Arama

Wireless Kablosuz Ağ - Tek Mesaj #1

ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
11 Ocak 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  ağ.jpg
Gösterim: 419
Boyut:  13.2 KB
Henüz duymadıysanız yakında kesin bir örneği ile karşılaşacağınız bir teknoloji bu wi-fi. Wireless fidelity kelimelerinin ilk iki harfinin kullanılarak ortaya çıkartılmış bir kısaltma wi-fi. Basitçe kablosuz network demek, ama dahası da var tabi.İnternete herhangi bir kablolu bağlantınız olmadan otel odasında yataktan, odanızdaki koltuktan, seminer salonunda bulunduğunuz yerden kablosuz internete erişmenizi sağlıyor. Wi-Fi niteliğine sahip bilgisayar parçalarıyla bu tür bir network kurmak ve kullanmak mümkün. Evde işyerinde, okul kampuslerinde, havaalanlarında kafeteryalarda, ve diğer halka açık alanlarda kullanılabilecek bir sistem. Wi-Fi IEEE 802.11g,802.11b yada 802.11a diye bilinen telsiz teknolojilerini kullanıyor. Bu firekansları kullanmak için herhangi bir lisans alınması da gerekmiyor. Hele bazı cihazlar her iki standardı da destekliyorlar ki bu da evde yada işyerinde kullanılabilecek kablosuz bir bağlantının habercisi..Kablosuz ağlar başlı başına bir olay. Her ne kadar diz üstü bilgisayarlardaki sözde Centrino "teknolojisi" ile yaygınlaşan bu kablosuz ağ, hayatın her alanında kullanılabilecek bir "olay".Kablosuz ağ dediğimiz şey, basitçe bir telsiz tertibatıdır ve bas-konuş/bırak-dinle sistemiyle çalışan bir veri iletim şeklidir. Bu veri iletim biçimi tabii ki telsiz örneğindeki gibi analog bir yöntem değil. Veriler, olası kayıpları engellemek için standartlar dahilindeki kodlamalarla iletiliyorlar.Standartların isimleri. 802.11a artık kalmadı gibi bir şey. 802.11b, 11 mbit/s teorik iletim hızına sahip bir standart. Bunun bir üstü de 802.11g oluyor. O da teorik olarak 54 mbit/s iletim hızına sahip.

Kablosuz ağa neden ihtiyaç duyarız?
Her ne kadar bu teknoloji taşınabilir bilgisayarlarla yaygınlaşmış olsa da illa onlar için ve onlarla beraber kullanılmasına gerek yok. Ev içindeki kablo karmaşasına son vermek veya en başından hiç ağ için kablo döşeme işine bulaşmamak için kablosuz ağ kullanabilirsiniz.
Kablosuz ağ ile iki bilgisayarı birbirine bağlayabileceğiniz gibi bir erişim noktası kullanarak genişlemeye müsait tam anlamıyla bir yerel ağ oluşturabilirsiniz. Bu şekilde bilgisayarlarınız belirli sınırlar dahilinde nerede olursa olsun yerel ağ ve İnternet'ten faydalanabilir. Bu iş için de kablo çekmeniz veya bilgisayarı özel olarak bir yere yerleştirmeniz gerekmez.
Diğer taraftan yerel ağdan yüksek başarım ile üstün ve sabit iletim hızı bekliyorsanız, kablosuz ağ kötü bir tercih olacaktır. Merak etmeyin, ağ üzerinden bir kaç kişi Quake, Unreal, WarCraft veya Counter-Strike gibi oyunlar oynayabilirsiniz ve çok büyük engeller olmadığı ve sağlıklı bir iletim hızında olduğunuz sürece ağınızda gecikme süreleri konusunda bir sıkıntı olmaz.

Wireless kablosuz ağ standartları
IEEE 802.11b
802.11b standardı, 2.4GHz ISM bandında gerçekleşen işlemler için tanımlanmış bir standarttır. DSSS modülasyonu kullanan RF kanalları sayesinde yüksek hızlarda daha uzak noktalara veri iletimine olanak sağlar. Bu standart IEEE'nin 802.11 orjinal standardından 5 kat daha fazla veri hızına ulaşarak saniyede 11 Mbit verinin iletilmesini mümkün kılar.
802.11b genellikle ofis ortamları, hastaneler, depolar ve fabrikalar gibi ortamlarda kullanılmaya oldukça uygundur. Özellikle konferans salonları, çalışma alanları ve kablo çekmenin tehlikeli olduğu noktalarda ağ bağlantısı sağlanması için uygun bir teknolojidir. Kısaca 802.11b, WLAN'lar mobilitenin gerekli olduğu ve orta hızlı ağ bağlantılarına ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılır. 801.11 standartlarının diğer önemli özelliği de açık standart olmalarıdır.
IEEE 802.11g
802.11g standardı temel olarak 802.11b standardının bir uzantısıdır. Bu standart ile birlikte veri iletim hızı 2 kat artarak saniyede 22Mbit'e ulaşmaktadır. Böylelikle video uygulamaları da dahil olmak üzere, bir çok multimedya uygulaması desteklenebilir hale gelmektedir. Bu standardın 802.11b ile uyum konusunda belli noktalarda yetersiz kalmasından dolayı henüz çok fazla uygulaması ve destekleyen ürünler görülmemektedir. Bu standardın kullanıma girmesiyle birlikte erişim noktalarında ve alıcılarda belli fiziksel değişikliklerin gerçekleştirilmesi gerekecektir.
IEEE 802.11a
802.11a standardı, 802.11b standardının hızlı ethernet karşılığıdır. Bu standartla birlikte veri iletim hızı 802.11b'ye göre 5 kat daha arttırılarak saniyede 54Mbit'e çıkarılmaktadır.
802.11b'ye benzer olarak bu standardın kullanım bulacağı alanlar, yüksek veri hızlarını gerektiren verilerin ve içeriğin iletilmesi gereken durumlardır. Her ne kadar 802.11a'nın hizmet kalitesine yönelik özellikleri henüz belirlenmemiş olsada, sağladığı çok yüksek veri hızı doğru alanlarda kullanıldığında belli sonuçlar verebilir. Bu teknolojinin kullanılmasından en fazla yararlanabilecek üç kilit uygulama; erişim noktaları arasındaki kablosuz omurgalar, yüksek veri iletim hızına ihtiyaç duyan kurumsal kullanıcılar ve video dağılım sistemleridir.
802.11a'da yüksek frekanslar (5GHz) kullanılmasından dolayı kayıplar artmakta ve 802.11b'ye göre aynı mesafeye erişebilmek için daha fazla güç gerekmektedir

Wi-Fi (802.11b) aşağıdaki kullanımlar için daha uygundur:
  • Yüksek band genişliği (>2MB) gerektiren LAN uygulamaları
  • Daha geniş kapsama alanı gerektiren uygulamalar
  • Güvenlilirlik gerektiren uygulamalar
  • Mevcut ekipmandan faydalanmak
  • Dosya eklemeli e-mail alma-gönderme
  • Web Tarama
  • Dosya Paylaşımı
Ne kadar alanda sinyal alabilirim?
Öncelikle ağ sinyallerinin, ulaşmaları gereken yer ile hemen arasında ve kaynağa çok yakın bir engel varsa bundan çok etkilendiklerini söyleyerek başlayalım. Sinyalin bilgisayarlara doğru geçeceği yönde birer metrelik boşluklar bırakılması erişim noktasını (access point) rahatlatacaktır. Tabii ki en iyi ihtimal için bahsedilen "şu kadar metrelik erim" yalan oluyor; fakat ortalama bir erişim noktası ile bilgisayar arasına en elverişsiz şart olarak ev içinde 10 metre mesafe, 3 duvar, 1 insan ve 1 gömme dolap girdiğinde sistem 11 Mbit hızına düşerek ve size sinyalin "düşük" olduğunu belirterek çalışıyor. Tabii bu, makinenizde kullandığınız ağ kartının ve kablosuz erişim noktasının sinyal algılama güçlerine de bağlı; fakat bu güç farkları ev gibi radyo sinyalleri için çok uygunsuz bir yerde en fazla bir metrelik bir fark yaratıyor

Nelere İhtiyacım var?
Tam olarak nasıl bir ağ kuracağınıza bağlı. Eğer yalnızca iki bilgisayarı birbirine bağlayacaksanız her makinede birer kablosuz ağ kartı yeterli. Bunları birbirini görecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Eğer bilgisayarları aynı ağa tek bir kablosuz erişim noktası üzerinden bağlamak ve Internet erişimini bu sistem üzerinden dağıtmak istiyorsanız işiniz daha da kolay. Özellikle ADSL kullanımının artmasından sonra ADSL modem ile kablosuz erişim noktası birleşimden oluşan bir çok ürün piyasada mevcut. Bunlardan bir tanesi özellilikle de ADSL kullanıyorsanız çok işinize yarayacaktır.ADSL modemlerde artık hemen hemen router özelliği mevcut.
Alacağınız ürünler zaten kendi içlerinde bahsettiğimiz standartlara göre üretilmiş olacaklardır. Falanca ürün filancayla uyumlu mudur diye sormanıza gerek yok. Yalnız, Windows haricindeki işletim sistemlerine pek destek verilmeyebiliyor. Eğer bir GNU/Linux veya Mac kullanıcısıysanız bu konulara dikkat etmenizi öneririz

Kablosuz USB Adapter
DWL-905 Wireless LAN PCMCIA Starter Kiti'nde 2 adet Wireless LAN PCMCIA kartı (D-Link DWL-650) ve 1 Access Point (DWL-1000AP) bulunmaktadır. Kablosuz PC kartı, notebook'ları IEEE 802.11b kablosuz LAN'a bağlar.
Bu kartla bilgisayar odadan odaya, açıkhavaya taşırken ağa bağlı kalabilir, standart uyumlu kablosuz Access Point bulunan herhangi bir yerden (otel, kamu binaları, vs) Internet'e erişebilir.
Güvenilir bir dizayna sahip olan kart, dahili antene sahiptir. IEEE 80211.b (DSSS) 2.4GHz standardına uygun tüm kablosuz ekipmanlar arasında çalışır. Access Points (Erişim Noktaları) aracılığıyla kablolu Ethernet ağlarında da çalışır.

Kitte bulunan DWL-650 kartının diğer özellikleri şunlardır:
  • 16-bit PCMCIA bilgisayar arabirimi
  • Saniyede 11Mb'e kadar veri transferi
  • Kapsama alanları arasında ve access pointler boyunca tam hareketlilik ve bağlantısız roaming
  • Ad-hoc and infrastructure communication
  • 40/128-bit WEP veri kodlaması
Yukarıda birakaç tanesinde açıklama getirip kısa kısa bilgilendirdiğimiz wireless network sistemlerinin yanı sıra teknolojinin gelişmesi ve beklentilerin artmasıyla doğru orantılı olarak ürün yelpazesi günden güne genişletilmektedir.

Kurduğunuz ağa başkaları girmemesi için:
Bu tür bir girişi iki türlü engelleyebilirsiniz. İsterseniz MAC kimlik numaralarından hangi ağ kartlarının sisteme bağlanıp bağlanamayacağını seçebilirsiniz, isterseniz de WEP kullanabilirsiniz.
Kendi router'li modeminizden wireless inizi şifrelemek için yapmanız gereken modem in içine girmek ordanda modem in içinde wireles kısmından security kısmana gelmeniz ordan da web kısmını aktif yapıp 128 bitlik yada 64 bitlik şifre girminiz ve keydetmeniz hepsi bu kadar.
MAC ID denilen şey, her bir ağ bileşenine verilmiş eşsiz bir numaradır. Bu numara ile bağlandığınız ağlara tanıtılırsınız ve veri paketleri sizi bu şekilde bulur. Erişim kısıtlaması seçeneklerinden sisteme bağlanacak bilgisayarların MAC ID'lerini girer ve yalnızca onlara izin verirseniz yalnızca bu bilgisayarlar ağınıza kablosuz olarak erişebileceklerdir. Tabii ağınızda gidip gelen veri şifrelenmeden havada süzüleceği için "dinlenebilir".
Dilerseniz ikinci seçenek olarak da WEP (wired equivalent privacy) şifreleme kullanabilirsiniz. Bu şekilde verileriniz daha da güvende olur. Tabii "ne gerek var, devlet sırrı mı taşıyorum?" yaklaşımı, çevrenizde sizi gözetleyen birileri yoksa daha ılımlı bir düşünce olacaktır.
Tüm bunlara rağmen kablosuz ağ içine sızılabilir bir oluşumdur, en azından veri paketlerinin havada yakalanması mümkündür.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2017 01:32