Arama


P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
8 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
DERİ KONFEKSİYON TEKNİKERİ


TANIM
Teknolojik gelişmelere ve modaya uygun olarak, deri giysilerin modellerini geliştiren, kalıplarını hazırlayan, üretimin diğer aşamalarını düzenleyen ve kontrol eden kişidir

GÖREVLER · Üretilecek giysiye uygun modeli ve deriyi seçer, · Model dizaynı yapar, kalıpları hazırlar ve serilendirir, · Deri parçalarını kesip birleştirir, · Dikim işlemlerini planlar ve yürütülmesini denetler, · Ürünün kalite kontrolünü yapar, · Ambalaj ve pazarlama işlemlerini takip eder. · Kullanılan makine ve aletlerin bakım ve basit onarımlarını yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar ve ilgili yazılım programları, - Deri dikim makineleri, - Deri spesial makineleri(Tela presi,overlok makinesi,kürk işleme makinesi vb.) - Kalıp çizim masası, - Kalıp çizim malzemeleri, - Deri, ütü, iplik, düğme, astar, tela vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Deri konfeksiyon teknikeri olmak isteyenlerin; - El ve parmak becerisine sahip, - Renk ve şekil algılama yeteneği gelişmiş, - Yeniliklere ilgi duyan, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, - Yaratıcı, - Başkalarını yönetebilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Deri konfeksiyon teknikerleri, genellikle fabrika ve atölyelerde kapalı ortamlarda çalışırlar. Ortam kokulu, tozlu ve gürültülüdür. Ancak bu sadece deri işleme atölyelerinde geçerlidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bu meslekte çalışma alanları oldukça geniştir. Deri konfeksiyon teknikeri unvanını alan mezunlar çoğunlukla ihracat yapan orta ve büyük ölçekli işletmelerde nitelikli işgücü olarak istihdam edilmektedir. Modelist, stilist olarak da çalışabilirler.Ülkemiz için önemli bir ihracat alanı olan bu meslekte çoğunlukla genç erkek ve kadınlar çalışmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Meslek yüksekokullarının “Deri Konfeksiyon” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin; - Deri Konfeksiyon, - Deri- Hazır Giyim, - Erkek Terziliği, - Giyim, - Giyim Teknolojisi, - Hazır Giyim, - Kadın Terziliği, - Konfeksiyon, - Moda (Giysi) Tasarım, - Moda Resmi, - Moda Tasarım, - Örme Hazır Giyim, - Tekstil Konfeksiyon, - Terzilik, - Trikotaj bölümlerinden mezun olanlar “Deri Konfeksiyon” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sözel (SÖZ)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 2 yıldır. Programdaki derslerle öğrencilere Deri Konfeksiyonla ilgili temel teknik bilgi ve becerilerin kazandırılması, derinin mamul hale getirilmesi, deri türlerinin tanımlanması ve kalite kontrolü, maliyet hesaplamaları, yönetim ve organizasyon, makine ve teçhizatın tanınması, deri kalıp hazırlanması ve bu kalıpların serilenmesi, ayrıca kültür dersleri, bilgisayar dersleri ve bu derslerin uygulanmasından oluşan dersler verilir. Öğrenciler işletmelerde 40 gün staj yapmaktadırlar.

MESLEKTE İLERLEME “Deri Konfeksiyon” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde - Hazır Giyim Öğretmenliği, - Giyim Öğretmenliği, - Giyim Endüstrisi Öğretmenliği, Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince öğrenciler yüksek öğretim kurumu kredilerinden yararlanabilirler. Ayrıca staj dönemlerinde işletmelerde belli bir ücret alırlar.İşletmelerin yapısına ve kişinin özelliklerine göre farklı ücretler verilmektedir. Ortalama olarak asgari ücretin 3-4 katı ücret alınabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.