Arama

Sıtma - Tek Mesaj #5

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
3 Ocak 2008       Mesaj #5
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Yazar Mustafa Efe Sıtma, gerekli ilaçlar alındığı ve aşılar yapıldığı takdirde önlenebilecek bir hastalık. Fakat Afrikalı bir çocuk için bu o kadar uzak bir şey ki.
Afrika kıtası iklim şartlarından, maddi yetersizlikten, iç savaşlardan, göçlerden ve çeşitli hastalıklardan dolayı her yıl birçok insanını kaybediyor. Sıtma da AIDS gibi Afrika kıtasını kasıp kavuran bu hastalıklardan biri. Sıtma dişi Anapholes sivrisineklerinin ısırmasıyla insana geçen ciddi ve ölümcül bir hastalık. Sıtma virüsü altı günde 40 bin kan hücresini etkiler. Sıtma virüsü taşıyan sivrisinekler akşamdan sabaha kadar yaygın bir şekilde dolaşırlar. Sıtmadan etkilenenlerde ateş, başağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk görülür.
Afrika kıtasında sıcaklığın 1950’lerden özellikle de 70’lerden sonra 0,5 derece yükselmesinden dolayı sıtma virüsü taşıyan sivrisineklerin mevcudu ikiye katlandı. Sıcakların daha düşük olduğu Doğu Afrika’nın dağlık bölgelerinde de son yıllarda sıtma görülmeye başlandı. Bunda insan hareketlerinin, iç savaşların ve hastalıkla mücadele için yeterli bütçe ayrılmamasının etkisi var.
Burundi, Komor Adaları, Cibuti, Madagaskar, Malavi, Maritus, Mayotte, Mozambik, Ruanda, Somali ve Uganda geneli; Eritre’de 2200, Etiyopya’da 2000, Kenya’da 2500, Tanzanya’da 1800 metreden aşağı bölgelerin tamamı sıtmanın etkisi altında.
Her yıl sıtmadan kaynaklanan 300 milyon klinik vaka meydana gelmektedir. Yılda 1,5 ile 2,7 milyon arası ölüm meydana geliyor. Bunların da %90’ını beş yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Dünyadaki sıtma vakalarının %90’ı Afrika’da görülmektedir. 1994–1996 arası Sahraaltı Afrika’daki ülkelerde hem de daha önce hiç sıtma görülmemiş bölgelerde beklenmedik bir şekilde ciddi sıtma vakaları görülmeye başlandı.
Sıtma hastalığı Afrika kıtasının ekonomik gelişimini de olumsuz etkiliyor. İş gücünün yok olmasına, nüfusun gittikçe düşmesine ve ciddi miktarda kaynağın bu hastalıkla mücadele için ayrılmasına sebep oluyor. Nisan ayının 25’i Afrika Sıtma Günü ilan edildi. Sıtmaya dikkat çekmek için Sıtma Kupası düzenleniyor. Bireysel girişimler ve sınırlı sayıda gerçekleştirilen organizasyonlarla bir şeyler yapılabilir, fakat daha ciddi çalışmalar için bütün ülkelerin işbirliği yapması gerekiyor. Sıtma, gerekli ilaçlar alındığı ve aşılar yapıldığı takdirde önlenebilecek bir hastalık. Fakat Afrikalı bir çocuk için bu o kadar uzak bir şey ki.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 25 Aralık 2008 19:51