Arama


Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
27 Haziran 2007       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi

Malta humması y

ayılıyor, içtiğiniz süte dikkat edin!
Her yaştan insanın beslenmesinde süt büyük önem taşıyor. Ancak süt ürünlerinin hijyenik olmayan ortamlarda üretilmesi ve satılması sağlık açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Sağlıksız ürünlerden kaynaklanan tehlikelerin başında "Malta humması" olarak bilinen "brucella" geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de brucella vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Birkaç gün önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde çalışanların, yemekhanedeki süt ürünleri sebebiyle brucellaya yakalanması hastalığı tekrar gündeme getirdi.

Türkiye'de yılda kişi başına yaklaşık 25 litre süt tüketiliyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu rakam 100 ila 150 litre arasında değişiyor. Türkiye'de tüketilen sütün yaklaşık yüzde 60'ı sokak satıcıları tarafından halka ulaştırılıyor. Sağlıksız koşullarda satılan sütler birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Ambalajlı sütlerin pahalı olması özellikle düşük gelirli vatandaşları sokak satıcılarına yöneltiyor. Pastörize süt kullanımını öneren uzmanlar, sokaktan alınan sütün en az 10 dakika kaynatılmasını tavsiye ediyor.

Türkiye'de son 5 yılda brucella vakalarında önemli artış yaşandı. 1999 yılında 11 bin 462 brucella vakası görülürken, bu sayı 2002'de 17 bin 799'a yükseldi. Bunun üzerine vatandaşları uyaran Sağlık Bakanlığı, açıkta satılan süt ve süt ürünlerinin satın alınmamasını istedi.

Brucella hastalığı nedir?


Hayvanlarda bulunan brucella bakterisi insana, süt ve sütten yapılmış besinler yoluyla geçiyor. Taze peynir, çiğ veya pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketenler brucella hastalığı için risk grubunda yer alıyor. Brucella, sürekli ateş, baş ağrısı, sırt, kas ve eklemlerde ağrı, titreme ve gece terlemesi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastalık, istirahat ve ilaç tedavisiyle iyileştirilebiliyor. Ancak teşhiste geç kalınırsa felce varan ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.
Son düzenleyen perlina; 5 Şubat 2017 23:10