Arama


ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
8 Nisan 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi

Nano nedir?

Ad:  nano2.JPG
Gösterim: 1114
Boyut:  10.7 KB

Teknoloji giderek fonksiyonu çok, boyutları küçük ürünlere doğru kaymaktadır. En fazla fonksiyonunu en küçük hacimde barındıran teknolojilere nanoteknolojiler ile ulaşılabilir. Dünya nanoteknoloji pazarının 2010-2015 yılında 1 trilyon doları bulması beklenmektedir.
Nanometre bir uzunluk birimidir. Malzemenin olabilecek en küçük boyutudur. Nano ismi bu nedenle verilmiştir.. Bir nanometrede yaklaşık 5-10 atom dizilir.

Doğada ve sanayide belirli fonksiyonları sağlayan binlerce malzeme var.Bu malzemeler tek başlarına bir ya da daha fazla avantajı sağlıyor ama beraberinde başka dezavantajlar getirebiliyor. Malzemeleri standart yöntemlerle birbirlerine ekleyerek oluşturduğumuz karışımlarda da mükemmel yakalanamıyor. İri, hantal, ağır ve kırılgan ürünlerle karşılaşılıyor.
21. yüzyılın teknolojisi olarak kabul edilen nanoteknoloji sınırsız çözümler üretiyor. Maddeleri nano büyüklüğüne indirgediğimizde yani metrenin milyarda biri büyüklüklere, çok az miktarda uygun malzemeler moleküler yapıda yeniden tasarlanabiliyor. Nano boyutlardaki maddeler çok daha farklı özellikleriyle çıkabiliyor Madde yeniden istenen şekilde birçok maddeden oluşturulabiliyor. Yani nanoteknoloji ile molekül tasarımı yapılıyor.

Nanoteknoloji


Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, fonksiyonel materyallerin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir. Nano ölçekteki olayların manipulasyonu ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlamıştır.

Nanoteknolojinin Amaçları


  • Nanometre ölçekli yapıların analizi,
  • Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması,
  • Nanometre ölçekli yapıların imalatı,
  • Nano hassasiyetli cihazların geliştirilmesi,
  • Nano ölçekli cihazların geliştirilmesi,
  • Uygun yöntemler bulunarak nanoskopik ve makroskopik dünya arasındaki bağın kurulması.

Nanoteknolojinin Kullanım alanları


1. Endüstriyel Alanda
  • Mikrosensörlerin, mikromakinaların, optoelektronik elemanların imalatı ve uygun şekilde bir araya getirilmesi.
2. Medikal Alanda
  • Mikro cerrahide (göz, beyin vb.), Diagnostik kitlerde, Bilimsel Araştırmalarda, Yüzey karakterizasyonu ve modifikasyonu, Mikroorganizmaların taşınması, DNA modifikasyonu vb...
NANOYAPI ve NANOTEKNOLOJİ NEDİR?
Nano Yunancadan gelen bir sözcüktür ve anlamı ‘cüce’ dir. Nano ile tanımlanan ifadeler, herhangi bir ölçünün milyarda birini gösterir. Örneğin; nanometre, metrenin milyarda birini (1nm =10-9m) ifade etmektedir.
Nanoteknoloji; maddenin nonometre ölçeğinde yani atomsal, moleküler ve supramoleküler yapılar düzeyinde denetlenmesi yoluyla yeni malzeme, cihaz ve sistemlerin tasarlanmasını ve üretilmesini konu alan bir teknoloji dalıdır. Nanoteknoloji dünyası; üç atomlu ufak bir su molekülünden, hemoglobin gibi oksijen taşıyan çok daha büyük bir protein molekülüne yada daha da büyük DNA zincirine kadar çok geniş bir alanı kaplar.
Nanoteknoloji’nin birçok tanımı vardır. En güzel ve zarif tanım: “Atomsal düzeyde mühendislik”. Diğer tanımlarına ise Amerikan hükümeti raporlarından erişebilirsiniz. Burada önemli olan bir etki veya materyalin 100 nanometre civarında olmasıdır. Nanoteknoloji biraz da ilginç bir tartışma ortamı, mesela malzeme bilimciler nanoteknolojinin en çok kendileri ile ilgili olduğunu iddia ederler. Kimyacılar ve fizikçiler de bu tartışmaya katılırlar. Sonunda nanoteknoloji kralın paylaşılamayan kızı olur, çıkar.
Bilim tarihi uzun zamandır sürekli branşlaşmaya gitti, hatta Türkiye de çokça kullanılan bir söz vardır: “Her şeyden biraz bileceğine, bir şeyi tam bil” diye. Nanoteknoloji bu görüşü savunanları sanırım bayağı bir üzecektir. Çünkü bilimsel gelişmenin atomik boyut sınırlarına dayanması ile bir anlamda bilimler de ortak bir noktaya yaklaşmışlardır.
Artık canlıların sırrını çözmek için molekülleri ve bağ yapılarını bilmek, fizik kanunlarını uygulamak için kimyayı öğrenmek ve elektronik çipler imal etmek için hem kimya hem fizik bilmek, atomları anlamak için kuantum fiziğini idrak edebilmek gerekiyor. Sanki Nanoteknoloji, etrafında bilimlerin el ele tutuştuğu ve bu yardımlaşma ile büyüyen bir çocuk.
Genelde insanların yeni bir “oloji” ye karşı ilk soruları “bunun faydası ne?”, özellikle orta yaşlı memurların sorduğu “para kazandırıyor mu?”oluyor. Faraday’ın verdiği enfes bir cevap vardır, taşı gediğine koyar usta bilim adamı : “Peki yeni doğmuş bir bebeğin dünyaya faydası nedir?”
Nanoteknoloji hayatımızı gerçekten çok değiştirecek ve bilime bakış açımızı da…

NANOYAPININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Nano ölçekli metaryeller külçe metaryellere göre daha farklı ve üstün nitelikli mekanik, elektrik, ısıl, optik ve kimyasal özelliklere sahip olduklarından son yılların en dikkat çekici çalışma alanlarını oluşturmaktadırlar.
  • Hacme göre yüksek yüzey-hacim oranına sahip olma (geniş ölçüde yüzey atomlarına sahip)
  • Yapı atomsal düzeye indirgendiğinden klasik fizik yerine kuantum etkiler işin içine giriyor.
  • Kuantum kuyusu gibi davranan nanoyapıların bant aralığı yapısı da değişiyor.
  • Külçe halinde oda sıcaklığında tepkimeye girmeyen altın 3-5 nm boyutlarında pek çok tepkimeyi tetikleyebiliyor.
KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Nano yapılar elektronik, optoelektronik, sensör, laser yapımı gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Bügün uygulama alanlarına bir kaç örnek verirsek,
  • Manyetikleştirilmiş nano katmanları en ufak değişiklikleri farkedecek şekilde bir chip içine integre ediliyor. Bu ufak yapı trafik sensörü olarak yalnızca uçak ve otomobilleri tanımakla kalmıyor, manyetik alanlarına bakarak tiplerini de belirliyebiliyor.
  • ‘Hypertermie’ ilacı adı verilen ve kanserle mücadelede kullanılan ilaç şimdiden klinik deneylerde yer alıyor. Bu ilaç yaklaşık 10 nm boyutlarında ve tümör dokusu tarafından içine çekilen küçük manyetik parçacıklardan ibaret. Dışarıya yerleştirilen manyetik alan ile kontrol ediliyor.
  • Bilim adamları biyolojik moleküllerle bir test tüpü içinde bilgisayar oluşturmayı başardılar. Bu 1mm'nin onda biri kadar olan su damlacığı içindeki 1 trilyon bilgisayarın aynı işlemi yapması anlamına geliyor.
  • Hücrelerle bağlantılı proteinlerin eser miktardaki izlerini saptayarak prostat kanserinin yayıldığı yeri işaretleyen silikondan nanokablolar yapıldı.
  • Külçe halinde oda sıcaklığında tepkimeye girmeyen altın 3-5 nm boyutlarında pek çok tepkimeyi tetikleyebiliyor.
Nanoyapılar bize sadece bugün için değil gelecek içinde umut veriyor. Özellikle tıp alanında büyük çığır açacağı düşünülüyor. Yapılacak nanorobotlar kan ile hastalıklı bölgelere ulaşacak ve gerekli işlemi gerçekleştirebilecek.
Ad:  nano3.JPG
Gösterim: 933
Boyut:  22.5 KB



ELDE EDİLEN NANOYAPILAR
Nano yapıların oluşturulmasında kullanılan teknikler ve bu tekniklerde kullanılan parametrelerin değişimi ile nanowire, nanorod, nanotetrapod, nanotube, nanobrush, nanoring, nanowhisker gibi pek çok farklı şekle sahip yapı elde etmek mümkündür.
Ayrıca elde edilmiş tek tip nano yapının bir kaç parametresinin değişimi ile boyutlar üzerinde oynama yapmayı olanaklı kılmaktadır.

Bu parametreler:
  • Hazırlanış şartları
  • Uygulama süresi
  • Hazırlanma basıncı
  • Kullanılan malzeme miktarı ve saflığı
  • Taşıyıcı gaz özellikleri
  • Sıcaklık
NANOTERAPOD ve ELDE EDİLİŞ YÖNTEMLERİ
Nanoyapılar fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki yöntemle elde edilirler. Biz laboratuarımızda fiziksel yöntemlerden vapour liquid solid tekniğini kullanıyoruz.
Vapor Liquid Solid (VLS)
Basit ve ucuz bir teknik olduğu için en fazla kullanılan nanoyapı elde etme metodudur.
VLS üç basamak altında incelenir.
  • Çekirdeklenme
  • Çökelme
  • Biriktirme
Çekirdeklenme basamağında nano boyuttaki metal parçaçıklar alttaş üzerine yerleşir. (Alttaş ve kaynak metaryel tüp içine yerleştirilen alümina veya quartz tüp içinde yer alırlar.) Nano boyutta metal parçaçık yerleşimi için eutectic sıcaklık üzerinde çalışmak gerekir. Daha sonra tüp fırın merkezinden elde edilen kaynak metaryal buharı taşıyıcı gaz vasıtası ile tüp fırın içinde merkeze göre daha düşük sıcaklıktaki bölgeye yerleştirilmiş olan alttaş üzerine biriktirilirerek metalce yoğun bir ortam oluşturulur. Bu eutectic alaşım saturasyona (doyum) ulaştığında çökelme aşaması başlamış olur. Kaynak metaryel sıvı – katı ara yüzeyine doğru çökelir. Sıvı yüzeyde metal için yapışma katsayısı yüksek olduğundan birikme bu yüzey üzerinden sağlanır.
Son zamanlarda önemli gelişmeler kaydedilen nano teknolojiyle metrenin milyarda biri oranında suni parçalar üretmek mümkün. Bu teknoloji yardımıyla uzun süre solmayan boyalar, etkisini hızlı gösteren ve daha etkili ilaçlar veya daha uzağa gidebilen golf topları üretilebiliyor. Bu alanda, hükümetin de desteğiyle önemli gelişmeler kaydeden Tayvan, 2012'ye kadar 32 milyon dolarlık ürün üretecek. Böylece 350 milyar dolarlık Tayvan ekonomisinin yüzde 10'unu kaplayacak.
Tayvan bu sektörde Fransa ve Hindistan'ın önünde bulunsa da Çin ve Güney Kore gibi komşularının hala gerisinde. Tayvan'da bulunan fabrikaların çoğu üretim ucuzluğu nedeniyle 1980'lerin sonundan bu yana Çin'e göç ediyor. Bu durum karşısında, düşük teknoloji üretiminin Çin'e göç etmesine göz yuman ve bir yandan da strateji değişikliğine giden Tayvan artık daha çok araştırma ve geliştirmeye odaklanmış bulunuyor
Yüksek teknolojide yeni gelişen ''nanoteknoloji'' kolunda çığır açabilecek deneme, ABD'nin California-Papadena'daki Teknoloji Enstitüsü'nce (CTE) açıklandı.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) en önemli kurumlarından biri olan Jet Propulsion Laboratory'nin (Jet Motorları Gelitirme Merkezi) de dahil olduğu California Teklonoji Enstitüsü'nden Paul Rothemund, ''Japon kağıt şekil sanatı olan origami yöntemlerini kullanarak yaşamın temel yapı taşı DNA zincirini katlayarak yeni işlevler geliştirme yollarını denediğini'' açıkladı.
Rothemund, bilim adamlarının, saçın 80 binde 1 büyüklüğünü anlatan, yani metrenin milyarda 1'i olan ''nano'' ölçüsünde çok küçük yeni cihazların origami yapımıyla başarılı olabileceklerini bildirdi. Rothemund, Nature Dergisi'ndeki yazısında, atom düzeyinde veya moleküler düzeyde inşa anlamına gelen nanoteknolojide, ''origamiye örnek olarak'' gülen yüz, üçgen, yıldız, Amerika kıtasınınn bakteriden daha küçük biçimini çizdiğini gösteriyor.
Nanoteknoloji, doğada işlediği gibi, fotosentez, kas hareketlerini örnek alıyor. Nanoteknoloji, kozmetik, bilgiyasar yongaları, kendini temizleyen pencereler ve kirlenmeyen kumaş yapımında halen kullanılıyor. Araştırmayı yürüten CTE uzmanı Rothemund, ''Biyologlar, kimyagerler nanoteknoloji origamisini yeni proteinlerle yeni maya yapılarını geliştirmede kullanabilirler'' dedi.
ABD'nin Wisconsin Eyaleti Üniversitesi (Madison) Öğretim Üyesi Dr. Lyooyd Smith, nanoteknoloji-DNA origamisi için, ''DNA zinciri merdiven parçalarının bilgisayarda yeni yapı iskelelerine dönüştürme işlemi çok ilgi çekici çalışma'' dedi. Origami-nanoteknoloji'nin öncüsü Rothemund, ''Bilim adamları için origamiyi DNA'da yeni yapılara dönüştürmek daha kolay'' dedi.

BAKINIZ
DNA Nanoteknolojisi
Tıpta Nanoteknoloji Kullanımı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Nisan 2019 18:28