Arama

Hale Soygazi

Güncelleme: 4 Temmuz 2009 Gösterim: 33.012 Cevap: 1
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
24 Kasım 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi

348025088 29daa91b6e o

Sponsorlu Bağlantılar
1950 yılında İstanbul'da doğdu. Bir süre manken ve foto-model olarak çalıştı.
Bir gazetenin yarışmasıyla (Saklambaç) sinemaya geçti. Kara Murat ilk filmidir
(1972). Şarkıcı Ahmet Özhan'la evlenip ayrıldı.

Önemli filmleri: Bir Demet Menekşe (Zeki Ökten), Vurun Kapheye (Halit Refiğ),
Maden (Yavuz Özkan), Bir Avuç Cennet (Muammer Özer), Bir Yudum Sevgi, Kadının
Adı Yok (Atıf Yılmaz), Cahide (Ziya Öztan-TV)


Son düzenleyen careless_WhispeR; 4 Temmuz 2009 23:09 Sebep: İçerik Düzenlendi...
Biyografi Konusu: Hale Soygazi nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Ocak 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Oyuncu. Türk sinemasının önemli aktrislerinden biri olan Soygazi, oyunculuk kariyeri boyunca başarılı yapımlarda rol almış, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nce iki kez en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştür. Güçlü ve ayakları üstünde duran kadın rollerini başarıyla canlandırmış, Vurun *****ye, Maden, Bir Yudum Sevgi, Kadının Adı Yok, Usta Beni Öldürsene ve Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri isimli filmleriyle hafızalara kazınmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
1950 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Erenköy Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra Fransız Filolojisi bölümünde eğitim almak için üniversiteye kaydoldu. Ancak henüz ikinci sınıftayken okulu bırakıp mankenlik kursuna katılmak için İsviçre'ye gitti. Türkiye'ye döndükten sonra manken ve fotomodel olarak çalışmaya başlayan oyuncu, 1973 yılında Saklambaç Gazetesi'nce düzenlenen Türkiye Güzellik Yarışması'na katıldı ve birinci oldu. Avrupa Güzeli de seçildikten sonra oyunculuk yapması yönünde teklifler almaya başladı.
İlk filmi Natuk Baytan'ın yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı, başrollerini Kadir İnanır'la paylaştığı Ölüme Koşanlar isimli yapımdı. Ardından Mahkum, Fatihin Fedaisi Kara Murat, Bir Garip Yolcu ve Vurun *****ye isimli filmler geldi ve Soygazi bu yapımlarla geniş kitlelere ulaşma fırsatı buldu. Oyuncuk kariyerinde zaman içinde önemli bir yol alan aktris, 1978 yılında Yavuz Özkan'ın yönetmenliğini yaptığı, Cüneyt Arkın ve Tarık Akan'lı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Maden isimli filmde canlandırdığı karakterle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.

Şarkıcı Ahmet Özhan'la aktörün ilk sinema deneyimi olan Çocuğumu İstiyorum adlı yapımda başrolleri paylaşan Soygazi, kısa bir süre sonra Özhan'la evlendi. Çiftin 1976'da başlayan evlilikleri uzun ömürlü olmadı ve kısa bir süre sonra boşanmayla sonuçlandı.

Hale Soygazi müzikle de ilgilendi ve bir dönemin oyuncu-şarkıcı furyasında o da yer aldı. Ancak bu süreç de uzun soluklu olmadı ve aktris film çalışmalarına yoğunluk kazandırdı. Kariyerini taçlandıran 1978 tarihli Maden filminden sonra 1984 yılına kadar bir yapımda yer almayan Soygazi sinemaya oldukça güçlü bir şekilde geri döndü. Zira, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinde çekilen Bir Yudum Sevgi aktrise ikinci kez Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandıracaktı. Bir Yudum Sevgi'yi Bir Yudum Cennet ve hemen ardından Kadının Adı Yok izledi. 1997 yılında izleyiciyle buluşan ve yönetmen koltuğunda Soygazi'nin bir süre birlikte olduğu Barış Pirhasan'ın olduğu Usta Beni Öldürsene ise çeşitli festivallerden farklı dallarda 5 ödül aldı.

Soygazi, tiyatroyla da yakından ilgilendi ve 2001 yılında ilk kez Küçük Prens adlı oyunda sahneye çıktı. 2004'deki 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'inde aktris, usta oyuncu Şener Şen'le birlikte Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün sahibi oldu. Aynı yıl sinemada unutulmaz yapımlarda rol alan oyuncu onu yıllar sonra izleyiciyle tekrar buluşturan Sil Baştan isimli dizi filmde Ceyda Düvenci ve Özlem Tekin'le kamera karşına geçti. Oyunculuğa geri dönüşüyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Bu kadar beklememin nedeni gerçekten inandığım bir senaryonun olmamasıydı. Sanat denince hiçbir şeyin garantisi yoktur ama oyuncu olarak sezgilerim bu filmin iyi bir dizi olacağı yönünde. Ayrıca son dönemlerde benim oynayacağım türde bir film de yoktu.

Hale Soygazi Türkiye'nin en önemli filologlarından ve entelektüllerinden biri olan Murat Belge'yle birliktedir.


Benzer Konular

26 Eylül 2014 / Jumong Hayali Karakterler
25 Şubat 2012 / ThinkerBeLL Hayali Karakterler
31 Ekim 2010 / ThinkerBeLL Hayali Karakterler
8 Aralık 2010 / BiRuMuT Sinema ww