Arama


nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #4
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Mulakat Öncesi Yapılması Gerekenler


Mulakat, isverenlerin ise alma karari vermeden once bilmeleri gereken uc seyi ogrenmelerine yardimci olur;

Isi yapabilecek kapasiteniz var mi?

Gerekli yetenek ve becerilere sahip misiniz ya da kolay ogrenir misiniz?
Isi yapmaya hevesli misiniz?

Isi iyi yapma sorumlulugunu alacak misiniz, gerektiginde yardim isteyebilecek ve teslim tarihine isi yetistirmek icin gerekli cabayi gosterecek misiniz?

Ya da mazeretlere mi siginacaksiniz? Diger insanlarin birlikte calismaktan hoslanacagi bir insan misiniz?

Grup calismalarina katilacak ve sirket kulturune kolayca uyum saglayacak misiniz?

Memnun mu yoksa sikayetci mi olacaksiniz?

Sirkete kazandiracak misiniz yoksa yiyecek misiniz?

Ozgecmisler, ikinci ve ucuncu sorulara bazi cevaplar verebilir fakat birinci soruya cevap vermek konusunda tek basina yeterli degildirler.

Mulakat sureci, iste bu bosluklari doldurmak amaciyla gerceklestirilmektedir.

Potansiyel personel ile mulakat yapmak bir sanattir. Bazi insanlarin bu konuda maharetleri ve bilgileri vardir. Iyi hazirlanmanin yanisira mulakatci icin sureci kolaylastirin ve mulakatcinin (gayet beceriksizce ya da puruzsuz bir sekilde) ozgecmisinizde olmayanlari bulmaya calistigini goz onunde bulundurun.

Fakat mulakat sadece mulakatcilari tatmin etmek icin yapilmaz. Ayrica, bunun sizin icin dogru sirket, dogru meslek ve dogru calisma grubu olup olmadigini da ogrenmeye calismalisiniz. Cunku ise basladiginizda, bir ya da iki yil uyku saatlerinizin cogunu isinize ayirmak zorunda kalacaksiniz.

Ideal olarak, isinizde tatmin olmak, arkadaslarinizi sevmek, daha cok ogrenmek ve uzun vadeli kariyer hedeflerinize ulasmak icin kendinize en uygun yeri bulmak istersiniz.

Mulakata hazirlanmak Mulakattan once, sectiginiz alanda mesleki meselelerinizle ilgili bir arastirma yapin ve iki dakikalik bir sunus hazirlayin; tipik mulakat sorularina vermek istediginiz cevaplar icin gerekli anahtar noktalar uzerinde dusunun; kendinize bir portfoy gelistirin; is konusunda sahip olmaniz gerektigini dusundugunuz, "olursa iyi olur" diyebileceklerinizden olusan bir liste olusturun; referanslarinizi secin ve ozetleyin.

Ozel bir mulakat icin, isi ne kadar istediginize bagli olarak yapabileceginiz 6 seviyede hazirlik vardir:

1. asama; sadece temel gereklilikler. Sirketin web sitesinden, yillik raporundan ve kendi cevrenizden sirket hakkinda bilgi alin. Sirketin urun ve hizmetlerinin neler oldugunu ogrenin. Sirketin mali durumunu ve politikalarini ogrenin -verimli, eli siki ya da problemli mi? Mulakatin nerede olacagini ogrenin, acik adresini alin ve zamani onaylattirin. Eger mumkunse, mekana varmanin ne kadar alacagini ve olasi bir trafik aksamasi yuzunden kaybedebileceginiz zamana ne kadar pay birakacaginizi ogrenebilmek icin bir kez gidip deneyin.

2. asama; birazcik daha gayret iletisim agi kaynaklarinizdan, mulakatciniz, asistani veya sirketteki bir kisi hakkinda bilgi edinin is icin aranan sartlari ogrenin ve sizin tecrubelerinizle, egitiminizle ve basarilarinizla nasil bir iliski icinde oldugu uzerinde dusunun. Sirketin urettigi ve mulakat yapilan pozisyonla ilgili urun ve hizmetlerin tarihi gelisimini arastirin. Sektorde oncu mu? Bu isin teknolojisini yapiyor mu yoksa aliyor mu? Sirketin rekabetci yonu nedir?

3. asama; isi gercekten istediginizde musteri ihtiyaclari, rekabetin ne durumda oldugu ve sirketin pazardaki payi konusunda bazi arastirmalar yapin. Sirkete faydali olabilecek bir kac ozgun fikirle karsilarina gelin.

4. asama; ozgecmisinize calisin. Bir is ya da yaz staji icin bir mulakata gitmeden once ozgecmisinizi cikarin ve her bir kelimesini okuyun. Yazdiginiz hersey uzerinde dusunun. Ozgecmisinizde bahsedilen her tecrubeniz sonunda basardiklariniz hakkinda da dusunun. Eger bu alistirma uzerinde mulakattan once biraz zaman harcarsaniz, mulakatci size dort yil once calistiginiz isiniz konusunda bir soru sordugunda saskin ve korkmus bakislarla bakmak zorunda kalmazsiniz. Bundan sonra, ozgecmisinizi nasil daha guzel hale getireceginiz uzerinde dusunun.

5. asama; konusma alistirmalari yapin. Ozgecmisinizdeki her onemli nokta uzerine gidin ve tecrubelerinizi dikkatle hazirlayin. Sesli konusun ve kendiniz olmaya calisin. Konusurken kendinizi seyredin. Homurdaniyor musunuz? Goz temasi kuruyor musunuz? Saskin ya da prezantabl misiniz? Sorulabilecek zor ya da sasirtici sorulari kafanizda canlandirin; bu sorulara cevap verirken cirpinmayin. Boyle yapmak, mulakatcinin yolunuzun onune koyabilecegi her tur soruya hazirlikli olmanizda yardimci olacaktir.

6. asama; durusunuzu kontrol edin. Mulakatlarinizda cok fazla burnu havada olmayin. Mulakatta en iyi davranislarinizi sergilemeye calisin. Bu, sıkıcı olmak zorundasiniz ya da yapmacik olmalisiniz anlamina gelmez. Sadece bir profesyonel gibi davranmaniz gerektigi anlamina gelir. Bunu basit bir ornekle anlatmak gerekirse, erkek ya da kiz arkadasinizin ailesiyle oldugunuz zaman nasil hareket edeceginizi dusunun-saygili ve saygideger, fakat kisiliginizi yansitmasi icin cok fazla heyecanli degil. Pek cok mulakatci size, calismadiginiz zamanlarda neler yapmaktan hoslandiginizi soracaktir. Rahatlamanizi ve acilmanizi saglamaya calismaktadirlar boylece sirket kulturune uyum saglayip saglayamayacaginizi gorebileceklerdir. Bu tur "yumusak" sorular, teknik sorular kadar onemlidirler. Bunlara da hazirlikli olun.