Arama

Aydemir Akbaş

Güncelleme: 18 Mayıs 2013 Gösterim: 45.795 Cevap: 1
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
aydemirakbasAydemir Akbaş
Oyuncu | 1936 - İstanbul
Sponsorlu Bağlantılar

İtalyan ve Galatasaray liselerinde tahsilini yaptı. Gazetecilik hayatına atıldı, Gülriz Sururi, Ayfer Feray - Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tiyatro toplulukları ile beraber çalıştı.

1964'de Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" adlı film ile oyuncu olarak sinemaya geçti.

Bir süre Yılmaz Güney'in filmlerinde oynadı.

1974 yılındaki seks filimleri furyasında ismini duyurarak, başrollerde oynamaya başladı. Daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo çalışmaları yaptı. Ayrıca bir çok TV dizilerinde rol aldı. 1987'de "Düş Yakamdan Osman" filmiyle yönetmenliğe başladı.


Biyografi Konusu: Aydemir Akbaş nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2013       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Aydemir Akbaş, (25 Şubat 1936), Türk senarist, yönetmen ve sinema oyuncusu.
1964'te Atıf Yılmaz'ın Keşanlı Ali Destanı, oynadığı ilk filmdir. Türk sinemasının gişe hasılatı bakımından neredeyse battığı dönemde, sinema sektörünü kurtarmak ve hızla kapanmakta olan sinema salonlarının iş yaparak açık kalması adına Yeşilçam'ı saran seks filmlerindeki rolleriyle ünlü olan Aydemir Akbaş bu dönemde dahi asıl titri olan dram ve komedi tarzından vazgeçmemiş, bulunduğu her filmi de bu özellikleriyle şekillendirmiştir. Sinema hayatı boyunca en zor dönemlerde bile tiyatro çalışmalarını da aktör, senarist ve yönetmen olarak başarıyla sürdürmüş ve halen de her koşulda devam ettirmektedir.

Aydemir Akbaş bir dönem "Çirkin Kral" Yılmaz Güney ile birçok çalışmaya imza atmış, İbrahim Tatlıses'in yaveri olarak filmlerinde vazgeçilmez karakter rollerinde oynamış, Öztürk Serengil ve Sadri Alışık ile hala izlenmekten vazgeçilemeyen sinema filmleri yapmıştır. Cem Davran ile 2007'de çevirdiği "Avrupalı" Ekim 2007'de rekor sayıda kopya ile gösterime girmiştir.

Son filmi Şafak Sezer ile ün yapan Kolpaçino'dur.


🌘 🚀

Benzer Konular

2 Kasım 2010 / ener Tiyatro tr
22 Temmuz 2008 / KisukE UraharA Spor tr
15 Ocak 2007 / BARIŞ Edebiyat tr
24 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr