Arama


DrAm3vLH - avatarı
DrAm3vLH
Ziyaretçi
21 Haziran 2007       Mesaj #2
DrAm3vLH - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye
Turk bayragi Turkey
Osmanlı zamanları ve Kurtuluş Savaşı’nda söylenen, şehitlerimizin kanlarının üzerine gökyüzündeki ay ve yıldız vurunca böyle oldu anlatımlarının yanında söyle de birkaç konu var: Orta Asya’daki ve İslam’dan önceki Türklerin dini olan şamanizmdeki en büyük tanrı gök tanrı idi ve bunun yansımaları olarak da ay, yıldız ve güneş kabul ediliyordu. Bu üç öge ile ilgili olarak Türk tarihi, mitolojileri ve resmi olmayan tarihlerinde bazı olaylara da rastlanmaktadır. Oğuz Han’ın ilk doğan üç çocuğa bu isimleri verdiği, Osman Bey'in rüyasında hilal şeklinde ay gördüğü, bunu önemli ve bir işaret kabul edip Osman oğullarının bu Hilal'i kullanmasına karar kıldığı, gibi.
Ayrıca 10. yüzyıl civarlarında Türklerin İslamiyet’e geçişi sonrasında da, Hilal'in İslam dinince çok kabul görmüş bir simge olması da etkili olmuştur.
Güneş sembolünün ise bazı Osmanlı dönemlerinde sancak ve bayrak içerisinde kullanılmış olduğunu da hatırlamakta fayda var.
Kırmızı’nın ise, tarihi boyunca savaşan Türklerin şehitlerinin kanından alındığını düşünülür.
Şu andaki birçok Türk devletinin, kırmızıyı belki olmasa da ay ve yıldızı kullandığı malumdur.
Son iki cümleyi tamamlayan bir iddia belki de, Türkler ana yönleri belirlemek için renkleri kullanırlarmış:
Kuzey=siyah, güney=beyaz, doğu=gök mavisi, batı=kırmızı şeklinde.
Belki de en batıdaki Türk uygarlığı biz olduğumuz için zemin kırmızı olmuştur kim bilir…


Almanya

Germany flag
Renklerindeki siyah, sarı ve kırmızının Napolyon zamanındaki savaşlarda Alman askerlerinin kullandığı üniforma renklerinden alındığı söylenir.
Dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir.
1949 yılında doğu ve batı Almanya olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline (içinde logosuz düz sarı, kırmızı ve siyah renklerine) dönmüştür.



Fransa

Fransa bayragi France
Renklerindeki mavinin özgürlüğü, beyazın eşitliği, kırmızının ise birliği/kardeşliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızının Paris’in renkleri olduğu ve beyazın da Bourbon sarayını temsil ettiği belirtilmektedir.


İngiltere / England / United Kingdom

Buyuk Britanya bayragi United Kingdom
Sadece England'i temsil eden beyaz zemin üzerine kırmızı hac işareti St. George's Cross olarak adlandırılmaktadır. Sömürgecilik ve denizciliğin ilk gelişme yıllarında İspanyolların büyük ataklarına karşılık İngilizler de çeşitli atılımlar yapmışlar ve batıya doğru ilk seyahatlerinde şimdiki Amerika kıtasının doğu kıyılarına ulaşmışlar. Bunu kral adına yapan ilk kişi de Cabot isminde bir denizciymiş. Gemisinde ülke tanıtımı olarak da, gemisinde bulunan George (sonradan aziz olarak anılacaktır) isimli kraliyet görevlisinin (belki de rahip falandı bu) onun hazırladığı beyaz üzerine düz haç kullanmış ve o günden beri de England'in tanıtımı olarak da o bayrak kullanıla gelmiştir. Tarih 1490'li yıllar diyelim. Bu arada kraliyet bu bayrağı kullanırken zaman zaman haçın tam ortasında David yıldızı, kraliyet taç simgesi ve Ulster'in sol eli sembollerini de kullanmıştır.
United Kingdom'i (Birleşik Krallık, 1707 senesinde İngiltere, İskoçya ve Galler ile kurulmuş, 1801'de İrlanda da buna katılmış ama 1921'de ayrılmıştır) ifade eden lacivert/kırmızı/beyaz bayrak ise Union Jack olarak bilinmektedir
Ortasındaki St. George's Cross (England) dâhil olmak üzere, üzerindeki her renk bölgesi o zamanlardaki 13 eyaleti temsil etmekte olduğu söylenmektedir.
Bununla birlikte United Kingdom'un kurulusundaki üç önemli milletin bayrakları üst üste bindirildiğinde Şu andakine benzer bir şey çıkmaktadır:
England; beyaz üzerine kırmızı haç, St. George's Cross.
İskoçya; mavi üzerine beyaz çarpı işareti, St. Andrew's Cross.
İrlanda; beyaz üzerine kırmızı çarpı işareti, St. Patrick's Cross.



İtalya

Italya bayragi Italy
Şu anda kullanılan dikey yeşil, beyaz ve kırmızı renkleri ilk olarak Napolyon tasarlamış (1796), herhalde o zamanlar İtalya Napolyon’un yönetimi altındaymış. Yeşil renk, Napolyon’un favori rengiymiş. Hatta Meksika bayrağından ayrılsın diye ortaya bir beyaz atılmış.
Hatta derler ki, o yıllardaki Lombarda Lejyonu'nun renkleriymiş bunlar.
Bu bayrak, İtalyanlar tarafından Tricolore diye adlandırılıyor ya da Cisalpine Republic de diyorlar buna.
1796'da bu renkler yatay şeklinde imiş, 1798'de dikey hale geçirilmişler, 1814 yılında Napolyon’un çöküşü ile bu bayrak kullanılmamaya başlanmış olsa da 1861 senesinde yeni krallık ile birlikte tekrar kullanılmaya başlanmış.
Hala da kullanıyorlar. Renklerin anlamı nedir ne değildir bilmiyorum ama Napolyon yeşili çok severmiş.



Yunanistan

Yunanistan bayragi Greece
1821 yılında şekillenmeye başlamış bir bayrak. Mavi rengi deniz ve gök renginden alıyor. Rüzgârlı bir havada bayraklarına baktıkları zaman Ege Denizi’nin dalgalanmasını hissediyorlarmış. Yatay 9 çizgi ise, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Osmanlılardan istedikleri 9 isteğe bağlıyorlar. 400 yıllık esaretleri söz konusu imiş bu zamanlarda. Bu 9 istek olmazsa "ya özgürlük ya da ölüm" demişler. (Bir değişik iddia ise, özgürlük kelimesi Yunancada 9 harften oluşuyormuş.)
Sol üst köşedeki haç işareti ise Ortodoks kilisesini ve bu Ortodoks kilisesinin Yunan milleti üzerindeki etkinliğini ifade ediyormuş. Osmanlı zamanındaki karanlık yıllarında (!) Ortodoks kilisesi, Yunan milletinin en önemli değerleri olan Yunan dili, Bizans zamanında Ortodoks dinlerini, Yunanların etnik ayrımlarını yaşar halde tutmuş.
Mavi ile ilgili bir eklenti de, güzellik tanrıçaları Afrodit, mavi dalgalar arasından gelmiş.
Özgürlük savaşlarında ise denizcileri tamamen mavi giyinirler, mavi bayraklar taşırlarmış.



Nepal

Nepal bayragi Nepal
İlkokuldan beri ilgimi çekmiş, dikdörtgen olmayan tek bayrak herhalde. Yan durmuş iki üçgen’in üst üste binmiş hali.
Zemindeki kırmızı, ulusal çiçekleri/bitkileri olan Rhododendron'un rengi imiş. Bayrağın sınırlarını çizen mavi ise barışı temsil ediyormuş.
Üst üçgen içindeki yukarı bakan hilal tek hükümdar ve sarayı temsil ederken alt üçgen içindeki 12 köşeli güneş ise Rana hanedanını temsil ediyor. Nepal, 1960–1991 arası monarşi ile sonrasında da çok partili demokrasi ile idare ediliyormuş ayrıca.



Belçika

Belcika bayragi Belgium
Dikine atılmış siyah, sarı ve kırmızı bolümler, orijin olarak alınmış olan altın sarısı rengindeki Brabant dedikleri aslanın siyah kalkanı ve kırmızı dilinden gelmiş.
Bu bayrak ilk olarak 1792 yılında Avusturya’dan kazandıkları özgürlük zamanlarında kullanılmaya başlanmış
Bu bayrakta da renklerin dizilimi ilk baslarda yataymış, fakat 1831'de Fransız bayrağından alınan ilham ile dikey hale getirilmiş.



Hollanda
Hollanda bayragi Netherlands
Yatay şekildeki kırmızı, beyaz ve mavi renkler ilk önceleri kırmızı yerine portakal rengi olarak kullanılmış. 16 yüzyılın ikinci yarısı İspanyollara karşı direnişte cıkmış o renkler ilk olarak. Tam bilgi vermek gerekirse 1572'de Den Briel kasabası işgalden ilk kurtulduğunda görünmüş bu renkler... Bayrağın o ilk haline Pprinsenvlag (Prensin bayrağı) diyorlar. O zamanlardaki liderleri olan Prince William of Orange'dan (Orange hanedanı) kaynaklansa gerek. 17. yüzyılın ortalarında portakal rengin yerine kırmızı kullanılmaya başlanmış.
Portakal renginden kırmızıya geçisin tam hikâyesi bilinmemekle birlikte iki teori var:
1 - O zamanlarda portakal rengi boyanın üretim zorluğu ve zaten üretilen boyanın gölgesiyle birlikte bayrak üzerinde kırmızı gibi görünüyor olması
2- House of Orange (Portakal hanedanı)'nın etkisi ve popülaritesinin iyice azalmış olması.
Ben de kendi düşüncemi ekleyivereyim hemen, o zamanlardaki Fransız popülaritesi ve doğal olarak o renklere bir kayma gerçekleşmiş olabilir…



İspanya

Ispanya bayragi Spain
Bayrakta yatay olarak kullanılmış olan sarı ve kırmızı renkler zamanın Castilya ve Aragon güçlerinin renkleri imiş. Ayrıca sömürgecilik ve denizcilik alanında büyük gelişmelerin yaşandığı 18. yüzyıl civarlarında gemilerinde bu renklerden devam etmişler, çünkü hiç bir ülkenin gemilerinde bu renk kombinasyonu yokmuş. 1785 senesi ise tam zamanı bu bilgi için.
1927'de ise bayrak son halini almış. Ortadaki arma ise kraliyet arması olarak kayıtlara geçmiş.



Portekiz

Portekiz bayragi Portugal
Yeşil, 13 ve 14. yüzyıllarda denizcilikte ve keşiflerde önder olan Portekiz ve o zamanki kral olan Henry'nin favori rengi imiş. Kırmızı ise devrim anlamında kullanılmış. Kırmızı için birlik, entegrasyon millet olmak terimleri de geçiyor bazı kaynaklarda.
İki rengin tam ortasındaki arma ise, altta o zamanın ilkel navigasyon aleti olan Armillery ve onun üzerinde de geleneksel Portekiz kalkanı var imiş.
Dikey şekildeki kırmızı ve yeşil renklerinin ölçüleri bana hep acaba 1.618 civarı olan altın oran mı kullanılmıştır diye düşündürtmüştür, ama bugün öğrendim ki öyle değil 2/5 oranında imiş.



Arjantin

argentina flag
Arjantin özgürlüğünü 1812 yılında İspanya'dan kazanmış. Şu andaki açık mavi/beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrano kullanmış. Rosario Savaşı’nda bu renkler ilk defa görünmüş, denen odur ki, savaş esnasında mavi gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl bir mayıs güneşi varmış. Bayrak içindeki Güneş’e de mayıs güneşi diyorlar.


Güney Kore

Guney Kore bayragi South Korea
Zemindeki beyaz güney Kore halkının geleneksel rengi oluyormuş (ne demekse artık). Ortadaki Yin-Yang'in anlamı malum. Kenar köşelerdeki siyah çizgiler ise cennet, ateş, su ve toprağı sembolize ediyor.


Hindistan

Hindistan bayragi India
Yatay renk şeritlerinden, üstten alta doğru;
Turuncu: Cesaret ve fedakârlık,
Beyaz: Barış,
Yeşil: Kader ve kahramanlık anlamına gelmekle birlikte ortadaki toparlak garip şey ise Budist rahiplerin dönen tekerleği chakra imiş.
Bugünkü haline 1947'de uyarlanmış.



Avusturya

Avusturya bayragi Austria
Dünyanın en eski bayraklarından. 1191 senesinde kullanılmış olduğu kayıtlara geçmiş. Resmi olarak ilk kullanımı ise Hapsburg Hanedanı’nın çöküşünden sonra olmuş. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kullanımı yasaklanmış olsa da 1945 yılından sonra tekrar kullanılmaya başlanmış.
Hikayesine gelince, zamanın birinde bir savaşta Avusturya dükü kahramanca savaşmış, üzerinde beyaz bir üniforma benzeri bir şey varmış, aldığı yaralar sonunda bu beyaz elbise kırmızı kanla bulanmış, bu kırmızılığın altında beyaz elbise görünürken biraz daha altta da yine kırmızı renkli kılıç kemeri varmış ve o görüntü, halkı tarafından bir bayrak olarak göndere çekilmekte gecikmemiş.



Çin

Cin bayragi China
Çin'in ilk bayrağı 1872 yılında resmen kullanılmaya başlanmış. O zamanlarda tek hükümran olan Manchu Hanedanı’nı simgelemek amacıyla sarı zemin üzerine mavi ejderha var imiş. Komünist devrim ile birlikte bayrak şu andaki halini almış.
Kırmızı zemin komünist devrimi, soldaki büyük sari yıldız komünizmi, büyük etrafın etrafındaki küçük sarı yıldızlar köylüyü, işçiyi, şehir halkı burjuvaziyi ve yurtsever kapitalistleri ifade ediyormuş.


Kanada
Kanada bayragi Canada
Anlaşıldığına göre, bizim İstiklal marşımız için açılan yarışmaya benzer bir yarışma Kanada’da bayrak için açılmış. 2600 talipli başvurmuş. Sene 1965'ler civarı.
Bundan önce, İngiliz Milletler Topluluğu’nun ağırlıklı hissedildiği, sol üst kösede Union Jack olan kırmızı zeminli bir bayrak kullanılmış.
1534–1763 yıllarında ise Fransız etkisinin altına girmesiyle birlikte gök mavisi üzerine beyaz haç kullanılmış. Bu bayrak şu anda Quebec bölgesinin bayrağı olarak kullanılmaya devam ediliyor. Hatırlatmak gerekirse Quebec hala Fransızca konuşmakta hatta Kanada’dan bağımsızlık için uğraşmaktadır.
1965'de ise, Kanada’da çok görüldüğünden olsa gerek, akçaağaç yaprağı kullanılmış, şu anda gördüğümüz yaprak. Kırmızı beyazın gelme nedeni olarak da, İngiliz Milletler Topluluğu’nun etkisi altında kaldığı yıllarda, Kraliyet Askeri Akademisi’nin sancağı bu renkte imiş. Ne alaka bilemiyorum ama kaynaklar öyle diyor. Ardından askeri motiflerde kırmızı beyaz oldukça kullanılmış, üzerine de bir yaprak kondurunca al sana Kanada bayrağı.
Bu konuda birçok site ve ülke tarihi bilgisi okuyunca görüyoruz ki hemen hemen her ülkenin bir National Flag Day adında bayrakları için kutladıkları bayrak günleri var. Bizde böyle bir olay hiç olmamış.



Botswana

Botswana bayragi Botswana
Açık mavi üzerinde yatay bir siyah şerit. Açık mavi renk suyu ve hayati temsil ederken ortadaki siyah şerit ve kenarlarındaki ince beyaz şeritler ise halkın uyumunu (!) ifade ediyormuş. 1966'da İngilizlerin yönetiminden kurtulunca kullanmaya başlamışlar bu bayrağı.
Diğer Afrika ülkelerinin çokça kullandıkları siyah/kırmızı/yeşil kombinasyonlarının yerine bunların renkleri Afrika’ya göre biraz alışılmadık geliyor.
Ayrıca bu ülkenin ismi, isim şehir hayvan oynarken, ülke olarak b harfinde iyi bir secenek olacaktır.



Brezilya

Brezilya bayragi Brazil
Yeşil zemin, yağmur ormanlarını temsil eder, oradaki sarı dörtgen, altın başta olmak üzere mineral kaynakları simgeler. Ortadaki yuvarlaktaki (lacivert gökyüzü) yıldızlar eyaletleri temsil eder. Yuvarlağı çevreleyen bantta "ordem e progresso" (düzen ve ilerleme) yazar.


Azerbaycan

Azerbaycan bayragi Azerbaijani
3 şeritten meydana gelir. En üstte mavi, ortada kırmızı, en altta da yeşil vardır. Kırmızı şeritte bir ay ve 8 uçlu bir yıldız yer alır. Mavi Türk milletinin ulusal rengidir, yeşil İslamın rengidir. 8 uçlu yıldız 8 Türk boyunu simgeler: Azeriler, Osmanlılar, Çağataylar, Tatarlar, Kıpçaklar, Türkmenler ve Selçuklular. İlk defa 1918 yılında kullanılmıştır. Türkiye bayrağına benzer.


Mısır
Misir bayragi Egypt
3 şeritten meydana gelir: kırmızı, kara ve ak. Bu üç renk Arap halkını simgeler. Ortadaki kartal ise ünlü Arap hükümdarı Selahattin (Saladin)in simgesidir.


Güney Afrika Cumhuriyeti
Guney Afrika bayragi South Africa
Kırmızı: Kan
Mavi: Gökyüzü
Yeşil: Ülke toprakları
Siyah: Afrikalı siyah nüfus
Beyaz: Avrupalı beyaz nüfus
Sarı: Altın ve diğer doğal kaynaklar
Ayrıca bayraktaki "y" formatı 2 ırkın birleşmesini simgeler. En renkli bayraklardan biridir.


Japonya
Japon bayragi Japan
Ortadaki kırmızı daire güneşi temsil eder. Aynı zamanda Japonların güneşin doğduğu ülke temasını da simgeler. İkinci dünya Savaşı’na kadar bu ortadaki güneşten ışınlar dünyaya da yayılıyordu ama savaşı kaybedince bütün emperyalist hayalleri ile birlikte güneşin yayılan ışıkları da söndü.


KKTC
KKTC bayragi Northern Cyprus
Ortadaki ay yıldız Türklüğü, üstteki bar Türkiye’yi, alttaki bar KKTC’yi simgeler. Ayrıca iki ülkenin görünüşte ayrı ama özde aynı olduğunu belirtmek için Türk bayrağının aynı renkleri zemin ve obje renkleri değiştirilerek kullanılmıştır.