Arama

Bruce Lee

Güncelleme: 11 Eylül 2020 Gösterim: 206.145 Cevap: 5
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
11 Ekim 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Bruce Lee, asıl adı LEE JUN FAN

Ad:  Bruce_Lee.JPG
Gösterim: 1657
Boyut:  38.3 KB

(d. 27 Kasım 1940, San Francisco - ö. 20 Temmuz 1973, Hong Kong)
Sponsorlu Bağlantılar
Aktör ve dövüş sanatları uzmanı.


27 Kasım 1940 yılında San Francisco'daki Chinese Hospital hastanesinde dünyaya doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, Washington Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Babası Lee Hoi-Chuen Çinli, annesi Grace Lee yarı Çinli yarı Êafkas'lıdır. İsmini doğumunda hazır bulunan doktor vermiştir.Babasının sayesinde çocuk oyuncu olarak birçok yapımda yer alan Lee, sinema kariyerine asıl adımı, henüz 8 yaşındayken babasının son filminin yönetmeninden aldığı oyunculuk teklifiyle attı.

Bruce Lee; kendi geliştirdiği Jeet Kune Do yani türkçe ile 'durduran yumruk yolu' isimli savunma sistemi geliştirmiştir.Bu dövüş sanatını geliştirmeden evvel Kung Fu, Wing Chun, Karate, Boks, Tayland boksu, Jujutsu, Kick Boks, Aikido, Judo, Eskrim, Güreş ve Taekwondo gibi dövüş sanatları eğitimi almıştır.1954 senesinde dünyaca ünlü Kung Fu ustası Yip Man'ın öğrencisi olarak Wing Chun dersleri almaya başladı. Dövüş sanatlarıyla ilgilenme sebebi ise 'bir sokak kavgasında küçük düşme korkusu'nu' yenebilmekti.Bruce Lee son derece seri hareket eden yumrukları neredeyse kamera ile yakalanamayan dünyanın en iyi dövüşçülerinden birisidir.

Dövüş sanatları ile ilgili filmlerde bir çok dövüş sahnesi daha etkileyici olması için genellikle sinema teknikleri ile hızlandırılır. Ayrıca ortalama normal bir çekimde saniye başına 24 kare çekim yapılır. Fakat Bruce Lee o kadar hızlıydı ki çekimlerinde saniye başına 34 kare resim alınmak zorunda kalınıyordu. O kadar hızlı hareket ediyordu ki bir insan elini kapatana kadar elinden bir bozuk parayı alıp başka bir para bırakabiliyordu.

Bruce Lee Amerika’da öğrenciler edinmiş ve insan ayrımı yapmadan beyaz, siyahi, uzak doğulu herkese kung fu öğretiyordu. Bunun neticesinde civardaki bir çok karate ve tekvando okulu öğrencilerini kaybetmeye başladılar ve kendi stillerini öğrencilerine kabul ettirmek için Bruce Lee’ye meydan okudular, sonuçları tahmin edebiliyorsunuzdur. Bruce Lee bir çok dövüş sanatı hocasını bir güzel patakladı. Ayrıca Çinliler kung fu tekniklerinin kendi vatandaşları olmayan kişilere öğretilmemesi konusunda sert bir tutum içindeydiler. Bruce’un bu teknikleri yabancılara öğrettiğini öğrenince en iyi dövüşçülerinden bir ekip yolladılar ve “Ya sırası ile bu dövüş ustalarını yenersin ya da kung fu öğretmeyi bırakırsın” diye karşısına çıktılar (Bu da Çinlilerin dövüş sporlarında geleneklere uymayanlar için sergiledikleri bir gelenek). Fakat Bruce Lee bu Çin Kung Fu’sunun en üst mertebe temsilcilerini de yenerek bir kez daha kendisini ispat etti.

1964 yılında Linda Emery ile evlendi. Seattle’da kendine ait bir dövüş sanatları kursu açtı. Daha sonra eşi Linda ile California’ya taşınan Lee, Los Angeles ve Oakland’da iki yeni kurs açtı. Bu kurslarda Lee genellikle Jeet Kune Do tarzıyla ilgili dersler verdi. Steve Marquin, Karem Abdul Cabbar, James Caburn, Don Inosanto gibi ünlü isimler öğrencileri arasında yer aldı. 1965 yılında oğulları Brandon Lee ve birkaç yıl sonra da kızları Shannon Lee doğdu.

Linda’nın mutluluğu ise çok uzun sürmedi. Kocasının sakatlıkları, film setleri arasında geçen hayatı ve iki çocuğuyla uğraşmak zorundaydı. Çok genç yaşta önce eşini ve yıllar sonra da oğlunu kaybeden ama buna rağmen güçlü kalmaya çalışan bir karakterdi. Bruce Lee’nin ölümüyle yarım bıraktığı The Tao of Jeet Kune Do (Jeet Kune Do’nun Yolu) adlı kitabı tamamladı. Ölümünün ardından eşinin anısını Bruce Lee Vakfı ile yaşatmaya devam ediyor.

Bruce Lee, Ed Parkers'la 1964 yılında ilk uluslararası çıkışını yaptı.Daha sonra Green Hornet adlı bir dizide oynamaya başladı. Bruce bunun kendisi için bir çıkış olacağını düşünürken dizi bir sezon sonra yayından kaldırıldı. Daha sonra James Garner'in oynadığı 'Marlowe' adlı filmde küçük bir rol kaptı ve bir kaç bölümünde göründü. Sakatlandı ama vazgeçmedi. Bu küçük rol kariyeri adına ona hiçbir fayda sağlamadı. Lee ondan sonra dövüş sanatları öğrencileri üzerine tasarlanmış 3 tane Knoons adlı okullardan açmaya karar verdi. İşte burada öğrencilerine gerçek Jeet Kune Do olmayı öğretti. Steve Mrqueen, Karem Abdul Cabbar, James Caburn, Don İnosanto gibi tanınmış öğrencileri oldu.

İlk uzun metrajlı filmi; Çinli prodüktör Raymond Chow'un kurduğu film şirketi Golden Harvest la çekilen için Big Boss (Büyük Patron)dur. Film Hong Kong ve güneydoğu Asya bölgesinde şimdiye kadar kırılmış tüm gişe rekorlarını alt üst ederek büyük bir patlama yaptı. Bunun üzerine Asya milliyetçiliğinin işlendiği Fist of Fury(Öfkeli Yumruk) filminde oynadı. Lee'nin bu filmlerinde kendisine özgün stilini de görmek mümkündür. Hong Kong film sanayinde avantür filmlerin hareketli sahnelerine Bruce Lee'nin Hollywood tecrübesi ile olağanüstü koreografileri yeni bir boyut kazandırmıştır. Dönemin süper starı Wang Yu bile onun altında bir role razı hale gelmişti. Büyük Usta çekilen filmin güzel olması için dövüş sahnelerinin koreografisini düzenlerken gece gündüz demeden çalışıyordu. Hareketli sahneler için uzun plan çekimler yapar, yüksek tekmeler kullanır, Escriama'nın (silahlı dövüş sanatı) Nunchaku, Bo, Kali, bıçaklar ve küçük Çin okları gibi tüm silahlarını kullanarak dövüş sahnesini olağanüstü artistlik figürlerle süslerdi.

Bruce Lee kalitesi ile Kung Fu sineması sektörüne yeni bir boyut kazandırdı. Escrima ustası Dan Inosanto, Lee'nin özgün stili Jeet Kune Do'nun kesinlikle gösteriye yönelik olmadığını, aksine çok gerçekçi, fantezisi olmayan, vücut hareketlerinin işlevine uygun bir spor olduğunu söyler. Lee'nin komple bir sporcu olduğunu, Jeet Kune Do'nun da gerçek bir dövüşte çok etkili bir sistem olduğunu hararetle savunur. Bunun yanında Bruce Lee'nin de çok iyi bir aktör olduğundan, dövüş sanatını beyaz perdede fantastik bir şov olarak seyirciye sergilemeyi becerebildiğini söyler. İşte bu yüzdendir ki; filmleri dünya sinema klasikleri arasına girmiştir.

Bruce haklarını almakta kavgacı ve inatçı bir kişiliğe sahipti bu kavgacılığı onu yeni bir meslek sahibi yaptı.başından beri filmlerinin sahneye koyuculuğunu lo wei yapmaktaydı.ancak bu kişi ile ters düşmesi onunla arasını açtı,hatta bir basın toplantısında lo wei Bruce tarafından dövüldüğünü iddia etti..bu olaydan sonra Bruce kendi filmlerini kendisi sahneye koymaya karar verdi.

1970 yılında Bruce Lee antrenman yaparken belini ciddi şekilde sakatladı. Doktorlar bir daha spor yapamayacağını ve yapmaya kalkarsa da bunun çok tehlikeli olduğunu söylediler fakat o hayatını adadığı spora her şeyini riske ederek devam etti. Sonuç olarak mucizevi bir şekilde tam olarak iyileşti ve o yıldan sonra 5 film daha çekti.

20 Temmuz 1973 tarihinde, 33 yaşındayken hayatını kaybetti. Bruce Lee'nin ölümü beraberinde birçok iddayı da getirdi. Sağlığının gayet iyi olduğu biliniyordu. Eşiyle dışarı çıkmak üzerelerken Bruce Lee kendisini yorgun hissettiğini söylemiş ve eşinin verdiği uyku ilacını alarak 'biraz dinlenmek üzere' yatağa uzanmış. Bir daha uyandırılamamış. Eşi durumu farkedip ambulans çağırdığında Bruce Lee hala yaşıyordu. Hastaneye ulaştırıldıktan kısa bir süre sonra 'beyin ödemi' nedeniyle öldüğü açıklandı. Ölümü tüm Hong Kong 'u yasa boğdu.

Bruce Lee nin cenazesi yüz binler eşliğinde muhteşem bir törenle kaldırılmış hayranları onun için günlerce göz yaşı dökmüş,taraflı tarafsız onun ölümü herkesi üzmüş özellikle do sporları sevenleri öksüz bırakmıştır. Bruce toprağa verilirken Frreur De Vaincer filminde giydiği mavi elbisesi giydirilmiştir. Gelecekte dev projeleri olan Bruce Lee erken ölümü tüm spor sevenleri derin hayal kırıklığı ve üzüntüye sokmuştur.

33 yaşındayken aramızdan ayrılışının ardından Bruce Lee’nin dövüş sanatlarına kattıkları, felsefesi ve başarılı aktörlüğü koca bir miras gibi durmaya devam ediyor. Teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanılarak yapılan aksiyon filmlerinden bilimkurgulara kadar hepsinin bir yerine bulaşmış felsefi sosta ya da dövüş tekniğinde bile Bruce Lee’nin izlerini görmek mümkün.

Bruce Lee anısına doğduğu kent olan Hong Kong'da bir müze açıldı. Kentin önemli alışveriş merkezlerinden birinde açılan müzede yaklaşık 10 bin parça eşya sergileniyor. Müzeyi düzenleyen Jackson Ng, Lee'nin Çin tarihinin en önemli kişiliklerinden biri ve uluslararası arenada kabul görmüş ilk Çinli yıldız olması nedeniyle adına müze kurma kararını aldıklarını söyledi.

Bruce Lee ve oğlu Brandon, baba oğul genç yaşta ölen ünlüler kervanının en bilinen isimlerinden. Sekiz yaşında babasını kaybeden Brandon Lee, ilk gençlik yıllarından itibaren film setlerine adım attı. 1993’te The Crow filminin çekimleri devam ederken, yanlışlıkla doldurulmuş bir silahla vurularak öldüğünde ise sadece 28 yaşındaydı. Tabii bu esrarengiz ölüm, Bruce Lee’nin ölümüyle ilgili yazılan senaryolarla birleşince efsaneyi daha da büyüttü.

31 Mart 1993 tarihinde, oğlu Brandon Lee'de babası gibi tartışmalı bir şekilde, "The Crow" filminin çekimleri sırasında, karnından vurularak öldü.

Bruce Lee, Seattle'daki Lake View mezarlığına gömüldü. Daha sonra Oğlu Brandon Lee'de aynı yere, babasının yanına gömüldü.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 12 Kasım 2016 19:02
Biyografi Konusu: Bruce Lee nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
11 Ekim 2006       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Bruce Lee

Ad:  Bruce Lee1.JPG
Gösterim: 1527
Boyut:  26.5 KB


Sponsorlu Bağlantılar

Doğumu Gençliği


Babası çinli bir komedyen aynı zamanda rütbeli bir askerdi.O sıralar tatil ve iş için ABD ye gitmişlerdi.Annesi ona hamileydi o sıralar.Ve Los Angeles ta Çin takvimine göre EJDER YILI EJDER SAATİNDE bir doğum gerçekleştirmişti.Tabi doğumundan sonra anne Lee biraz bitkindi.Bu çekik gözlü çocuk hemşireler tarafından çok seviliyordu.Hatta bir tanesi ona BRUCE demeye başlamıştı.Daha sonra çocuk için ABD pasaportu ve kimliği gerekiyordu.babasının soyadı da Lee olduğundan ,çıkartılan bu mecburi kimlikte çocuğun ismi BRUCE LEE idi. Daha sonra ailesiyle birlikte Hong Kong a döndüler.

Babası daha aylıkken ona tiyatro oyununda bir rol vermişti bile.Tek işi sahned durmaktı.6 yaşına kadar babasının sayesinde bir çok filimde çocuk oyuncu olarak oynamıştır.Daha sonra yasındaki filimlerinde kötü çocuk rollerini oynamıştır.Daha 6 yaşında iken attığı taklalarla akrobatik bir çocuk olduğunu gören film yönetmenleri babasını bu çocuk için mücdelemişlerdi.( Ölüm Oyunu filmine bakılabilir}. daha sonra 15 yasında sorunları olan bir genç çocuk rolünü oynamıştı ablasıyla birlikte.Gençlik döneminde de ara ara dramatik filmlerde küçük roller alıyordu Lee Jun Fan.

Kung Fu ya Geçiş-ABD ye yolculuk


Lee 13 yaşına geldiğinde babasından TAİ CHİ dersleri almaya başlamıştı. Fakat aynı yaşta girdiği bir sokak kavgasında dayak yiyene kadar bu sporla ciddi olarak ilgilenmedi.Bu kavgadan sonra BÜYÜK USTA YİP MAN la tanışır ve zaman kaybetmeden WİNG CHUN KUNG FU dersleri başlar.Yip Man ın öğretme stili öğrenciye göredir.herkese yataneğine kapasitesine göre dersler veriyordu.[ Bunu öğrencisi wong söylüyor} . Bu sıralar Lee nin yeteneğini anlamıştı YİP usta.YİP MAN ın Çin deki Lakabı BÜYÜK EJDER dir.O da talebesi olan Lee ye KÜÇÜK EJDER lakabını takmıştır.Bunu en büyük öğrencilerine bile yapmamıştır.Bunun sebebini ise Lee nin arasıra yaptığı müsabakalarda kendisinden büyük öğrencileri yenmesine bağlamıştı.Lee nin wing chun bilgisi ilerledikçe girdiği sokak kavgası sayısı da artıyordu.

Hong Kong da düzenlenen BOX şampiyonalarında ( bildiğimiz box} üst üste 3 şampiyonluğu olan James....( soyadını unuttum} yenip şampiyonluğu almıştı.Aynı yıl içerisinde Hong Kong da ÇAÇA DANSI şampiyonu olmuştu.Tüm bunlara rağmen Lee halen sokak kavgalarına karışıyordu.Lise yi de bırakmıştı.Sonuç olarak babası ünlü bir oyuncuydu ve Lee nin döğüşerek ailelerine leke getirmesini istemiyorlardı.En son olarak bir inşaatın bacasında hasmının bir kolunu ve bacağını kırdığı kavga babasının sabrını taşıran damla olmuştu .Artık babası onu abd ye yollama kararı almıştı.Ve yanın da götürdüğü tek şey 100 abd doları ve kung fu bilgileri idi.

ABD yılları


İlk gittiğinde bir lokantada garsonluk yapıyordu.Daha sonra bu işin kendisine göre bişey olmadığına karar verdi ve işi terketti.Biraz birktirdiği para vardı birazartan parası.İlk başta bir bina kiraladı WİNG CHUN KUNG FU dersleri için.Okulunun adı JUN FAN GUNG FU SCHOOL du.Bu okulda yavaş yavaş öğrenci topluyordu.Bir yandanda üniversite öğrenimine devam ediyordu.İsmini unuttuğum bir üniversitede HEGEL VE KANT üzerine tezler hazırlamıştı.Bu üniversitenin FELSEFE bölümünü bitirmişti.Bu sıralar amerikalılar kung fuyla ilk defa bruce ile tanıstılar doğal olarak Bruce diye bi çinlinin namı yayılıyordu Los Angeles a.Daha sonra diğer box ve taekwon do okulları bu durumdan rahatsız olmuşlardı.

Öğrencilerin fesat çıkarmasından bu okulların hocaları ile Bruce maçlar yaptılar.Bruce bu maçların hiç birini kaybetmedi.Ama yaptığı son maçta biraz zorlanmıştı.Bundan sonra döğüş sisteminde yani bi şeyler eklemesi gerektiğine karar verdi.Bu kazandığı maçlar ona ünvan yaptırdı.Diğer okullardan da öğrencilerde bruce un yanına geliyorlardı.Artık Bruce 3. okulunu da açmıştı.Bu sırada çinliler kung fuyu başkalarına öğretilmesine karşıydı.Doğal olarak çinliler az konusur ve bildiklerini baskalarına anlatmazlardı.Hatta Lee bir KUNG FU kitabı bile yazmıştı .Ama Lee ye göre durum böyle olmamalıydı.En sonunda onu aşşağılamak için ÇİNDEN seçtikleri bir döğüşçü gönderdiler.Çinli geldi ve Bruce şunları söyledi: Senin burada başkalarına kung fu öğretmeni istemiyoruz.Senle döğüşeceğim eğer yenersen devam edersin aksi halde bu okulu kapatırsın.

Bruce bu PİRİNÇ YİYENİ 3 dakka içerisinde halletmiştir.Ve kime istersem ona öğretirim dedi.Ne yani sadece çinlilerde mi irade ve yetenek var diğer ırklarda da hiç bir şey yok mu.Şeklinde karşılık vermişti Lee .

Jeet Kune Do doğuyor.


Lee wing Chun Kung Fu da SİSUK 3. GRAD bir döğüşçüydü( oldukça yüksek bir derece} .Zaten WİNG CHUN EN MÜKEMMEL DÖĞÜŞ SANATIDIR.Ama ona göre bu stilde bir çok gereksiz ve karışık hareketler vardı.Özellikle dini öğeler döğüş sanatında bir çok gereksiz hareketlet olusturuyordu ona göre.Ve bu tip hareketlerin sokakta hiç bir iş yapmadığını savunuyoırdu.Artık yeni bir stil üzerinde duruyordu.

Daha sık box çalışıyordu Lee.O sıralar özel hocalar tutuyordu Lee .Mesela DÜNYA TAEKWON DO nun BABASI olarak bilinen JOHN RHEE.Bu hoca Lee ye taekwondo göstermiştir.Daha sonra Lİ Jan Jae( Ölüm Oyunundaki Judocu} Bruce a Judo Aikido göstermiştir.Bu hoca su an Judo Grand Master dır.Bu hocaların hiç bhii kalkıpta biz ona sunları gösterdik biz ondan iyiydik dememişlerdir.Çünkü Lee de onlara Wing Chun kung fu göstermişti.Hatta aksine Lee nin kendilerinden iyi olduğundan bahsetmişlerdi.

Mesela John Rhee Fury in Red isimli belgeselde Lee ile ringe çıkmaya yanasmadığı söylüyor.Onun yumruklarını gördükten sonra.Lee bunlarla yetinmemiş Box-Kick Box-Muay Thai-Judo-Aikido-Karate-Tai Chi-Kendo-Taekwon do- İp Chun-Hapkido-Güreş-Jiu Jitsu-Brezilya Jiu Jitsu su.... çalışmıştır.Ayrıca bunları tek tek çizip gerekli olanları alıp gereksizleri( dini budist öğeleri} atarak JEET KUNE DO yu çıkarmıştır.Ve abd ye gittiğinden bu yana Lee GÜNDE 8 SAAT HAFTADA 6 GÜN İDMAN YAPIYORDU

ADI duyulmaya başlıyor


1964 yılında düzenlenen ED PARKER turnuvasına Bruce Lee de ED PARKER onurkonuğu olarak çağrılıyor.Bu Oakland dan gelen yetenek için büyük bir fırsattı.Lee yi Jeet Kune Do kurucusu ve Çin KUNGFU ÜSTADI olarak alons etmişlerdi.Lee bu turnuvada yetenekleri gösteriyordu.Özellikle 2.5 cm yaptığı vuruş rakibini 2 m ötedeki sandelyeye oturtmuştu.Bu tüm dikkatleri onun üzerine çekmişti.Çünkü daha önce böyle bi şeyi görmemişlerdi.Filim bazı kısmı Fury in Red isimli belgeselde gösteriliyor.Özellikle wing chun kung fu el vuruş hızını ve Efsanevi tekmelerini izleyenler daha önce görmediklerini o gün görmüşlerdi.Başta ÜNLÜ KARATE ÜSTADI ED PARKER olmak üzere herkez etkilenmişti.Bunu Fury İn Red isili belgeselde Ed Parkerın oğlu anlatyor.Ed Parker şöyle demiş: Bu hayatımda gördüğüm en hızlı ve en güçlü döğüşçü.

Bu turnuva William Dooger n gözlerini kamaştırdı.Ve ona dizi film teklifinde bulundular.Daha sonra katıldığı bir döğüş turnuvası vardı.Bu Lee nin Box maçından sonra yaptığı iilk turnuva maçıydı.Burada yaptığı maçların en uzunu 4 sn SÜRMÜŞTÜ.En kısası ise 1.2( bir nokta iki}.

Kamera karşısında Lee


Lee bu dizi tekliflerini kabul eder.Long Street de oynar.ama bir çinli olarak onu küçümserler.Daha sonra KATO rolünü oynadığı Yeşil Arı dizisinde maskeli bir döğüşçüyü canlandırır.Lee müthiş performans göstermesine rağmen sadece gözleri çekik diye rolü David Carradine ye verirler.Lee bu olaya çok kızmıştır.( Bu film geçenlerde kara maske isimli filmine benzerdir.Jet Li adeta filmin devamını getirmeye çalışmıştır bir çekik gözlü olarak] Daha sonra dizilerde oynamayı düşünmez.

Bir yandan da kung fu ve jeet kune do öğretimine devam eder.Bu turnuvalar ve dizi filmleri ona tanınmış isimlerin öğrencilik yapmasına sebep olur.Bu isimlerin başında James Coburn-Steve Maqquen-Karem Abdul Cabbar vardır.Bunlara saati 250 dolardan ders vermiştir( iyi para valla bizde 25 milyon} .Daha sonra öğrencilerin listesine Chuck Norris katılmıştır.Bruce den jeet kune do ve kungfu dersleri almıştır.Hem de 7 kez üst üste karate şampiyonu olmasına rağmen.( Bruce la yaptıkları gerçek bir maç vardır bunu daha sonra yazcağım inş.}Ejder Kalesinin çekimleri sırasında David Chiang a da ders vermiştir.

Efsane Oluyor


Hong Kong a döndükten sonra Golden Harvest ve Shaw Brothers film şirketleri Ona Proje teklif ederler.Lee Golden Harvest i seçer.Çünkü diğerlerinin şartları daha ağırdır.Burda İlşk filmi olan BİG BOSS çekilir.Bu ilk filimdir . Ama bu filmde Lee ye tam olarak basrol vermediler ve tam olarak bu filimde lee nin sözü geçmedi.Daha sonra Fist of Fury çekildi.Bu filimde Asya Milliyetçiliği ele alındı.Bu filim için zamanın DÜNYA TAEKWON DO ŞAMPİYONUNA teklif götürür Bruce( ismi neydi hatırlamıyorum}.Ama adamın cevabı şuydu: Bi filim için senden dayak yemem ben. :=}

Fist of Fury gişe rekoru kırdı.Su an hale asyada geçilemedi. Way of the Dragon için Romaya gitti.Filmin çekimi için sadece 3 hafta izin vermişlerdi Lee ye İtalyan Bakanlığı.Bu yüzden bu film tam manasıyla doyurucu değildir bana göre.Bu filmde C.norrisi dövmüştür.İlk kez film dünyasında amerikalı biri bir çinliden dayak yemiştir.Bu da Lee nin Çinlilerce çok çok sevilmesine neden olmuştur.Artık Lee kahramandır. Ölüm Oyunu nun çekimlerine başlamıştı.

yaklaşık bi 100 dk film çekmişti ama filmi yarıda bırakarak warner bross un ENTER THE DRAGOn filmine geçer.ABD ÇİN ortak yapımı olan bu film en iyi döğüş filmi olarak kabul edilir.Lee bu film esnasında bir çok kişiyi dövmüştür gercek hayatta.Çünkü artık hong kong lu film yapımcıları Lee yi yenen AÇık çek ve film teklif ediyorlardı.Lee bunların hiç birinden dayak yememiştir.BOB WALL ( OHARA ] anlatıyor fury in red de.Ejder Kalesinin bir başka özelliği ise Jackie Chan-* Juen Biao-SAmo Hung gibi usta aktörlerin de dublör olarak yer almasıdır.Mesela filmin en basındaki şişman döğüşçü SAMO HUNG dur.

Efsane Ölüyor


Ejder kalesini bitiren Lee yarım kalan ölüm oyunun bitirmek için hong kong döner.Betty Ting Pei isimli arkadasının evinde basının ağrıdığını söyler.Arkadası ona bir hap verir ve Lee yatağından bir daha kalkmaz.Kung Fu dünyası Büyük bir ustayı kaybetmiş olur artık.

Yazan Ahmed Emre


Re: Bruce Lee nin Hayati - Bir Hayranindan

1958 yılının sonunda Avustralya'ya gitmek üzere Hong Kong'dan ayrıldım. 1959 Nisan’ında da Bruce Amerika'ya hareket ediyordu. Çok sık mektuplaşıyorduk. Bruce Wing Chun için gerçekten çok istekli ve o denli de endişeliydi. Ancak bacak çalışmalarını kendine devamlı problem ediyor, huzursuzlaşıyordu. Her zaman değişik bir dövüş sitili ile uğraşmasını önerdim, kulak arkası etti.

Değişik sitillerle uğrasan kimseyi tanımıyordu. Fakat öğrenme kabiliyeti o kadar çoktu ki, bir kez görmesi isteneni en iyi şekilde yapmasına yetiyordu.

Her şeye rağmen,Wing Chun, bilgisinin temeli olarak kalıyor, ayak tekniklerine daha çok önem veriyor, ayak vuruş şekillerine daha çok çalışma ihtiyacını hissediyordu.

Ben şahsen bu geleneksel çalışma sekli için ona bir şey söyleyemedim. Çünkü Yip Man'nin isteği üzerine, Yip Man'nin ölümüne kadar kimseye bir açıklamada bulunmayacağıma dair verdiğim sözde sadık kalmalıydım.

Bu konuda söylenecek tek şey su ki; o her zaman Wing Chun sanatının yaratıcısı olarak kalmış, gerisine de gördüklerinden ve denediklerinden öğrenmiştir. Lee o devirde karsılaştığı müsabakaların ekseriyetini yenmiştir...Ed Parker'in öğrencisi Dan Inasanto sonradan Bruce Lee'nin talebesi olmuştur.

Bana yazdığı dönemlerde Kaliforniya da Karate ve Taekwon-do çok yaygındı.Böyle olunca da Kung-fu'yu kabul ettirebilmek için en iyisini yapmalıydı. Bruce Lee benim dövdüğüm ve sonra arkadaş olduğum Richard Leung'a rastlamış. Richard da ayni şekilde Amerika'ya gitmiş... İkisi orada iyi bir ekip oluşturmuştur. Richard Leung bir boğa gibi iri-yari ve kuvvetliydi.Bruce,Richard'i futbolda santrfor gibi kullanıyordu.

Tedirgin ve şüphe eden bir hoca genellikle öğrencisini önden yollar ve ilk basta bu öğrenci bir dağ gibi yontulur. Bu durumda Richard en zor isi yapıyor, Bruce Lee'den hocalığını... O dönemler Bruce 6-8 saat antrenman yapıyordu. Kendisi ile çok iyi arkadaştık. Ölümün den bir kaç gün evvel bana telefon ederek Avustralya’ya gelip, benimle bir karsılaşma yapıp, simdi hangimizin daha kuvvetli olduğunu anlamak istediğini söyleyerek sakalaşmıştı. O, herhalde dövüş sanatlarında limite gelmiş ve durmadan ilerlemiş tek kişidir. Ancak, sunu belirtmek gerekir ki bu onun ölüm nedeni değil !...
Re: Bruce Lee nin Hayati -

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Kasım 2016 17:44 Sebep: kırık linkler
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
12 Kasım 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Bruce Lee
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
BİLGEHAN - avatarı
BİLGEHAN
Onaysız
11 Eylül 2020       Mesaj #4
BİLGEHAN - avatarı
Onaysız
7469cd44 932d 11e9 a6c8 8445313d8ede image hires 004048?itokCW6wrYoO&ampv1561048853BRUCE LEE

Tam 40 Yıl Geçti Ama O Hâlâ Efsane


40 yıl önce, bugün hayatının baharında, 33 yaşında bu dünyadan göçtü gitti Bruce Lee. Ama 1.71'lik boyuyla efsane olması için sadece 33 yıl yetmişti ona. 20. yüzyılın popüler kültür ikonlarından biri oldu Bruce Lee. Ardından gelenleri etkiledi... Lee'nin 40. ölüm yıldönümünde, ABD ve Çin'de pek çok etkinlik düzenleniyor. Türkiye'de özellikle sayısız erkeğin 'çocukluk kahramanı' olan Lee'yi rahmetle anıp, ona olan saygımızı sunalım, efsanenin kısa ömrüne göz atalım dedik.

Her şey bir dayakla başladı
ABD'de 1940'ta San Francisco'nun Çin Mahallesi'nde doğan Bruce Lee'nin yaşamı ABD ve Hong Kong'da geçti. Bir yaşından 18 yaşına kadar Hong- Kong'da yaşayan Lee'nin dövüş sporlarına ilgisi, ilk gençlik yıllarında yediği bir dayak sonrası başlar. Wong Kar Wai'nin merakla beklediğimiz The Grandmaster filminde hayatı anlatılan Yip Man onun hocasıdır.

Kung-Fu'yu popülerleştirdi
18 yaşında ABD'ye giden Bruce Lee, üniversitede felfese okurken bir yandan da burada açtığı spor okullarıyla bir Çin sporu olan Kung-Fu'yu ABD'lilere tanıttı ve sevdirdi. Bu, onun Uzakdoğu spor sanatlarını popüler hâle getirmesinin ilk adımıydı. Steve McQueen'den Kerim Abdulcabbar'a kadar pek çok ünlü isim onun öğrencisi oldu. Çinliler tarafından, ata sporlarını ABD'de yaygınlaştırdığı için eleştirilse de o, Jeek Kune Do (Durduran Yumruğun Yolu) adlı kendi tekniğini yarattı.

Dövüş filmlerine gerçeklik kattı
Önceleri TV dizilerinde (Yeşil Eşekarısı, Müfettiş Marlowe) boy gösteren ve özellikle Çin'de çok sevilen Bruce Lee, Hollywood'un ona pek sıcak bakmadığını anlayınca Hong Kong'da film çekmeye başladı. Filmleri yenilikçiydi, çünkü beyazperdedeki fantastik dövüş estetiğine gerçekçiliği getirmişti. Her filmi bir öncekinin rekorunu kıracak kadar seyirciye ulaşan Lee, Uzakdoğu'dan başlayarak Avrupa'dan ABD'ye kendi efsanesini yaratmayı bildi. Son kertede onun için Hollywood'u dövüş sanatlarıyla tanıştıran adam demek abartılı olmaz!

Beş filmle efsane oldu
Bruce Lee'nin yüzlerce filmi olduğu düşünülür. Belki bunun için hepi topu beş filmde (biri ölümüyle yarım kalmış) başrol oynadığını öğrenmek ilk anda hep şaşırtıcı gelir insanlara. İlk başrolü, 1971 yapımı Patron Benim/Big Boss. Bunu Öldüren Karateci/ Fists of Fury izler. İkisi de düşük bütçeli Hong Kong yapımıdır. Bu iki filmin başarısının rüzgarıyla 1972'de kendi yönettiği Dünyada Benden Büyük Yok /Way of the Dragon filmini çeker. Chuck Norris'le, Kolezyum'daki ünlü dövüşü bu filmdedir. Bu filmle gelen başarı ona Hollywood'un kapılarını açar, Warner Bros'un yapımcılığında Ejder'in Üç Fedaisi/ Enter the Dragon filmini çeker. Fakat film gösterime girmeden Lee yaşamını yitirir. Kerim Abdulcabbar'la karşılıklı dövüştüğü, Ölüm Oyunu/ Game of Death ise yarım kalır. Ölüm Oyunu, 1978 yılında ancak seyirciyle buluşur.

Neden öldü?
Lee, aldığı bir ağrı kesicinin alerjik etkisi nedeniyle beyninde oluşan ödem sonucu yaşamını kaybetse de, ölümüyle ilgili efsaneler türlü çeşitlidir. Bu efsanelerin çıkmasının nedeni bir dövüş ustasının 'inanması zor' bir sebeple ölebileceğini kabullenememek olsa gerek. Küçükken onun yüzlerce kurşunla öldürüldüğüne inanırdık. Hatta, Haldun Dormen'in sunduğu bir sinema programında onun ölüm nedeni sorulmuş ve gelen cevaplar karşısında Dormen şaşkınlığını gizleyememişti.

Bruce Lee
Olkan ÖZYURT
Tarihi: 20.7.2013
BİLGEHAN - avatarı
BİLGEHAN
Onaysız
11 Eylül 2020       Mesaj #5
BİLGEHAN - avatarı
Onaysız
3 26 1334981700 39 1334895228 Ly tieu long  1 &ampkeya4ed891a0d6d76be576b040cff745be31c57de9ffd93c5c1fa7a355186d45b52
BRUCE LEE VE NORA MİAO

BRUCE LEE
Doğum Yeri: San Francisco-America
Doğum Tarihi: 27.11.1940
Boyu: 170 Cm Boyunda.
Kilosu: 70 Kg
NORA MİAO
Doğum Yeri: Hong Kong-China
Doğum Tarihi: 08.02.1952
Boyu: 163 Cm Boyunda
Kilosu: 60 Kg
Son düzenleyen Safi; 11 Eylül 2020 21:45
BİLGEHAN - avatarı
BİLGEHAN
Onaysız
11 Eylül 2020       Mesaj #6
BİLGEHAN - avatarı
Onaysız
64b2c5e91b9bc5928e9503a28a95f7dd
Bruce Lee ile Nora Miao Gerçekten de Birbirlerine Çok Yakışıyorlar.




Benzer Konular

12 Kasım 2016 / volkan aslan Cevaplanmış
12 Kasım 2016 / aga5 Cevaplanmış
20 Mayıs 2013 / KisukE UraharA Ünlülerin Fotoğrafları
17 Kasım 2015 / Alvarez Ocean Sinema ww