Arama

Namık Kemal Yolga

Güncelleme: 12 Şubat 2013 Gösterim: 3.102 Cevap: 1
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Şubat 2007       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Namık Kemal Yolga (d.1914 – ö. 21 Aralık 2001)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Türk diplomat.
2. Dünya Savaşı sırasında Paris Büyükelçiliği'nde görevli bulunduğu sırada, çok sayıda Yahudiye Türkiye pasaportu vererek Nazi kampına alınmalarını önlemiştir. Bu şekilde çok sayıda Yahudinin hayatını kurtaran Yolga, bu davranışı ile Türk Schindler'i olarak bilinir.
Namık Kemal Yolga, 1940 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından ilk yurtdışı görevi olarak Paris'e gönderildi. İki ay sonra Nazi ordusu Fransa'yı işgal etti ve bu ülkedeki Yahudileri Paris yakınlarındaki toplama kamplarına göndermeye başladı. Bu sırada Yolga, pek çok Yahudiye Türk vatandaşlığı verilmesini sağladı. Bu şekilde bu kişilerin evlerinden atılmalarını, sonrasında ise toplama kamplarına götürülmelerini önledi. Ayrıca pasaport verilen bu yahudilerden tutuklanları, Nazi ordusundan kurtararak, kendi arabası ile güvenli bir eve götürdü.
Namık Kemal Yolga, Dışişleri Bakanlığı'na bağlı büyükelçi olarak; Roma, Paris, Karakas, Tahran ve Moskova'da görev yapmıştır.

Namık Kemal Yolga, 1998 yılında "500. Yıl Vakfı" tarafından onurlandırılmıştır. Ayrıca Selâhattin Ülkümen ve Necdet Kent ile birlikte Dışişleri Bakanlığı tarafından üstün hizmet plaketine layık görülmüştür. İsrail tarafından da Yolga'ya özel bir madalya verilmiştir.

Biyografi Konusu: Namık Kemal Yolga nereli hayatı kimdir.
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
12 Şubat 2013       Mesaj #2
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Namık Kemal Yolga

Sponsorlu Bağlantılar
Namık Kemal Yolga 1914 yılında doğdu.
1940 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından Paris'e gönderildi. İki ay sonra Nazi ordusu Fransa'yı işgal etti ve bu ülkedeki yahudileri Paris yakınlarındaki toplama kamplarına göndermeye başladı. Bu sırada Yolga, pek çok yahudiye Türk vatandaşlığı verilmesini sağladı. Bu şekilde bu kişilerin evlerinden atılmalarını, sonrasında ise toplama kamplarına götürülmelerini önledi.
Yolga, Dışişleri Bakanlığı'na bağlı büyükelçi olarak; Roma, Paris, Karakas, Tahran ve Moskova'da görev yaptı.
1998 yılında "500. Yıl Vakfı" tarafından onurlandırıldı. Ayrıca Selahattin Ülkümen ve Necdet Kent ile birlikte Dışişleri Bakanlığı tarafından üstün hizmet plaketine layık görüldü. İsrail tarafından da Yolga'ya özel bir madalya verildi.
Namık Kemal Yolga 21 Aralık 2001 tarihinde vefat etti.

Benzer Konular

15 Kasım 2016 / BARIŞ Edebiyat tr
4 Ocak 2014 / türkçeci Soru-Cevap
24 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Edebiyat
15 Haziran 2011 / _Yağmur_ Edebiyat
11 Mayıs 2010 / SUNU Siyaset tr