Arama

Charlie Chaplin

Güncelleme: 3 Ağustos 2016 Gösterim: 55.575 Cevap: 6
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
2 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Charli Caplin



Sponsorlu Bağlantılar
Asıl adı Charles Spencer olan Charlie Chaplin 1889'da Londra'da sirkte oyuncu olarak çalışan bir ailenin ferdi olarak doğdu.1910'dan itibaren ABD'ye yerleşen Charlie 1913'den itibaren önceleri kısa metrajlı filmlerde rol aldı.O dönemde 19l7'den itibaren oyuncu.senarist ve yönetmen olarak birçok filme imza attı.1919'da United Artists isimli film şirketini kurarak birçok filmin çekimine öncülük etti.Filmlerinde mim sanatının öğelerini ustaca kullanması,duygusallığı ve sakarca hareketleri onu sinemanın ekol ismi haline getirdi.Şarlo tiplemesi birçok komedyene esin kaynağı oldu.1952'de İsviçre'ye yerleşen Chaplin 1966'da Hong Kong'lu Kontes(A Countess from Hong Kong) filminin yönetmenliğini yapıp sinema dünyasına veda etti.1964'de My Autobiography (Yaşamım) isimli eserinde hayatını anlatan Şarlo 1977'de İsviçre'de hayata veda etti.

Şarlo'nun iz bırakan filmleri Şarlo Asker(Shoulder Arms1918),Yumurcak(The Kid-1921),Şarlo Hacı(The Pilgrim-1922),Altına Hücum(The Gold Rush-1925),Şehir Işıkları
(The City Lights-1930),Şarlo diktatör(The Great Dictator-1940) ve Sahne Işıkları(lamelight-1952)'tir.

HAKKINDA YAZILANLAR



1.Charlie Chaplin
Şarlo
Marcel Martin
Bilgi Yayınevi / Sinema Dizisi
Sinemanın en evrensel tipidir Şarlo, bundan dolayı sinemanın da simgesidir. Şarlo sinemayla birlikte emekledi, büyüdü, olgunlaştı. Sinemanın sanat oluşu kadar, yığınlara ulaşmasında, aydınların ilgisini çekmesinde de en büyük pay Şarlo'nundur. "Sokaktaki küçük adam"ı canlandırarak sinemanın insancıl boyutlara ulaşmasını sağlayan da odur. Bu kitapta, Şarlo ve onun dahi yaratıcısı Chaplin üzerine en titiz incelemeyi, en özlü çözümlemeyi bulacaksınız.

ESERLERİ



Hayatımın Hikayesi
Charles Chaplin
Afa Yayınları / Sinema Dizisi
...Zalimler de böyle sözler vererek iktidara geldiler. Ama yalan söylediler! Sözlerini tutmuyorlar. Hiçbir zaman da tutmayacaklar! Diktatörler kendilerini kurtarır ama halkı köle gibi kullanır. Artık dünyanın özgürlüğü için savaşalım, hırstan, nefretten ve hoşgörüsüzlükten kendimizi arındıralım. Sağduyulu bir dünya için savaşalım, bilimin ve gelişmenin bizleri mutluluğa götüreceği bir dünya için savaşalım. Askerler, demokrasi adına birleşelim!
-Charlie Chaplin (Diktatör filmindeki konuşma'dan alıntı)-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 3 Ağustos 2016 11:59
Biyografi Konusu: Charlie Chaplin nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
24 Aralık 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Charlie Caplin



Sponsorlu Bağlantılar

Biyografi


Amerikan yapımı sessiz filmlerde canlandırdığı acınacak halde, ama aynı zamanda komik küçük serseri (Şarlo/Charlot) karakteriyle dünya çapında ün kazandı. 1914'te oynadığı ilk filmini izleyen iki yıl içinde ABD'nin en tanınmış kişilerinden biri olmuş, 1920'lerin başlarına gelindiğinde filmlerinin sağladığı gelirlerin yüksekliği karşısında hiçbir istediği ücreti ödeyemez hale gelmiş, o da ancak yapımcılığını kendisinin üstlendiği filmlerde rol almıştır. 1920'lerin sonlarında sesli sinemaya geçilmesinden sonra yalnızca birkaç filmde görünmekle yetinmesine karşın, ilk dönem filmlerinin sinema klasikleri olarak değerlendirilmesi ve yeni izleyici kitlelerince de ilgi görmesi nedeniyle ününü hemen hiç yitirmemiştir. Uzun metrajlı büyük komedi filmleri arasında The Kid (1921;Yumurcak), The Gold Rush (1925;Altına Hücum), City Lights (1931;Şehir Işıkları), Modern Times (1936;Asri Zamanlar) ve The Great Dictator (1940;Şarlo Diktatör) sayılabilir.

İngiliz sinema oyuncusu ve yönetmeni Charlie Chaplin (asıl adı Charles Spencer Chaplin), 16 Nisan 1889'da İngiltere'nin başkenti Londra'da dünyaya geldi. 25 Aralık 1977'de İsviçre'de öldü. Her ikisi de müzikhol oyuncusu olan annesi Hannah ve babası Charles Chaplin'den, daha küçük yaşta şarkı söyleyip dans etmesini öğrenmişti. İlk kez sekiz yaşındayken, bir klog dansı gösterisi olan "Eight Lancashire Lads" (Sekiz Lancashire'lı Delikanlı) ile sahneye çıktı. Babasının bundan kısa bir süre sonra ölmesi, annesinin de sık sık akıl hastanesine girip çıkması yüzünden Chaplin'in çocukluk yılları, yatılı okul ve yetimhanelerde sıkıntıyla geçti. Bu dönemde bazen geçici sahne işleri buldu, bazen de sokaklarda yaşamak zorunda kaldı.

On yedi yaşındayken, üvey ağabeyi Sydney kendi çalıştığı ve çeşitli danslar, oyunlar, komedi programları sunan Fred Karno vodvil topluluğunda ona iş buldu. 1913'e değin Karno'yla çalışarak sayısız müzikhol skecinde oynayan Chaplin, o yıl filmlerde rol almak üzere Keystone'un tek makaralık slapstick filmleri yapımcısı Mack Sennett, Chaplin'i Karno turnesi sırasında New York'tayken fark etmişti. Chaplin Aralık 1913'te 150 dolar haftalıkla sinema yaşamına adım attı ve bir daha da sahneye dönmedi.

Chaplin, melon şapka, dar bir frak ceketi, bol pantolon, büyük ayakkabılar, bıyık ve bastondan oluşan ünlü görünümünü ikinci filmi olan Kid Auto Races at Venic'te (1914,Venedik'te Ufaklıklar Oto Yarışları) yarattı. Ama bu tipin özellikleri henüz tam anlamıyla oluşmamıştı. Bununla birlikte, haftada iki film gibi büyük bir hızla çevrilmesine karşın, Chaplin komedileri olağanüstü bir başarı sağlamıştı. Kısa bir süre sonra Chaplin'in kendi filmlerini yönetmesine izin verildi, ücreti de gitgide astronomik rakamlara ulaştı. 1915'te Essanay şirketinden haftada 1. 250 dolar, 1916'da Matual şirketinden haftada 10 bin dolar ve ayrıca sözleşme için 150 bin dolar, 1917'de de First National şirketinden sekiz film için 1 milyon dolar aldı. İki yıl sonra, dönemin önde gelen yıldızları Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve ünlü yönetmen D. W. Griffith ile, her birinin kendi filmlerinin dağıtımını bağımsızca yürütmesi koşuluyla, United Artists'i kurdu. First National ile olan sözleşmesi The Pilgrim (1923;Şarlo Hacı) filmiyle sona erdikten sonra, 1966'da Universal için yaptığı A Countess from Hong Kong'a (Hong Kong'lu Kontes) değin filmlerini yalnızca kendi şirketi adına çekti.

Chaplin'in bu hızlı yükselişi bir ölçüde, filmlerinin pazarlamasında, konularından çok filmde oynayanların önemli olduğu yıldız sisteminin gelişmesinden kaynaklanıyordu. Aslında Pickford, Fairbanks ve başkalarıyla birlikte Chaplin'in perdedeki kişiliğinin halk tarafından büyük bir coşkuyla kabul görmesi de, bu sistemin yerleşmesinde oldukça etkili oldu. Chaplin The Tramp'te (1915;Şarlo Serseri), yarattığı küçük serseri tipini yalnızca eğlendirici değil, aynı zamanda sevimli de kılabilmek amacıyla, sempatikliğinin de altını çizmeye başladı. Kendi filmlerinin hem yıldızı, hem yönetmeni, hem de yazarı olduğu için, Şarlo karekterinin içerdiği anlamları irdelemek için eşsiz bir konumdaydı. Bir eleştirmenin "zenginlerin bakış açısından çizilmiş bir yoksul tipi" olarak tanımladığı, Chaplin'in "küçük adam" dediği Şarlo, Easy Street (1917;Şarlo Polis), Shoulder Arms (1918;Şarlo Asker), Yumurcak, Altına Hücum, Şehir Işıkları, Asri Zamanlar ve ilk sesli filmi olan Şarlo Diktatör gibi filmlerde gelişti. Chaplin'in kendi yaşamından çizgiler taşıyan Limelight'ta (1952;Sahne Işıkları) kısa da olsa, yeniden gözüktü.

Chaplin'in çok hareketli bir özel yaşamı oldu. Dört evliliğinin üçü filmlerinin başrol oyuncularıyla, 1918'de Lita Grey ve 1936'da Paulette Goddard'la gerçekleştirdi. 1943'te oyun yazarı Eugene O'Neill'in kızı Oona O'Neill'le evlendi. İlk iki boşanması ve 1944'te kendisine açılan babalık davası sansasyon yarattı. Chaplin 1942'de, savaşta Almanlara karşı ikinci bir cephe çağrısında bulunduğunda gene manşetlere çıktı. Siyasal tavrına yöneltilen saldırıda, hiçbir zaman ABD vatandaşlığına geçmemiş olmasının payı da vardır. Mavi Sakal öyküsünün iğneleyici bir uyarlaması olan Monsieur Verdoux (1947), pek çok çevrenin yanı sıra Amerikan ordusunu da oldukça sinirlendirdi. ABD hükümetinin vergi borcu için sıkıştırması, ayrıca bazı politikacı ve köşe yazarlarının yıkıcı etkinliklerle ilişkisi olduğunu ileri sürmeleri üzerine Chaplin 1952'de ülkeyi terk etti. Geri dönüş hakkının ABD Adalet Bakanlığı'nca soruşturulacağını öğrenince 1953'te Cenevre'de bu haktan vazgeçtiğini açıkladı.

Bundan sonra ailesiyle birlikte İsviçre'de Vevey yakınlarında Corsier-sur-Vevey'de yaşamaya başladı. 1957'de Londra'da yaptığı A King in New York (New York'ta Bir Kral), Amerika'ya Karşı Etkinlikleri Soruşturma Komitesi'ne, anlamsız televizyon reklamlarına ve Amerikan tarzı yaşamın başka yanlarına yönelik eleştirilerle dolu bir komediydi. Film, Chaplin'in özellikle reddettiği komünizm yanlılığı suçlamalarının artmasına yol açtı. 1966'da başrollerini Marlon Brando ve Sophia Loren'in oynadığı, kendisinin de hem senaryosunu yazdığı, hem de küçük bir rolde göründüğü A Countess from Hong Kong'u (Hong Konglu Kontes) çekti. 1972'de kendisine verilen özel Oscar ödülünü almak üzere ABD'ye gitti.

FİLMOGRAFİSİ


"Caught in a Cabaret" (1914 yarım düzine kadar oyunculuk yaptığı filmden sonraki ilk oynayıp yönettiği film), "Kid Auto Races in Venice" (Ünlü Şarlo kılığını ilk kez taşıdığı film), "Tillie's Punctured Romance", "The Tramp-Şarlo Serseri", "Easy Street", "The Immigrant-Şarlo Göçmen", "A Dog's Life-Köpek Hayatı", "Shoulder Arms- Şarlo Asker", "Sunnyside-Şarlorda Kırlarda", "A Day's Pleasure-Keyifli Bir Gün", "Pay Day-Maaş Günü", "The Kid-Yumurcak", "The Pilgrim- Şarlo Kaçak", "A Woman in Paris-Paris'li Kadın", "Gold Rush-Altına Hücum", "The Circus-Sirk", "City Lights-Şehir Işıkları", "Modern Times-Modern Zamanlar", "The Great Dictator-Büyük Diktatör", "Monsier Verdoux", "Limelight-Sahne Işıkları", "A King in New York-New York'ta Bir Kral", "A Countess from Hong Kong-Hong Kong'lu Kontes".
Charlie Caplin

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 3 Ağustos 2016 12:00
Gerçekçi ol imkansızı iste...
c0lin - avatarı
c0lin
Ziyaretçi
19 Temmuz 2008       Mesaj #3
c0lin - avatarı
Ziyaretçi
img4209 monro charly chaplin
Son düzenleyen KisukE UraharA; 19 Temmuz 2008 19:49 Sebep: Sayfa Düzeni
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Ocak 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  charles-spencer-chaplin-1024-768-6330.jpg
Gösterim: 868
Boyut:  68.1 KB
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
15 Nisan 2011       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Charles Chaplin, 1920 civarı

190px Charles chaplin 1920

Charlie Chaplin 1900-1910

250px Chaplin2
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
29 Nisan 2011       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Charlie Caplin
(1889 Londra-1977 Vevey/İsviçre), İngiliz sinema oyuncusu, senaryo yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni. Yarattığı "Şarlo" tipiyle ünlüdür. Sirk-varyete oyuncusu bir ana-babanın oğluydu. 6 yaşında vodvillerde oynamaya başladı. Küçük yaşta babasını yitirdi. 1910'da ABD'ye gitti. 1912'de film çalışmalarına başladı. 1914'te ilk filmi "Making A Living"i (Ekmek Davası) yaptı. 30'u aşkın kısa metrajlı filmden sonra yarattığı "Şarlo" tipiyle toplumsal eleştiriye yöneldi. "The Kid" (Yumurcak) filminde Jackie Coogan ile oynadı. Film bir dramı, güldürücü ögelerle canlandırır. 1919'da Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve D.W. Griffith ile birlikte United Artists firmasını kurdu. Daha sonra serbest çalıştı. Bu dönemde "A Woman of Paris" (Parisli Kadın), "The Gold Rush" (Altına Hücum), "The Circus" (Sirk) ve ilk sesli filmi olan "City Lights" (Şehir Işıkları)ı çevirdi. "Modern Times" (Yeni Zamanlar), "The Great Dictator" (Şarlo Diktatör)den sonra "Monsieur Verdoux"da ortaya attığı çağdaş sorunların tartışmaları büyüdü ve sonuçta, 1952'de ABD'de oturması yasaklanınca, İsviçre'ye yerleşti. Bundan sonra "Lime light" (Sahne Işıkları), ABD politik düzenini eleştiren "A King in New York" (New York'ta Bir Kral), "Hong Konglu Kontes" adlı filmlerini yaptı. Toplam 79 filmi vardır. 1964'te anıları yayımlandı. Mildred Harris, Lita Grey, Paulette Goddard ve Oona O'Neil ile olmak üzere dört evlilik yaptı.
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
5 Kasım 2012       Mesaj #7
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
dkmb86g 777hbf9nzcm b
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®

Benzer Konular

27 Mayıs 2012 / KisukE UraharA Sinema ww
24 Ekim 2015 / KisukE UraharA Müzik ww
2 Nisan 2012 / Jumong Sinema ww
30 Temmuz 2008 / Misafir Sinema ww
31 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Müzik ww