Arama


Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
18 Mart 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Spor Egzersizi
Spordan maksimum yararı sağlayabilmek için uygun yaşta doğru sporu yapmak gerekiyor. Aksi halde spor yapalım derken sakatlanmak işten bile değil!
Sağlıklı bir yaşam için spor yapmanın gerekliliğini herkes biliyor. Son yıllarda jogging yapanların, yüzenlerin, tenis oynayanların sayısı hızla artıyor. Ancak spor seçimini doğru yapmak çok önemli. Peki spor seçimi yaparken üzerinde durulması gereken faktörler nelerdir? Bu sorunun yanıtını ve sporun faydalarını Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven verdi.

Çocuklar için Spor
Spor yalnızca yetişkinler için değil; çocuklar için de yararlı. Ancak, gerçek faydayı sağlamanın yolu uygun yaşta doğru spor dalını tercih etmekten geçiyor. Örneğin kemik gelişimi yeterince sağlanmadan çocuğunuza binicilik, karate, boks gibi sporları yaptırmanız ona faydadan çok zarar getiriyor. Ancak, daha küçük yaşlarda onu en uygun spor dalına yönlendirmeniz, gelişimi açısından inanılmaz yararlı.

Peki çocuklar için hangi spor dalları daha uygun? Prof. Dr. Güven bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Küçük çocuklara temel sporlar yaptırılmalıdır. Örneğin, Halter, boks ve diğer dövüş sporlarına başlama yaşı geç olmalıdır. 12-13 yaşından sonra başlamalıdır. Ancak bu zamana kadar çocuk atletizm dalları, jimnastik gibi temel sporlar yapmalıdır. Yüzme ve basketbol en erken başlanabilecek sporlardır."


Günde 8 Dakika
Size, günde 8 dakikadan fazla zamanınızı almayacak farklı iki egzersiz öneriyoruz.

Basit bir egzersiz: Yan dönerek oturmak
Yere oturun, sağ bacağınızı büküp yere yaslayın. Sol bacağınızı sağın üzerinden geçirip ayak tabanınızı yere basın. Nefes aldığınızda sağ elinizle sol dizinizi yakalayın. Sol elinizi önce kaldırın sonra poponuzun yanına yere bırakın. Şimdi başınızı ve vücudunuzu çevirip, sol omzunuzun üzerinden ileri bakın. 5 nefes bekleyin. Daha sonra ortaya dönün. Yön değiştirerek, hareketi sakin hareketlerle yineleyin. Burada önemli olan, bilinçli bir şekilde dik oturmanız. Faydası ise alt beliniz ve boynunuzun esneklik kazanması.

Üçgen Egzersizi
Bacaklarınızı olabildiğince açın. Sol ayağınızı dışarı doğru çevirmiş olun. Kolları yanda gergin bir şekilde uzatın. Nefes verdiğinizde sol tarafa aşağıya doğru eğilin. Sol elinizle kaval kemiğinizi yakalayın. Diğer eliniz yukarı bakıyor olsun. 5 nefesten sonra yön değiştirin.

Yararı
Bacak arkasındaki kasları güçlendirir ve kasların uzamasını sağlar. Bu şekilde bacakları güçlendirir, sırt ağrılarına iyi gelir.