Arama

Abdülmecid Efendi

Güncelleme: 30 Mart 2011 Gösterim: 9.741 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Abdülmecid Efendi, (1868 1944) son Os­manlı halifesidir. Babası Sultan Abdülaziz öldüğünde sekiz yaşındaydı. I. Ahmed döne­minde yerleşmiş bir gelenekle boşalan tahta hanedanın en büyük erkeği geçtiği için, baba­sı ölünce Abdülmecid padişah olamadı. Am­cası Abdülmecid'in kendinden yaşça büyük oğullan sırayla tahta çıktılar. 1918'de VI. Mehmed Vahdeddin padişah olunca, en bü­yük şehzade durumundaki Abdülmecid de velihat oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Abdülmecid efendi.jpg
Gösterim: 649
Boyut:  62.1 KB
Halife Abdülmecid Efendi, yağlıboya tablolarında doğayı insan ve hayvan figürleriyle birlikte resimlemiştir.

O yıllarda Anadolu'da Kurtuluş Savaşı gelişmekte ve yeni Türkiye'nin kuruluşu ör-gütlenmekteydi. Kurtuluş Savaşı'nı yürüten yurtseverler, I. Dünya Savaşı'nın galipleriyle uzlaşan padişahı ve İstanbul hükümetini tanı­mayarak Ankara'da Büyük Millet Meclisi'ni kurdular. Yeni Türkiye'nin yönetimini üstle­nen bu meclis, 1 Kasım 1922'de çıkardığı bir yasayla saltanat ile halifeliği birbirinden ayır­dı ve saltanata son verdi.

Bu yasayla Vahded-din'in padişahlığı sona eriyor, Abdülmecid de veliahtlık sıfatını yitiriyordu. Meclis halifeli­ğin yalnızca dinsel bir unvan olduğunu belirtti ve Vahdeddin gibi Kurtuluş Savaşı'na karşı çıkmamış olan Abdülmecid'i 18 Kasım 1922'de halife atadı. 29 Ekim 1923'te Cumhu-riyet'i ilan eden Büyük Millet Meclisi, 3 Mart 1924'te de halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının Türkiye dışına çıkarılması kara­rını aldı. Laikliğe geçiş sürecinin bir parçası olan bu karar uyarınca, Abdülmecid Efendi 5 Mart 1924'te İstanbul'dan ayrılarak Avrupa' ya gitti ve 23 Ağustos 1944'te Paris'te öldü.

Güzel sanatlarla, özellikle resimle ilgilenen Abdülmecid Efendi çağdaşları gibi manzara resimleri değil insanı konu alan tablolar yaptı. Harem'de Beethoven, Saray'da Goethe ya da Saraylı Hanım ve Abdülhak Hamid, Halil Edhem, Recaizade Mahmud portreleri en ünlü tablolarından bazılarıdır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Abdülmecid Efendi nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
4 Ekim 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Son Halife Abdülmecid Efendi 1868 yilinda Istanbul'da dogdu. Sultan Abdülaziz'in ve Hayrandil Kadinin oglu Abdülmecid Efendi, Sultan Abdülhamid döneminde sarayda kapali ve kontrol altinda yasadigi için güçlü bir ögrenim göremedi. Ancak resime merakliydi ve oldukça basarili tablolari vardi. Mesrutiyet döneminde bunlar sergilenirdi. Mehmet Vahidettin 1918'de tahta geçince, Abdülmecid veliaht ilan edildi. 1 Kasim 1922'de saltanat kaldirilinca da Abdülmecid, 18 Kasim 1922'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce Halife seçildi. Bu görev, Cumhuriyet'in ilkeleriyle bagdasamayacagindan, TBMM 3 Mart 1924'te Halifeligin de kaldirilmasina ve Osmanli hanedaninin Türkiye sinirlari disina çikarilmasina karar verdi. 1944 yilinda Pariste ölen Abdülmecid Efendi'nin kemikleri 1954'te Medine'ye nakledilerek Haremi Serif'e gömüldü.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs.org & Osmanlı Tarihi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Mart 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Abdülmecid Efendi

Doğumu: 1868, İstanbul
Ölümü: 1944, Paris
Son Osmanlı halifesi.
Padişah Abdülaziz'in oğludur.

İkinci Meşrutiyet'e (1908) kadar sarayda kapalı bir hayat yaşadı. Düzenli bir eğitim ve öğretim görmedi. Güzel sanatlara ve özellikle resme meraklıydı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1922'de çıkardığı bir kanunla saltanatı kaldırınca. Padişah Vahideddin (VI. Mehmet), bir İngiliz savaş gemisiyle İstanbul'dan gizlice ayrıldı ve yurt dışına gitti. Bunun üzerine, Büyük Millet Meclisi, Abdülmecit Efendi'yi halife seçti (18 Kasım 1922). Abdülmecit, yalnız Müslümanlar'ın din başkanı olacak, devlet işlerine karışmayacaktı. Fakat Abdülmecit Efendi, Büyük Millet Meclisi'nin isteklerine uygun olarak hareket etmedi. Kendisinin devlet başkanlığına getirilmesini uygun görenler de vardı.

Cumhuriyet'in 29 Ekim 1923'te ilânından sonra halifeliğin kaldırılması gecikmedi. 3 Mart 1924'te kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı; Osmanlı soyundan olanların yurt dışına çıkarılmaları kararlaştırıldı. Bunun üzerine Abdülmecit Efendi, yakınlarıyla birlikte Avrupa'ya gitti. Paris'te öldü.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi





Benzer Konular

30 Mart 2011 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
9 Haziran 2015 / ahmetseydi Dinler Tarihi
10 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
10 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
9 Haziran 2015 / ahmetseydi Dinler Tarihi