında yapılan çarpışma (1364).

Papa Urbanus V’in özendirmesiyle Balkan devletleri ve prenslikleri Macaristan kralı Büyük Lajos l’in başkanlığında anlaşarak birleştiler. Böylece Lajos, BizanslIlarla Bulgarlar dışında öteki balkan kralları ve prenslerinin buyruğuna verdiği 60 bin kişilik bir orduyla Edirne üzerine yürüyüşe geçti.

Haçlılar'ın Edirne üzerine yürümelerinden kaygıya kapılan Rumeli beylerbeyi Lala Şahin Bey, Anadolu'da bulunan Murat I' den yardım istediği gibi, Hacı İlbey'i de 12 bin kişilik bir kuvvetle keşif hareketine gönderdi. Düşman ordusunun gece hiçbir güvenlik önlemi almaksızın Sırpsındığı'nda konakladığını gören Hacı İlbey, sıradan bir keşifle yetinmeyerek ani bir baskın hareketine girişti. Karanlıkta şaşkına dönen ve birbirini kırarak kaçışan haçlı ordusu askerlerinin büyük çoğunluğu Meriç'te boğulurken, bazı prenslerle komutanlar da kılıçtan geçirildiler.

Bu panik ve bozgun ortamı içinde Lajos, her nasılsa canını kurtarıp ülkesine dönmeyi başardı. Ancak, Hacı llbey'ln kazandığı bu zaferin başarısını çekemeyen Rumeli beylerbeyi Lala Şahin Bey, onu zehirleterek öldürdü. Böylece Balkanlar'da türk egemenliğinin temellerini atan bu parlak zafer, bir cinayetle son bulmuş oldu.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 25 Eylül 2016 23:26