Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
10 Nisan 2006       Mesaj #12
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
1. DÜNYA SAVAŞI
ve
Sarıkamış Harekatı


(22 Aralık1914), Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı devleti ve Rus Hanedanlığı arasında Sarıkamış'da gerçekleşmiş, sonucu Osmanlı devleti tarafı için büyük bir başarısızlık ile sonuçlanan bir askeri manevradır.




Harekat Öncesi

Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdiren 3 Mart1878 tarihli Ayestefanos Antlaşması, Kars, Ardahan ve Batum'u savaş tazminatı olarak Rusya'ya verdi. Aynı anda, Sarıkamış'da Berlin Antlaşması ile Rusya'ya verilmişti. 1914 yılında Döneminin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, Sarıkamış'ı geri ele geçirmek amacıyla 19 Aralık tarihinde harekat planını kurmaylarına sundu. Kurmaylar manevranın başarısızlığa uğrayacağını Enver Paşa'ya bir çok kez söylemiş olmalarına karşın Enver Paşa hareketin yapılmasına karar vermiştir.



Sarıkamış Harekatı

22 Aralık1914 tarihinde başlayan harekat, sayısı 125 bin'e yaklaşan harekat ordusunun ikiye ayrılmasıyla başladı. Yarbay Enver Bey 32 yaşındadır.Bir gün Sadrazam Sait Halim Paşayı ziyaret eder ve kendisinin kabineye girerek Harbiye Nazırı olmak istediğini söyler ancak Sadrazam biraz daha beklemesini mırıldanır. Sarayıda arkasına alan Yarbay Enver Bey yaşını büyütemiyeceğini fakat rütbesinin yükseltilebileceğini belirterek sadrazamdan Tarblusgarp daki başarıları sebebiyle kıdemine 3 yıl daha eklenerek Albaylığa yükselebileceğini bildirir keza savaşa katılan herkesin rütbesi yükselmiştir. Artık Albay olan Enver Bey'in orduda bu kadar General varken Harbiye Nazırı ve Ordu komutanı olması hoş karşılanmayabilirdi. Buna da bir çare bulundu. Bulgarlar tarafından Çatalca'da sıkıştırılan Osmanlı Ordusunu hücüma kaldırarak Edirneyi kuşatmadan kurtardığı sanılan Yarbay Enver Bey bir genelge ile Trakyada ki üstün hizmetlerinden dolayı 3 yıl daha kıdem alarak Tuğgeneralliğe yükseltilmiştir.Şimdi sıra Enver Paşayı Harbiye Nazırı ve Ordu Komutanı yapmaya gelmişti.1 Ocak 1914 günü Harbiye Nazırı İzzet Paşanın görevden alınması üzerine yayınlanan tebliğ ile 18 gün içinde Yarbay Enver bir anda Enver Paşa olmuş ve Ordu Komutanı ve Harbiye Nazırı sıfatı ile orduları yönetmeye başlamıştı.Enver Paşa'nın harekat planına göre 9.Kolordu Sarıkamış Dağları’nı, 10.Kolordu ise Allahuekber Dağları’nı aşarak Rus birliklerini Sarıkamış’ta kuşatıp imha edecekti. Fakat, Enver Paşa'nın hayalperestliği buraya kadardı. Giyinimi yetersiz ve tıbbi donanımı eksik olan harekat ordusu, yürüyüşe başladıktan bir gün geçmeden, eksi 40 dereceye kadar ulaşan Sarıkamış'ın acımasız soğuğunda, donmaya başladı. Günler geçmeden, savaş kabiliyetini kaybetmiş kalanlar geri döndü.
Savaşın kayıpları birçok kaynakta 90 bin kişi olarak görünmesine rağmen tarihçilar [1] bu sayının oldukça abartılmış olduğu ve gerçek kayıpların 35 - 40 bin civarında olduğunu savunuyorlar. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Rus'lar ile yapılan çarpışmalarda değilde ağır soğuk hava koşulları yüzünden şehit olmuş olmalalarıdır.
Savaştan sonra İstanbul'da dönen Enver Paşa uzun bir süre Sarıkamış Savaşı hakkında hiçbir haber, bildiri, yayın yapılmasını engellemiş ve Osmanlı halkı savaşta olup bitenleri uzun yıllardan sonra öğrenebilmiştir.



Sonuçları

Savaşın galibi General Yudenic, Rus Kafkasya Ordu komutanı edildi ve 1915 yılın yaz aylarında Anadoluya taaruza geçti ve Erzincana kadar ilerlendi Rus ordu birlikleri ile.
Son düzenleyen GusinapsE; 17 Nisan 2006 01:43