Arama

Erdal İnönü

Güncelleme: 24 Temmuz 2012 Gösterim: 13.710 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
2 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Erdal İnönü

Sponsorlu Bağlantılar
1926 yılında Ankara'da doğdu.1947 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nü bitirdikten sonra Amerika'da doktora yaptı.1956'da doçent, 1961'de profesör oldu.Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği, 12 mart 1971 öncesi terör eylemlerinin önemli bir odağı olan ODTÜ'de rektörlük yaptı. Sohtorik ailesinden Sevinç Hanım'la evli olan Erdal İnönü ingilizce ve fransızca biliyor.

1983 yılında SODEP Genel Başkanı olarak siyasete giren İnönü, 1985 yılında SHP Genel Başkanı seçildi.1991'de Süleyman Demirel başbakanlığında kurulan DYP-SHP hükümetinde Başbakan Yardımcılığı yapan Erdal İnönü, bilahare aktif siyasetten ayrılarak SHP ve sonra CHP'nin Onursal Başkanlık sıfatını taşıyordu.

Deniz Baykal'ın CHP'nin eski çizgisini tasfiye kararı üzerine bir kısım arkadaşıyla birlikte CHP'den istifa etti.


ESERLERİ

Anılar ve Düşünceler III.Cilt
Erdal İnönü
Doğar Kitapçılık

"....Bugün Türkiye'deki üniversitlerde bilimsel özerklik yoktur. Anayasa'nın kabul etmedeği idarî özerklikten söz etmiyoruz. Anayasa'nın istediği bilimsel özerklik yoktur. YÖK yetkilileri bu konuda sürekli yanlış bilgi vermektedirler. İnsanlığın yüzyıllar boyunca süren arayışı ile bilimsel çalışmanın ne olduğunu bilenler Türkiye'de vardır. YÖK yetkililerinin bütün oyun ve engellemelerine rağmen Türk üniversitelerinde özerkliğin gerçekleştirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz..."
28 Aralık 1984'teki demecinden
"...SODEP, siyasal tarihimize, Türkiye'de 1980-1983 ara döneminden sonra demokrasinin yeniden kuruluşunda önderlik etmiş ve sosyal demokrasinin yolunu açmış bir parti olarak geçecektir. Hepimiz SODEP'te görev yapmış olmanın onurunu daima taşıyacağız..."
3 Kasım 1985'teki kurultay konuşmasından

Yayın Yılı: 2001; 501 sayfa; İTHAL; 14x23 cm; KARTON KAPAK; ISBN:9756612029; Dili:TÜRKÇE


HAKKINDA YAZILANLAR

2. İnönü Hikayeleri
Ümit Aslanbay
Bilgi Yayınevi / Yeni Mizah Dizisi


GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM

İnönü Başarı Şansını Ölçtü
Şamil TAYYAR
Sabah 15 Mayıs 2001

Solda yeni parti için hazırlık yaptığı konuşulan Erdal İnönü, bazı kamuoyu araştırma şirketi yöneticileriyle görüşerek siyasetteki olası başarı şansını ölçtü.
Yeni parti liderliği için yoğun baskı altında kaldığını belirten İnönü, son kamuoyu yoklamalarını gözden geçirdi. İnönü, kamuoyu araştırma şirketleriyle görüşerek iki soruya yanıt aradı: 1. Yeni parti kurarsam başarı şansı nedir? 2. Bensiz yeni partinin başarı şansı nedir?
Bu sorulara araştırma şirketlerinin, yanıtları işe şu temel noktalarda toplanıyor:
* Solda Kemal Derviş ve Erdal İnönü ismi öne çıkıyor. Şimdilik Derviş'in popülaritesi daha yüksek ancak zaman içinde yıpranabilir.
* İnönü olmadan etrafındaki arkadaşlarının kuracağı yeni partinin pek şansı olmaz.
* İnönü'nün Derviş'i yakalayabilmesi için merkez solda daha kavrayıcı bir yapı oluşturması gerekiyor.
* ABD, önümüzdeki dönemde de sol bir ismi Başbakan olarak görmek istiyor. Çünkü gelir grupları arasındaki uçurumun toplumda yarattığı tahribatı sol partiler giderebilir.


*
Son düzenleyen Daisy-BT; 2 Haziran 2010 22:33
Biyografi Konusu: Erdal İnönü nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Prof. Dr. Erdal İnönü
(1926 - 2007)

Sponsorlu Bağlantılar

erdalinn

Doğumu: 6 Haziran 1926, Ankara - Ölümü 31 Ekim 2007, Houston
Türk Bilimadamı ve siyasetçi.
Cumhurbaşkanlarımızdan İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü'nün oğlu olan Erdal İnönü, 1926 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da yaptı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Amerika'ya giden İnönü, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) yüksek lisans ve doktora yaptı. Yurda dönüşünde Ankara Üniversitesi'nde asistan olarak işe başlayan İnönü, 1964-1974 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'ne Profesör unvanıyla görev yaptı. ODTÜ'de rektör de yaptıktan sonra 1974'te Boğaziçi Üniversitesi'ne geçti.

1983'te SODEP'in kurucu genel başkanı olarak siyasete atılıncaya dek bu üniversitede görev yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Boğaziçi Üniversitesi'nde Bölüm Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğü gibi görevlerde bulundu.

Yöneticiliği sırasında öğrencilerle kurduğu yakın ilişki, onlarla kafeteryada sıra bekleyerek birlikte yemek yediği bilinmektedir. Esprili, alçakgönüllü kişiliği ile bilinir, günlük yaşantısında halkın arasına karışmaktan çekinmezdi. Omuzlara alınmaktan gösterişten hoşlanmaz, birileri onu omuzlara almak istediğinde boylu boyunca sırt üstü yere uzanarak buna engel olurdu. Sigaradan hiç hoşlanmazdı. Zaman zaman TBMM'ye yürüyerek ve korumasız gelirdi. Cumrurbaşkanı oğlu, bilim adamı, siyasi kişilik, rektör vb olduğu halde olması gerektiği gibi örnek kişiliğiyle her zaman anılmaktadır.

Erdal İnönü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kururmu'nun (TÜBİTAK) kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. Aynı zamanda NATO Fen Komitesi'nde çalıştı ve UNESCO Yürütme Kurulunda görev aldı.2004 yılında Wigner Madalyası'nı aldı. İnönü ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki bilimsel çalışmaları ile bilinir. Sosyalist Enternasyonal üyesiydi ve tartışmalara organizasyon başkan yardımcısı olarak katılıyordu.

DYP-SHP Koalisyon Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu.Başbakan yardımcılığı görevini 1991-1993 arasında, Dışişleri Bakanlığı görevini ise 1995 yılı içinde 6 aylık bir süre ile yaptı. 17. (Ara Seçim), 18. ve 19. Dönem İzmir Milletvekilliği yaptı.

Erdal İnönü, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir süre kanser tedavisi gördü. 20 Ağustos 2007'de zatürre tedavisi için Houston'da bir kliniğe yattı. 31 Ekim 2007 günü kan kanseri tedavisi gördüğü hastanede, 81 yaşında yaşamını yitirdi. Cenazesi 2 Kasım Cuma günü akşam saatlerinde Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla Ankara’ya getirildi. Definine ilişkin ilk tören 3 Kasım Cumartesi günü saat 11.00’de TBMM’de yapıldı; cumartesi gününe dek cenazesi GATA'da korundu. İnönü’nün naaşı devlet töreninin ardından, doğduğu Pembe Köşk’ün bahçesine getirildi. İnönü için burada da bir tören gerçekleştirildi. Daha sonra eşi Sevinç İnönü’nün isteği doğrultusunda İstanbul’a götürülen İnönü’nün cenazesi, 4 Kasım Pazar günü Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi.
O'nun değerini bilen çeşitli kişiler, ölümünün ardından kişiliği, başarısı ve kaybından duydukları üzüntüyü anlattılar.


Kaynak: Vikipedi

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
ODTÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü - 1975
Prof. Dr. Erdal İnönü
ve Akademisyen Arkadaşları

jj5p

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
24 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Erdal İnönü

(1926 Ankara), bilim ve siyaset adamı. İsmet İnönü'nün oğludur. Ankara Gazi Lisesi'ni (1943), Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü'nü (1947) bitirdi. ABD'ye giderek California Teknoloji Enstitüsü'nde fizik dalında yüksek lisans (1948) ve doktora (1951) yaptı. Bir süre Princeton Üniversitesi'nde konuk araştırmacı olarak çalıştı (1958-1960). Kuramsal fizik profesörü olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde çalışmaya başladı (1960). Kuramsal Fizik Bölümü başkanlığı (1960-1964), Fen ve Edebiyat Fakültesi dekanlığı (1965-1968) yaptı. ABD'ye giderek Columbia ve Princeton üniversitelerinde konuk profesör olarak dersler verdi (1968-1969). Yurda dönüşünden sonra ODTÜ rektör vekili (1969) ve rektörü (1970) oldu. 1975'te Boğaziçi Üniversitesi'ne geçti ve aynı üniversitenin Temel Bilimler Fakültesi dekanı oldu (1976). TÜBİTAK'ın Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü müdürlüğüne atandı (1982). TÜBİTAK Bilim Kurulu, Atom Enerjisi Komisyonu ve UNESCO Yürütme Konseyi üyeliği, Türk Fizik Derneği başkanlığı yaptı. 1983 Mayısı'nda bütün görevlerinden ayrılarak siyasete atıldı. Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) kurucu üyesi ve ilk genel başkanı oldu. SODEP 1985'te Halkçı Parti (HP) ile birleşip Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) adını alınca yeni partinin de genel başkanlığına seçildi. 1986 ara seçimlerinde İzmir milletvekili oldu. Meclis'te ana muhalefet partisi lideri konumuna geldi. 1987'de SHP genel başkanı oldu. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden İzmir milletvekili seçildi. SHP Doğru Yol Partisi (DYP) ile koalisyon hükümeti kurunca başbakan yardımcısı oldu. 1993'te SHP genel başkanlığından ve başbakan yardımcılığından ayrıldı. 1995'te, SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi'yle birleşmesinden sonra yeniden oluşturulan CHP-DYP koalisyon hükümetinde dışişleri bakanı oldu.Siyasal yaşamdan çekildikten sonra anılarını (Anılar ve Düşünceler, 1996-1998) yazdı. Erdal İnönü'nün matematiksel fizik alanında önemli çalışmaları vardır. ABD'li E. P. Wigner ile ortaklaşa yaptığı "Grupların indirgenmesi ve gösterimi" ile ilgili çalışması matematiksel fiziğin temel yöntemleri arasındadır ve "İnönü-Wigner grup indirgenmesi" adıyla bilinmektedir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

1 Ocak 2013 / Keten Prenses Türkiye Cumhuriyeti
24 Temmuz 2016 / ThinkerBeLL Türkiye Cumhuriyeti
18 Mayıs 2012 / Kral_Aslan Edebiyat tr
7 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Eylül 2016 / Jumong Sanat tr