Arama

Hayati Hamzaoğlu

Güncelleme: 31 Ocak 2008 Gösterim: 28.840 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Mart 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hayati Hamzaoğlu
hayatihamzaoglu0504h

Hayati Hamzaoğlu, Arzu Okay'a 'tecavüz ederken'

Sponsorlu Bağlantılar


Sinema sanatçısı Hayati Hamzaoğlu 2000 yılında hayata veda etti.


Türk sinemasının 'kötü adamlar kulübü'nün seçkin bir üyesi olan Hamzaoğlu, 1933 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokul öğreniminden sonra hayata atılarak, bir süre kuyumculuk yaptı.

Sinemaya 1954'te 'Köy Çocuğu' filminde küçük bir rolde oynayarak girdi. Daha sonra kötü adam tiplemelerinin ve karakter rollerinin değişmez oyuncusu oldu.

'Kuyu' (Metin Erksan), 'Duvarların Ötesi' (Orhan Elmas), 'Aç Kurtlar', 'Acı', 'Ağıt' (Yılmaz Güney), 'Kızgın Toprak' (Fevzi Tuna) gibi önemli filmlerde rol aldı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 1970'te 'Bir Çirkin Adam' ve 1991'de Abdurrahman Çavuş rolünü oynadığı 'Tatar Ramazan Sürgün'de filmleri ile iki kez En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Pala bıyıkları, kemerli burnu, sesini kullanışı, telaşlı hali, sinirlenmesi, tecavüz etmesi, bıyık burması, dayak yemesi ile Türk sinemasına gerçekten kötü bir tipleme kazandırdı.

Kocaman artisleri kocaman yapan, doruğa taşıyan, merdiven insanlardan biriydi diğer kötü adamlar gibi. Yine onlar gibi, hak ettiği yerde olamadı; aç, bitap, hasta ve parasız bir hayat sürdü.

'Köroğlu'nda, 'Ağrı Dağı Efsanesi'nde, Yılmaz Güney filmlerinde, 'Leyla ile Mecnun'da hep kötü adam oldu, filmi yaşıyor olmamızda en büyük payı sahiplendi.

Sevilebileceğini, sevebileceğini, sevdiğiyle lirik ya da romantik zamanlar geçirebileceğini asla düşünmedi sinema izleyicisi. Hep yalnız kaldığı düşünüldü, kimse yaklaşmadı ona.

Bunun sonucu olarak 2000 yılında, yalnız ve perişan bir halde öldü. Öldüğünde, "oh olmuş" diyenler bile vardı arkasından. Bu da ne kadar büyük bir oyuncu olduğunun kanıtı oldu.

Ödülleri

1969 Adana Altın Koza Film Şenliği'inde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Kuyu)
1970 Antalya Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Bir Çirkin Adam)
1991 Antalya Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Tatar Ramazan)
1999 Antalya Film Şenliği'inde Yaşam Boyu Onur Ödülü

.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 31 Ocak 2008 20:50
Biyografi Konusu: Hayati Hamzaoğlu nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

27 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Edebiyat tr
13 Temmuz 2015 / Daisy-BT Sanat tr
24 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Siyaset tr
7 Ekim 2013 / Jumong Spor tr
12 Haziran 2011 / ener Tiyatro tr