Arama

Fahrettin Kerim Gökay

Güncelleme: 7 Eylül 2011 Gösterim: 11.717 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Mart 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Fahrettin Kerim Gökay
fkgokay2010h

Gökay döneminde, "Mini mini valimiz, ne olacak halimiz" deyişi çok meşhurdu

Sponsorlu Bağlantılar


'Mini mini vali' Ordinaryüs Prof.Dr. Fahrettin Kerim Gökay, 1949'da İstanbul Valiliği ve Belediye Başkanlığı görevine başladı.


Tıp ve siyaset dünyasının renkli siması Ord. Pof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, 1900'de Eskişehir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde psikiyatri ordinaryüs profesörüyken İstanbul Vali ve Belediye Başkanlığı görevine atandı.

Demokrat Parti iktidarının başladığı 1950'den sonra İstanbul çok büyük bir göçe ve imar hareketine sahne oldu. Gökay, kentin gelişimi için plan yapma gereği duydu. Belediye ve özel idare tarafından yol yapımına hız verildi.

Özellikle tarihi ve turistik güzergahlardaki yolların yapımına özel bir önem verdi. İkinci Elmalı Bendi'nin temelini atarak Anadolu yakasının su potansiyelini artırdı. Terkos-Kağıthane arasındaki 42 kilometrelik isale hattının döşenmesini sağladı.

Böylece birçok çeşmeye su verilebildi. Fethin 500'üncü yıldönümü nedeniyle İstanbul'un tarihi anıtsal yapıları ilk kez gece aydınlatıldı. Hisarlar, Kız Kulesi, Yeni Cami, Süleymaniye ve diğer anıtlar ışıl ışıl oldu.

Fatih Külliyesi, Süleymaniye Camisi, Murat Paşa Camisi, İvaz Efendi Camisi, Saliha Sultan Sebili onarıldı. Eyüp Sultan Camisi'nin çevresindeki dükkanlar yıkılarak meydan açıldı, cami ortaya çıktı.

Yapımı yedi yıl süren Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nın temeli Gökay zamanında atıldı. İstanbul'da klakson çalma yasağı getiren ilk belediye başkanı oldu. İçki ve sigara karşıtı kampanyalar yaptı. Çevresine zarar veren sarhoşlara karşı çok sert tedbirler aldı.

Yumuşak kalpliydi ama sinirli bir tabiatı vardı. Başbakan Adnan Menderes'in kente yönelik müdahalelerine çok sert karşılıklar verdi.

Menderes'in kendisi için 'deli' dediğini öğrenince basın mensuplarını toplayıp, "o bir toprak ağası, ruh hekimliğinden ne anlar ki bana deli demiş. O bana deli derse kargalar bile güler, ama ben onun hakkında bir deli raporu yazarsam, hayatı boyunca akıllı olduğuna kimseyi inandıramaz" dedi.

1950'lerin ortalarından itibaren Menderes İstanbul'daki imar hareketini bizzat üstlendi. Gökay buna karşı direndi ve 26 kasım 1957'de görevinden ayrılarak Bern Büyükelçiliği'ne atandı. 1961 seçimlerinde İstanbul Milletvekili oldu.

1962-1963'te İnönü hükümetinde imar iskan ve sağlık bakanlığı görevlerinde bulundu. 1965'te siyasetten çekildi ve zamanını evinin bahçesindeki gülleri yetiştirerek geçirmeye başladı. 22 temmuz 1987'de çok sevdiği İstanbul'da öldü.

.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 27 Ocak 2008 20:33
Biyografi Konusu: Fahrettin Kerim Gökay nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fahrettin Kerim Gökay
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1900, Eskişehir
Ölüm: 22 Temmuz 1987, İstanbul
Eski İstanbul Valisi ve İstanbul Milletvekili.

Tıp fakültesinden 1922 yılında mezun olduktan sonra, Emraz-i Akliye uzmanı oldu. Uzun süre öğretim üyesi olarak görev yaptı. Almanya'da nöropsikiyatri eğitimi gördü. 1924'te İstanbul Asabiye ve Akliye Hastanesi Ruhiyat Laboratuvarı şefliğine atandı. 1926'da Tıp Fakültesi Asabiye Kliniği'nde profesör yardımcısı, 1933'te profesör, 1942'de ordinaryüs profesör oldu. 1949'da İstanbul valiliği ve belediye başkanlığına getirildi. 1957'de Bern büyükelçiliğine atandı. 1961'de Yeni Türkiye Partisi'nden (YTP) İstanbul Milletvekili seçildi. 1962-1963 arasında İnönü tarafından kurulan koalisyon hükümetinde imar-iskân ve sağlık ve sosyal yardım bakanlığı yaptı. Yurt içinde ve dışında birçok derneğin üyesi olan Gökay, uzun yıllar Yeşilay'ın genel başkanlığını yürüttü.

24 Ekim 1949 - 26 Kasım 1957 tarihleri arasında sekiz yıl İstanbul Valiliği ve Belediye Reisliği yaptıktan sonra, İsviçre (Bern) Büyükelçiliği'ne atandı. 1.(XII) Dönem İstanbul Milletvekilliği, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, İmar ve İskan Bakanlığı görevlerinde bulundu. Basılmış birçok eseri mevcuttur.

Prof. Fahrettin Kerim Gökay, İstanbullulara tanzim satışlarını sunmuştur. Migros, Gökay zamanında açılmıştır. Zeytinburnu ve Kazlıçeşme, onun zamanında şehirleşmiştir. Dolayısıyla Gökay, Zeytinburnu ve Kazlıçeşme'nin babası olarak bilinmektedir. Ayrıca elliye yakın okul yaptırmıştır.

Ayrıca Üsküdar'da ve Kadıköy'de adını taşıyan önemli iki cadde bulunmaktadır. "Halk plajlara akın etti, vatandaş denize giremiyor." diyerek dönemin elitlerinin Türk toplumuna bakışını gösteren kült cümlelerden birini bizlere armağan etmiştir.

6-7 Eylül 1955 Olayları karşısında yetersiz kalması nedeniyle, o günlerde İstanbul'da bulunan ve olayların başlangıcında "Milli Gençliğin Kıyamı" tabirini kullanan İçişleri Bakanı Namık Gedik ile beraber, istifa etmek durumunda kalmıştır.

Halk tarafından çok sevilen ve kısa boyu dolayısıyla hakkında "Mini Mini Valimiz, Ne Olacak Halimiz?" tekerlemesi üretilmiştir. Önemli bir serveti olan Fahrettin Kerim Gökay'ın terekesinde 630 tapu bulunuyordu. Tüm varlığını kendi adını taşıyan vakfa bırakmıştır.

Ayrıca İstanbul Sefaköy'de isminin verildiği Fahrettin Kerim Gökay Anadolu Lisesi bulunmaktadır.

Ayrıca İstanbul Bakırköy'de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastahanesi Bitam'da isminin verdiği Fahrettin Kerim Gökay Pavyonu bulunmaktadır.

Başlıca yapıtları:
  • "Yeşil Kitap" (1925)
  • "Akıl Hastalarının Teşhis ve Tedavisi" (1925)
  • "Türkiye'de Felc-i Umumi Meselesi" (1926)
  • "Cümle-i Asabiye Frengisinde Tedavi" (1927)
  • "İntiharlar Karşısında Ruhiyatçı" (1928)
  • "Ruh Hastalıkları" (1928)
  • "İç Hastalıkları Kliniği" (1943)
  • "Ameliyatla Selâh Göstermemiş Ekstra Medüller Tömür Vakası" (1944)
  • "Rakı Fiyatlarının İndirilmesi Hakkında Memleket Aydınının Düşünceleri" (1947)
Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

17 Mayıs 2012 / DreamLiKe Asker tr
16 Mayıs 2016 / Misafir Asker tr
7 Ekim 2008 / Gabriella Asker tr
9 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
9 Temmuz 2015 / nötrino Siyaset ww