Arama

Yonca Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #2

H€L€N - avatarı
H€L€N
Ziyaretçi
17 Kasım 2007       Mesaj #2
H€L€N - avatarı
Ziyaretçi
prr06ot1

Yonca kurak ve yarı kurak iklim bitkisidir. Bu nedenle doğal yetişme ortamında kuraklığa dayanıklıdır. Ancak gelişme mevsiminin uzunluğu, hızlı büyümesi ve yıl içinde birden fazla hasat edilmesi nedeniyle diğer kültür bitkilerine oranla suya ihtiyacı daha yüksektir.

Yoncanın su ihtiyacı bulunduğu fizyolojik devreye, iklime, toprak yapısına, taban suyu düzeyine ve arazinin eğimine göre değişir.
Yoncanın 1 kg kuru madde oluşturabilmesi için, mevsimin ilk yarısında ortalama 598 kg, mevsimin son yarısında ise 1035 kg su tüketmektedir. Böylece yaz sonunda ilkbahara karşı hemen hemen % 75 daha çok su harcanmış olmaktadır. Bu nedenle yoncalığın toprak nemini gereksiz olarak israf etmemek için, biçimin olanaklarının elverişliliği de göz önünde bulundurularak, erken ve sık uygulanması su ekonomisinin sağlanması bakımından yararlı ve gereklidir.

Yoncada düşük oranda yapılan sulama tohum verimini arttırır. Bu bakımdan 20 gün aralıklarla yapılan sulamalardan en iyi sonuç alınır. Ayrıca tohum hasadından önce yapılacak bir ot hasadı ile daha yüksek tohum verimi alınır.

Bitkinin üst yapraklarının koyu mavimsi - yeşil bir şekilde renk alması veya hafifçe solmaya başlaması sulama zamanının ayarlanmasında kullanılan bir yöntemdir.

Yoncalık, salma veya yağmurlama yöntemleri ile sulanabilir. Ancak salma sulama yöntemi ile yabancı ot tohumlarının tarlaya taşınma ihtimali olduğundan ve geniş alanlarda uygulaması zor olduğundan tavsiye edilmez. Ayrıca bu yöntemde suyun dengeli dağılımı için, tarlanın tesviyeli olması gerekir.

Yağmurlama sulama yöntemi ise tarlanın düzeltilmesi gerekmeden, geniş alanlarda başarı ile uygulanabilir. Ancak, yağmurlama tesisini kurmak masraflı olabilir.

Ekim dönemi genellikle yağışlı olduğu için sulamaya gerek duyulmaz. Eğer yağmurlama tesisi varsa, yonca çıkınca sulamaya başlanabilir. Yonca fideleri iyice kuvvetlenmeden sulama yapılmamalıdır. Çünkü toprağın derinlerindeki sudan yararlanmak için kökler mümkün oldukça fazla uzayacaktır. Bu gelişmeyi göstermeden sulama yapılırsa bitki zayıf kalacak, olumsuz şartlardan hemen etkilenecektir.

Sulama sayısı biçim zamanına bağlıdır. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde biçimden bir hafta önce ve biçimden bir hafta sonra olmak üzere her biçim için iki kez sulama yapılmaktadır. Suyun kısıtlı olduğu yerlerde yoncayı biçimden sonra bir kez sulamak yeterli olabilir. Her sulamada dekara 80-90 m3 su verilmesi yeterlidir.

Tohum üretimi yapılan tarlalarda, meyve oluşumu ve tohum olgunlaşma döneminde sulama yapılmamalıdır. Aksi takdirde dipten yeniden yeşil sürgünler geleceğinden, tohum hasadı ve harmanı zorlaşır.

Harran Ovasında yapılan bir çalışma sonucunda bazı yonca çeşitleri arasında verim bakımından önemli farklılıklar meydana gelmiştir. Bitki boyu yönünden en yüksek değerler Kayseri ve Elçi çeşitlerinde bulunurken, en düşük değer Virgo çeşidinden elde edilmiştir.