Arama

Quentin Tarantino

Güncelleme: 29 Ekim 2015 Gösterim: 10.156 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
4 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Quentin Jerome Tarantino

Sponsorlu Bağlantılar
Doğum tarihi: 27 Mart 1963) ABD'li film yönetmeni, aktör ve Oscar ödüllü senarist.

1990'ların başında doğrusal olmayan öykü akışını, diyalogları ve kanlı şiddet sahnelerini cesurca kullanmasıyla kısa sürede ünlenen Tarantino bilinen Amerikan film klişelerine yeni bir soluk getirmiştir.

1990'lardaki bağımsız sinema kuşağının genç yönetmenleri arasında en tanınmış olanıdır. Tarantino hem popüler hem de art-house sineması hakkında ansiklopedik bilgiye sahip, ağzı çok laf yapan ve son moda konuları takip eden bir hipster olarak tanınır.




Yaşamı

Tarantino Knoxville, Tennessee'de doğdu. Babası İtalyan asıllı aktör ve müzisyen Tony Tarantino, annesi de yarı İrlandalı yarı Çeroki (Cheerokee) kızılderilisi olan Connie McHugh'tır. Quentin'in doğumundan kısa süre sonra annesi, müzisyen Curt Zastoupil ile evlenmiştir. Daha sonraları Quentin üvey babasıyla çok güçlü bağlar kurmuştur.
1968 yılında San Gabriel Valley bölgesinde anaokuluna başladı. 1971 yılında aile Los Angeles'in South Bay bölgesindeki El Segundo'ya taşındı. Tarantino buradaki Hawthorne Hıristiyan Okulu'na devam etti. Onaltı yaşında Harbor City, Kaliforniya'daki Narbonne Lisesi'nden ayrılarak oyunculuk öğrenmek için James Best tiyatro grubuna katıldı.


22 yaşında ilk senaryosu olan Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit 'i yazdı. 1984 yılında Manhattan Beach'teki tanınmış Video Archives adlı video kaset dükkanında kasiyer olarak çalışmaya başladı. Burada çalışırken tanıştığı Roger Avary ile daha sonraları birlikte çalışacaktı. Aktörlük üzerine Beverly Hills'teki Allen Garfield'in Actor's Shelter 'ında çalışmaya devam etse de daha çok senaristliğe yoğunlaştı.
1993'de gösterime giren True Romance 'in satışıyla dikkatleri topladı. Bir Hollywood partisinde tanıştığı Lawrence Bender Tarantino'yu bir film yazması konusunda cesaretlendirdi. Sonuç olarak ortaya son akımları takip eden, oldukça nükteli, kana bulanmış bir soygun filmi olan Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs) (1992) çıktı. Bu film Tarantino'nun sonraki filmlerinin tarzının da öncüsü olacaktı. Senaryoyu okuyan yönetmen Monte Hellman Live Entertainment 'ın filme para yatırmasını sağladığı gibi Tarantino'nun yönetmenliğine de yardımcı oldu. Lawrence Bender ile aynı kursa giden eşinden projeyi öğrenen Harvey Keitel de senaryoyu okuduktan sonra hem filmde rol aldı, hem de yapımcılığı üstlendi.


Rezervuar Köpekleri 'nin başarısından sonra Hollywood yapımcıları Tarantino'ya Speed ve Men in Black gibi filmlerin de dahil olduğu bir dizi proje sundu. Tarantino ise Ucuz Roman (Pulp Fiction) senaryosu üzerinde çalışmak için Amsterdam'a gitti. Film 1994 Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü kazandı. Steven Soderbergh'in Altın Palmiye ödüllü Seks, video ve yalanlar ve Michael Moore'un Roger and Me filmleriyle birlikte bağımsız sinema endüstrisine yeni bir soluk getiren bu film, bağımsız filmlerin de gişe başarısı kazanabileceğini gösterdi. Ucuz Roman, karmaşık kurguya sahip ve benzer şekilde acımasız nüktesi olan bir filmdi. Oyuncularının başarılarıyla da ilgi çeken film John Travolta'nın kariyerini de canlandırmıştır. Ucuz Roman Tarantino ve Avary'ye En iyi özgün senaryo Oskar'ını da kazandırmış ve en iyi film Oskar'ına aday olmuştur.

Ucuz Roman 'dan sonra, Allison Anders, Alexandre Rockwell ve Robert Rodriguez ile ortaklaşa yapılan Dört Oda (Four Rooms) 'un dördüncü öyküsünü ve Alfred Hitchcock Presents 'te Steve McQueen'in rol aldığı öykünün yeniden çekimi olan The Man from Hollywood 'u yönetti.


Sonraki filmi, akıl hocası Elmore Leonard'ın Rum Punch adlı romanından uyarladığı Jackie Brown 'dır. Siyah sömürü sineması (Blaxploitation) sinema tarzına atıfta bulunan bu filmde, 1970'lerde bu tarz filmlerin yıldızlarından olan Pam Grier de rol almıştır. Tarantino 1998'de Broadway sahneleriyle ilgilenmeye başlamış ve tekrar sahnelenen Wait Until Dark 'da rol almıştır.

Daha sonra Inglorious Bastards adlı bir savaş filmi yapmayı planladı ancak bu projeyi Kill Bill filmini yazıp yönetmek için erteledi. Kill Bill Vol.1 ve Vol.2 adıyla iki ayrı film olarak gösterime girmiştir. Bu film Wuxia (Çin dövüş sanatları filmi), Japon sineması, Spaghetti Westernler ve İtalyan korku filmi ya da giallo tarzının geleneksel tarzlarını harmanlayan stilize bir intikam filmidir. Filmin üzerine kurulduğu ana karakter, Pulp Fiction çekilirken Uma Thurman ve Tarantino tarafından kurgulanan Gelindir (The Bride.)

2004 yılında Tarantino Cannes Film Festivalinde jüri başkanlığını üstlendi. Kill Billyarışma adayları arasında değildi ancak final gecesinde üç saati aşkın orijinal versiyonuyla gösterildi. Altın Palmiye ödülü Tarantino'nun Oldboy üzerindeki ısrarına karşın Michael Moore'un Fahrenheit 9/11 adlı filmine verildi.

2005 yılındaki neo-noir film Sin City'de Clive Owen ve Benicio Del Toro arasındaki arabalı sahneyi yönetmesi nedeniyle "Özel Konuk Yönetmen" olarak onurlandırıldı.
24 Şubat 2005'te CSI dizisinin sezon finalini yöneteceği açıklandı. 19 Mayıs'ta yayınlanan iki saatlik Grave Danger isimli bölüm reyting rekorları kırdı. Jimmy Kimmel Live'ın bir bölümünü de yönetti.


Tarantino Alias adlı TV dizisinin birinci ve üçüncü sezonlarında da rol almıştır.
2005 yılında Robert Rodriguez ile ortak yöneteceğini açıkladığı Grind House film projesi üzerine çalıştığını duyurdu. Bundan sonra da büyük ihtimalle bir İtalyan II. Dünya Savaşı filmi olan Inglorious Bastards 'ın yeniden çekimine başlayacağını ancak önce senaryo üzerinde çalışması gerektiğinden 2006 yılında gösterime girmesinin pek olası olmadığını duyurdu. Jimi Hendrix'in bir biyografisini yönetmek için anlaşma yaptığı da söylenmektedir.


Şu anda yönetmenlik yaptığı yapımlar arasında, bir korku filmi olan Hostel (Ucuz Roman filmine birçok atıfta bulunmaktadır), Elmore Leonard'ın Killshot 'ının bir uyarlaması (Tarantino bir zamanlar bunun senaryosunu da yazmıştı) ve Kill Bill 'in oyuncularından Larry Bishop 'ın yazıp yönettiği Hell Ride bulunmakta.
Tarantino, 2005 yılındaki Empire Awards 'ta Icon Of The Decade ödülünü kazandı.


Estetik

Tarantino'nun filmleri, diyalogları, parçalanmış kronolojik akışı ve pop kültür takıntılarıyla ünlüdür. Sıklıkla şiddet sahneleri içerir ve Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman ile Kill Bill gibi ana filmlerinde bol bol etrafa sıçrayan ve oluk oluk akan kan görüntüleri bulunur. Yine de insanları etkileyen bu sahnelerin yarattığı gerilim ve rahatsızlık değil şiddetin günlük hayat içinde yer alması ve şiddet üzerine yapılan kara mizahtır.

Tarantino filmlerinde reklam yapmamak için ürün koymamasıyla da tanınır. Bu nedenle bir ürünün kullanılmasının gerekli olduğu durumlarda ya hayalî markalar yaratmış ya da artık kullanımdan kalkmış markaları kullanmıştır. Ucuz Roman 'da kullanılan Red Apple sigaraları ve Big Kahuna Burgers gibi hayalî markalar Dört Oda, Gün Batımından Şafağa, Kill Bill ve hatta Romy and Michele's High School Reunion gibi çeşitli filmlerde de kullanıldı. Yönetmen aynı zamanda kahvaltılık mısır gevreğine olan düşkünlüğüyle de tanınır ve birçok filminde bunların kullanıldığı sahneler vardır. Rezervuar Köpekleri ve Ucuz Roman 'da Fruit Brute ve Kill Bill'de Kaboom gibi hayalî markalar kullanmıştır.

2002 yılı Sight and Sound Yönetmenler anketinde Tarantino tüm zamanların en iyi 12 filmini şöyle belirtti:
  1. İyi, Kötü, Çirkin (The Good, the Bad and the Ugly)
  2. Rio Bravo
  3. Taksi Şoförü
  4. His Girl Friday
  5. Rolling Thunder
  6. They All Laughed
  7. Büyük Kaçış (The Great Escape)
  8. Carrie
  9. Coffy
  10. Dazed and Confused
  11. Five Fingers of Death
  12. Hi Diddle Diddle
Eleştiriler

Tarantino, Rezervuar Köpekleri ve Ucuz Roman 'da "nigger" (zenci) sözcüğü gibi ırkçı hitapları kullanması nedeniyle özellikle Amerikalı siyahi yönetmen Spike Lee ve birçok kişi tarafından eleştirilmiştir. Variety dergisinin yaptığı bir söyleşide Lee şöyle söylemiştir: "Ben bu sözcüğe karşı değilim... ve kullanırım da ama bu sözcük Quentin'in aklını çelmiş. Ne istiyor ki? Kendisinin fahri siyah ilan edilmesini mi?"
Çok sık örnek gösterilen Ucuz Roman 'daki sahne şöyledir: Tarantino tarafından canlandırılan Jimmie Dimmick karakteri Samuel L. Jackson'un canlandırdığı Jules Winnfield karakterini, evini "ölü zenci ardiyesi" olarak kullandığı için azarlar ve zenci kelimesinin içinde çokça geçtiği bir ağız kalabalığına başlar. Lee, Bamboozled filminde bu konuya doğrudan atıfta bulunur ve filmdeki Thomas Dunwitty karakterine şöyle söyletir: "Lütfen benim Z ile başlayan o sözcüğü kullanmamdan rahatsız olmayın. Benim karım siyahi ve üç melez çocuğum var, dolayısıyla bu sözcüğü kullanma hakkını kendimde görüyorum. Spike'ın ne dediği umurumda bile değil, Tarantino haklı. Zenci sadece bir sözcük."

Tarantino, siyah izleyici kitlesinin, "Siyah sömürü sineması"ndan (Blaxploitation) etkilenen filmlerinden hoşnut olduğunu ifade ederek eleştirilerin bir bölümünden kurtulmaya çalışmıştır. Hakikaten de Jackie Brown esas olarak siyahi izleyici için yapılmış bir filmdir.

"Bana göre bu siyahi bir film. Aslında siyahi izleyici kitlesi için yapıldı. Herkes için yapıldı ama "ana" izleyici kitlesi siyah. Bunları düşünüyorsam bunları düşünüyorum, çünkü bunu her zaman siyah bir sinema salonunda izlemeyi düşünüyordum. İzleyicileri düşünmek saçma değil çünkü izleyici benim ve buna da uyuyor çünkü ben siyah sinema salonlarına giderim. Bana göre bu siyahi bir film. "


Tarantino başka filmlerin fikirlerini, sahnelerini ve diyaloglarını ödünç almakla da eleştirilmiştir. Örneğin Rezervuar Köpekleri 'nin genel olay örgüsü Ringo Lam'ın City on Fire filminden seçilip alınmış gibidir. Stanley Kubrick'in The Killing filmi, parçalanmış öykü anlatımını doğrudan etkilemiştir ve renk kodadlı suçlular fikri The Taking of Pelham One Two Three filminden alınmıştır. Rezervuar Köpekleri 'ndeki ünlü kulak kesme sahnesi Sergio Corbucci'nin 1966 Spagetti Western klasiği Django'da öldürülmeden önce kulağı kesilip yedirilen adamın sahnesiyle benzerlik gösterir.
The Killers 'ın Don Siegel versiyonu Ucuz Roman 'ı etkilemiştir ve adrenaline enjeksiyon sahnesi Martin Scorsese'nin belgeseli American Boy: A Profile of: Steven Prince 'te anlatılan bir öyküyle bağlantılıdır. "Evlere pense ve pürmüzle çalışmaya gitmek" ifadesi Don Siegel'ın 1971 yapımı Charley Varrick filmindeki "Onlar nasıl insanlar anlıyor musun, seni çırılçıplak soyup üzerinde pense ve pürmüzle çalışırlar" cümlesinden bir alıntıdır. Ucuz Roman 'da Samuel Jackson tarafından yanlış olarak nakledilen İncil'den yapılan alıntı, Karate Kiba (1970'lerin Japon aksiyon filmi, başrolünde Sonny Chiba'nın olduğu film The Bodyguard olarak da bilinir) filminde de bulunur.
Kill Bill: Vol.1 1973 Toshiya Fujita filmi Lady Snowblood'dan oldukça fazla etkilenmiştir. Kill Bill: Vol.2'nin sonundaki Süpermen monoloğu, Jules Feiffer'ın 1965 kitabı, The Great Comic Book Heroes 'tan alınmış gibi gözükmektedir.

Bu gibi alıntıların ne zaman övgü olmaktan çıkıp aşırma (intihal) hâline geleceği konusunda birçok tartışma olmuştur. Tarantino hayran kaldığı filmlerden aldığı fikirler için hep açıksözlü olmuş ve pişman olmamıştır.

Ayırıcı nitelikleri
  • Başrol karakterleri özellikle Chevrolet and Cadillac olmak üzere genellikle General Motors araçları kullanırlar.
  • Her filmine azalarak tamamen kesilen ve sonra tekrar duyulmaya başlayan bir müzik sahnesi ekler:
    • Rezervuar Köpekleri (kulak sahnesi) - Mr. Blonde (Michael Madsen) arabasına yürür ve sonra tekrar içeri gelir;
    • Ucuz Roman (aksama sahnesi) - Butch Coolidge (Bruce Willis) yukarı doğru kaçar ve bir samuray kılıcıyla geri döner;
    • Jackie Brown (Beaumont Livingston'ın ölümü) - Beaumont Livingston (Chris Tucker) Ordell Robbie (Samuel L. Jackson) tarafından kullanılan bir aracın bagajındadır. Radyo çalarken araç uzaklaşır ve sonra U dönüşü yaparak kameraya doğru gelir.
  • Karakterleri sıklıkla kapı ağzında, kapıları açarken ve kaparken görüntüler. Filmlerinde şiddetin çoğu ve önemsiz karakter diyalogları daha çok sahne dışında gerçekleşir.
  • Filmlerinin çoğunda çanta ve valizler önemli rol oynar.
  • Hemen hemen tüm filmleri Los Angeles'ta geçer (Kill Bill istisnadır ama yine de Los Angeles'ta geçen kısa bir sahnesi vardır.).
  • Kült filmlere ve televizyon dizilerine atıfta bulunur ve müziklerini kullanır.
  • Dolaylı da olsa önceki filmleri ile sıklıkla bağlantılar kurar. Kevin Smith'in View Askewniverse'i gibi ama daha ince bir şekilde kendi evrenini yaratmış gibidir.
    • Buna örnek olarak Tarantino'nun şu açıklaması vardır: Ucuz Roman'daki John Travolta'nın canlandırdığı karakter ile Rezervuar Köpekleri'ndeki Michael Madsen'ın canlandırdığı karakter kardeştir. Soyadları Vega 'dır, isimleri (Vincent ve Vic) ve tipleri (koyu saçlı ve benzer giyimli) birbirine benzer.
  • Meksika açmazı ("Mexican standoff"): Filmlerinin çoğunda üç ya da daha fazla karakter aynı anda birbirlerine silah doğrultur.
  • Filmlerinde sıklıkla sıradışı bir öykü anlatım tarzı kullanır:
    • Rezervuar Köpekleri 'nde retrospektif (geriye dönük),
    • Ucuz Roman 'da doğrusal olmayan,
    • Kill Bill, Dört Oda (ve konuk yönetmenlik yaptığı aynı tarzı kullanan Sin City) "bölüm" formatında
  • Sıklıkla komedyenlere küçük roller verir:
    • Rezervuar Köpekleri 'nde DJ rolünde Steven Wright,
    • Ucuz Roman 'da kaza tanığı olarak Kathy Griffin,
    • Ucuz Roman 'da Raquel rolünde Julia Sweeney,
    • Ucuz Roman 'da Marvin rolünde Phil LaMarr,
    • Jackie Brown 'da Beaumont Livingston rolünde Chris Tucker.
  • Karakterler elleriyle bir şeyler yaparken çok yakın çekimle yapılan kesitler, Brian De Palma'nın tekniğini anımsatır. Bu sahneler çok sık taklit edilmektedir.
  • Sahne dışında birisi konuşurken uzun süre bir karakterin yüzünü yakın çekime almak: Bill konuşurken The Bride 'ın yüzü ve Marsellus konuşurken Butch'ın yüzü.
  • Yaratıcısı olmasa da ün kazandırdığı trunk shot (bagaj çekimi). Daha önce Martin Scorsese'nin Goodfellas filminde görülen bu sahneyi Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman, Gün Batımından Şafağa, Jackie Brown ve Kill Bill 'de kullanmıştır.
  • Hemen hemen tüm filmlerinde karakterlerin takma adı vardır: Ucuz Roman 'da Honey Bunny ve Pumpkin, Rezervuar Köpekleri 'ndeki çete üyeleri ve Kill Bill 'de Bill'in ekibi.
  • Filmlerinde sıklıkla küçük bir rolde oynar:
    • Rezervuar Köpekleri 'nde Mr. Brown,
    • Ucuz Roman 'da Jimmie Dimmick,
    • Desperado 'da kamyonetteki adam,
    • Dört Oda 'da Chester Rush,
    • Gün Batımından Şafağa 'da Richard Gecko,
    • Jackie Brown 'da telefon kayıt makinesindeki ses,
    • Kill Bill 'de ölü bir Crazy 88 çete üyesi.
  • Sıklıkla bir karakteri bir şarkıya eşlik ederken gösterir:
    • Mr. Blonde, "Stuck in the Middle With You" — Stealers Wheel,
    • Butch, "Flowers on the Wall" — Statler Brothers,
    • Mia Wallace, "Girl, You'll Be A Woman Soon" — Urge Overkill,
    • Elle Driver, "Twisted Nerve" — Bernard Herrmann,
    • Jackie Brown, "Across 110th Street" — Bobby Womack)
  • Filmde karakterler banyoyu nadiren kullansa da Tarantino sıklıkla bir tuvalet sahnesi kullanır: Rezervuar Köpekleri 'nde Tim Roth, Ucuz Roman 'da John Travolta, True Romance 'da Christian Slater, Gün Batımından Şafağa 'da Juliette Lewis, Kill Bill Vol.1 'de Uma Thurman ve Kill Bill Vol.2 'de Daryl Hannah.
  • Kendisi de karışık etnik kökenden gelen Tarantino bazı fimlerinde çift etnik kökenden gelen karakterler kullanır:
    • Ucuz Roman 'da Jules Winfield (Samuel L. Jackson), yarı siyahi, yarı Samoalı Antwan "Tony Rocky Horror" Rockamora'dan sözeder,
    • Kill Bill Vol.1 'de O-Ren Ishii (Lucy Liu) yarı Japon yarı Çinli-Amerikalı, en yakın arkadaşı Sofie Fatale de (Julie Dreyfus) yarı Japon yarı Fransızdır.
    • True Romance 'daki Drexl (Gary Oldman) beyazdır ama siyah olduğunu düşünmekte ve annesinin Apaçi olduğunu iddia etmektedir.
  • Tarantino'nun yönettiği dört film ve senaryosunu yazıp yönetmediği üç filmin tamamı suç ve suçlular üzerinde dönmektedir.
  • Başlıca karakterlerin sigara içmesi Tarantino'nun filmlerinde oldukça sık tekrarlanan bir özelliktir, Kill Bill serisindeki The Bride buna oldukça önemli bir istisnadır.
  • Şu oyunculara filmlerinde sık sık yer vermiştir:
    • Tim Roth (Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman),
    • Harvey Keitel (Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman),
    • Uma Thurman (Pulp Fiction, Kill Bill),
    • Michael Madsen (Rezervuar Köpekleri, Kill Bill),
    • Steve Buscemi (Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman),
    • Samuel L. Jackson (Ucuz Roman, Jackie Brown, Kill Bill, True Romance).
  • Sıklıkla siyah takım elbiseli, beyaz gömlekli ve siyah kravatlı karakterlere yer verir:
    • Rezervuar Köpekleri 'ndeki hırsızlar,
    • Ucuz Roman 'daki John Travolta ve Samuel L. Jackson,
    • Gün Batımından Şafağa 'daki Gecko kardeşler,
    • Kill Bill Vol.1 'deki Crazy 88 çetesi.
  • Karakterlerin konularını ve motivasyonlarını geliştirmek için sıklıkla geçmişlerini de çeker.
  • Kill Bill: Vol.2 'de "The Bride", kovboy çizmesine sakladığı usturayla tabuttan çıkar (yakın mesafeden tabutu kıran bir yumruktan sonra), Rezervuar Köpekleri 'ndeki Mr. Blonde çizmesinin içinde kulak kesme sahnesinde kullandığı usturayı taşır.
  • Yönettiği her filmde en azından bir kez Wilhelm çığlığı ses efekti kullanılmıştır.
Filmografisi

Yönetmen olarak
  • My Best Friend's Birthday (1987)
  • Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs) (1992)
  • Ucuz Roman (Pulp Fiction) (1994)
  • ER (1995) 1. Sezon; 24. Bölüm: "Motherhood"
  • Dört Oda (Four Rooms) ("The Man from Hollywood" kısmı) (1995)
  • Jackie Brown (1997)
  • Kill Bill (Vol. 1 (2003) ve Vol. 2 (2004))
  • Sin City (2005) (Konuk yönetmen)
  • CSI: Crime Scene Investigation (2005) '"Grave Danger: Vols. I & II" (Konuk yönetmen)
  • Grind House ("Death Proof" kısmı) (2007)
  • Inglorious Bastards resmî dağıtım tarihi bildirilmedi, 2007'de dağıtılması olası.
Senarist/yazar olarak
  • My Best Friend's Birthday (1987)
  • Past Midnight (1992) (adı geçmiyor - yeniden yazım)
  • Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs) (1992)
  • True Romance (1993)
  • Ucuz Roman (Pulp Fiction) (1994)
  • Katil Doğanlar (Natural Born Killers) (1994) (Öykü, orijinal taslağın yazarı)
  • It's Pat (1994) (adı geçmiyor - yeniden yazım)
  • Crimson Tide (1995) (adı geçmiyor - yeniden yazım)
  • Dört Oda (Four Rooms) ("The Man from Hollywood" kısmı) (1995)
  • Gün Batımından Şafağa (From Dusk Till Dawn) (1996)
  • Curdled (1996) (adı geçmiyor - Gecko kardeşler hakkındaki haber)
  • Jackie Brown (1997)
  • Spice World (1997)
  • Kill Bill (Vol. 1 (2003) ve Vol. 2 (2004))
  • CSI: Crime Scene Investigation (2005) '"Grave Danger: Vols. I & II" (Senaryo yazarı)
  • Hostel (2006) (adı geçmiyor - yeniden yazım)
  • Grind House ("Death Proof" kısmı) (2006)
  • Inglorious Bastards resmî dağıtım tarihi bildirilmedi, 2007'de dağıtılması olası.
Oyuncu olarak
  • Howard The Duck (1986)
  • My Best Friend's Birthday (1987) Clarence Pool
  • Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs) (1992) Mr. Brown / Archibald Greene
  • Ucuz Roman (Pulp Fiction) (1994) Jimmie Dimmick
  • Sleep With Me (1994) Sid
  • Destiny Turns On the Radio (1995) Johnny Destiny
  • Dört Oda (Four Rooms) ("The Man from Hollywood" kısmı) Chester
  • Desperado (1995) Kamyonetteki adam
  • Gün Batımından Şafağa (From Dusk Till Dawn) (1996) Richard Gecko
  • Girl 6 (1996) Q.T
  • Jackie Brown (1997) Telefon kayıt makinesindeki ses
  • Little Nicky (2000) Deacon
  • Alias (TV Dizisi) (2001) McKenas Cole
  • BaadAsssss Cinema (2002) (belgesel)
  • Kill Bill (Vol. 1 (2003) Crazy 88 çete üyesi
  • Z Channel: A Magnificent Obsession (2004) (belgesel)
  • The Muppets' Wizard of Oz (2005)
  • Grind House (2007) Tecavüzcü
Yapımcı olarak
  • My Best Friend's Birthday (1987)
  • Past Midnight (1992)
  • Iron Monkey (1993) (2001 ABD dağıtımı)
  • Killing Zoe (1994)
  • Dört Oda (Four Rooms) (1995)
  • Gün Batımından Şafağa (From Dusk Till Dawn) (1996)
  • Curdled (1996)
  • God Said, 'Ha!' (1998)
  • From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money (1999)
  • From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter (2000)
  • Daltry Calhoun (2005)
  • Freedom's Fury (2005)
  • Hero (2002 Çin) (2004 ABD)
  • Hostel (2006)
  • Killshot (2006)
  • Grind House (2007)
  • Hell Ride (2006)
  • Hostel 2 (2007)
*
Son düzenleyen Safi; 29 Ekim 2015 21:50
Biyografi Konusu: Quentin Tarantino nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
18 Aralık 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Quentin Tarantino

Sponsorlu Bağlantılar
BİYOGRAFİ / BIOGRAPHY



Amerikan sinemasının yeni Martin Scorsese olarak görülen yönetmen 1992 yılında Sundance Film Festivali'nin açılış filmi olan "Reservoir Dogs" ( Rezervuar Köpekleri ) ile ilk çıkışını gerçekleştirdi.

Elmore Leonard'ın "The Switch" adlı kitabından esinlenerek senaryosu yazılan "Pulp Fiction" 7 (Yedi) dalda Oscar'a aday gösterildi ama yalnızca En İyi Özgün Senaryo Ödülü'nü kazanabildi. Film ayrıca yönetmene Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazandırdı.

Modası geçmiş konuları, modası geçmiş teknikleri ve modası geçmiş oyuncuları kendine has radikal üslubu ile harmanlayıp, ya çok sevdiğimiz ya da tamamıyla nefret ettiğimiz yapımlar haline getiren Tarantino, 90'lı yılların sinemasına kendi tarzını kabul ettirmeyi başardı. Amerikan sinemasının yeni Martin Scorsese olarak görülen yönetmen, 1992 yılında Sundance Film Festivali'nin açılış filmi olan " Reservoir Dogs " ( Rezervuar Köpekleri ) ile ilk çıkışını gerçekleştirdi.

Yönetmenliğinin yanı sıra senaryo yazarlığı, yapımcılık ve hatta oyunculuk da yapan Tarantino, elde ettiği bu ünü gençlik yıllarında video arşivi olan mağazalarda çalışmasına borçlu olduğunu belirtiyor. 16 yaşında okuldan ayrıldıktan sonra Carson'da sinema eğitimi gören yönetmen, Manhattan'daki video arşivlerinde çalışmaya başladı. Böylece sayısız yönetmenin yapımlarını görme fırsatı bulan Tarantino, filmlerden çeşitli notlar alarak kendi senaryolarını yazmaya başladı.

İlk olarak Cristian Slater ile Patricia Arquette'nin oynadığı " True Romance " adlı filmin senaryosunu yazan genç yönetmen, gerekli parasal kaynağı bulamadığı için senaryosunu satmak zorunda kaldı. Aynı şekilde yönetmenliğini Oliver Stone'un üstlendiği " Natural Born Killers "in ( Katil Doğanlar ) senaryosunu satan Tarantino, yeterli parayı topladıktan sonra " Resevoir Dogs "ı ( Rezervuar Köpekleri )çekti. Filmin başrolünde Harvey Keitel'ın oynayacak olması nedeniyle Live Entertainment'ın yapımcılığını üstlendiği ve Peckinpah'ın ünlü " Straw Dogs "ının çağrıştıran bu filmin ardından Elmore Leonard'ın " The Switch " adlı kitabından esinlenerek senaryosu yazılan " Pulp Fiction " gerçekleştirdi. Yedi dalda Oscar'a aday gösterilen ve yalnızca En İyi Özgün Senaryo Ödülü'nü kazanabilen film ayrıca yönetmene Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazandırdı.

Bir zamanların star aktörü John Travolta'yı hayata dödüren film olarak anılan " Pulp Fiction "ın ardından sinemanın yapımcılık kısmına eğilen Tarantino, 1995 yapımı bir antoloji olan " Four Rooms "; senaryosunu kendi yazdığı ve George Clooney'nin rol aldığı " From Dusk Till Down " ile " Curdled " filmlerinin yapımını üstlendi.

Yönetmen, yapımcı ve senarist yönlerinin dışında kamera önüne de geçmeyi deneyen yönetmen, " Sleep With Me " ( 1994 ), " Somebody to Love " ( 1994 ) ve Robert Rodriguez'in Antonio Banderas'lı filmi " Desperado " ( 1995 )da rol aldı.

Sonra başrollerinde Pam Grier, Samuel L.Jackson ile Robert De Niro' nun yer aldığı " Jackie Brown " filmini gerçekleştiren Tarantino, bu filmin senaryosunu da Elmore Leonard'ın Rum Punch adlı romanından uyarladı.

Bu zamana kadar " Red Rain ", " Dark Passion ", " Bandits ", " Freaky Deaky " ve " Teaxas Blood Money " gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen yönetmen, son olarak bir diğer ünlü yönetmen James Woods için henüz ismi konulmamış bir senaryo yazdı.

Son olarak Uma Thurman ve Lucy Liu lu " Kill Bill " ile karşımızda

ÖDÜLLER / AWARDS


1995: OSCAR - Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen - Pulp Fiction (1994)

2000: Csapnivalo Awards - Golden Slate - Best Screenplay - Jackie Brown
1995: Chicago Film Critics Association Award - Best Director+Best Screenplay - Pulp Fiction
1995: Golden Globe - Best Screenplay - Motion Picture - Pulp Fiction
1995: British Academy Awards - BAFTA Film Award - Best Original Screenplay - Pulp Fiction
1995: Edgar Allan Poe Award - Best Motion Picture - Pulp Fiction
1995: Independent Spirit Award - Best Director+Best Screenplay - Pulp Fiction
1995: National Society of Film Critics Award - Best Director+Best Screenplay - Pulp Fiction
1995: Southeastern Film Critics Association Award - Best Director - Pulp Fiction
1995: London Film Critics Circle Awards - ALFS Award Screenwriter of the Year - Pulp Fiction
1994: Cannes Film Festival- Golden Palm - Pulp Fiction
1994: Boston Society of Film Critics Award - Best Director+Best Screenplay - Pulp Fiction
1994: Los Angeles Film Critics Association Award - Best Director+Best Screenplay - Pulp Fiction
1994: National Board of Review Award - Best Director - Pulp Fiction
1994: New York Film Critics Circle Awards - Best Director+Best Screenplay - Pulp Fiction
1994: Stockholm Film Festival - Best Screenplay+Bronze Horse - Pulp Fiction
1994: London Film Critics Circle Awards - ALFS Award Newcomer of the Year - Reservoir Dogs
1992: Stockholm Film Festival - Bronze Horse - Reservoir Dogs
1992: Toronto International Film Festival - International Critics' Award (FIPRESCI) - Reservoir Dogs
1992: Catalonian International Film Festival, Sitges, Spain - Best Director+Best Screenplay - Reservoir Dogs
1992: Avignon Film Festival - Prix Tournage USA - Reservoir Dogs



FİLMOGRAFİ / FILMOGRAPHY



YÖNETMEN / DIRECTOR

2006: Ölüm Geçilmez
2002: Kill Bill
1997: Jackie Brown
1995: Four Rooms "The Man From Hollywood" / Dört Oda "Hoolywood'dan Gelen Adam"
1994: Pulp Fiction / Ucuz Roman
1994: "ER" -TV Series- (episode "Motherhood) / Acil Servis -TV Dizisi- (Bölüm "Annelik")
1992: Reservoir Dogs / Rezervuar Köpekleri


SENARİST / WRİTER



2002: Kill Bill
1997: Jackie Brown
1996: Curdled
1996: From Dusk Till Dawn / Gün Batımından Şafağa
1995: Four Rooms "The Man From Hollywood" / Dört Oda "Hoolywood'dan Gelen Adam"
1994: Pulp Fiction / Ucuz Roman
1994: Natural Born Killers / Katil Doğanlar
1993: True Romance / Gerçek Romantik
1992: Reservoir Dogs / Rezervuar Köpekleri


YAPIMCI / PRODUCER


2002: Kill Bill
2000: From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter
1999: From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money
1998: God Said, 'Ha!'
1996: Curdled
1996: From Dusk Till Dawn / Gün Batımından Şafağa
1995: Four Rooms / Dört Oda
1994: Killing Zoe
1993: Siunin Wong Fei-hung tsi titmalau / Iron Monkey: The Young Wong Fei Hong
1992: Past Midnight

Son düzenleyen Safi; 29 Ekim 2015 21:50
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Quentin Tarantino

Ad:  Quentin Tarantino.jpg
Gösterim: 584
Boyut:  38.4 KB

Benzer Konular

25 Ekim 2012 / MaKaLeLe Hayali Karakterler
5 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Sanat ww
21 Kasım 2011 / Jumong Edebiyat ww