Arama

Hüseyin İnan

Güncelleme: 13 Şubat 2008 Gösterim: 45.540 Cevap: 1
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
10 Nisan 2007       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
HÜSEYİN İNAN
Hüseyin Inan, 1949'da Kayseri'nin Sariz ilçesine bagli Bozhöyük köyünde dogdu. Ilk ve orta okulu Sariz'da, liseyi Kayseri'de okudu.
Sponsorlu Bağlantılar
1966'da ODTÜ Idari Bilimler Bölümü'ne kayit oldu. 1968'de TIP ve daha sonra Milli Demokratik Devrim(MDD) içindeki ayriliklarda, giderek belirginlesen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafinda çekirdek bir grup olusturup, kir gerillasi yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini gelistirmeye çalisti. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini Inan'in attigi bu grup daha sonra, THKO'nun çekirdek kadrosunu olusturacakti.
14 Ekim 1969'da Filistin Kurtulus Örgütü'nün El Fetih kamplarina gitti ve orada Israil'e karsi savasti. 1 Ocak 1971'de Türkiye Is Bankasi Emek Subesi soygunu, Amerikan askeri tesislerinin basilarak bir Amerikalinin kaçirilmasi ve daha sonra 4 Amerikalinin kaçirilmasi eylemlerinde yer aldi. 24 Mart 1971'de Kayseri'nin Pinarbasi ilçesinde yakalanarak, 9 Kasim 1971'de Deniz Gezmis ve Yusuf Aslan'la birlikte idama mahkum edildi. 6 Mayis 1972'de idam edildi.

Son düzenleyen Blue Blood; 13 Şubat 2008 14:58
Biyografi Konusu: Hüseyin İnan nereli hayatı kimdir.
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hüseyin İnan, 1949 yılında Sivas’ın Gurun ilçesi’nin Bozüyük köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta okul öğrenimini Sarız’da tamamladıktan sonra Kayseri’ye giderek lise eğitimini burada tamamladı.

Sponsorlu Bağlantılar
1966 yılında gelindiğinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin İdari Bilimler Bölümü’ne giren İnan, bu okulda öğrenim gördüğü sıralarda Sosyalist Fikir Klübü ve Dev-Genç’e üye oldu. ODTÜ yurtlarında kaldığı sıralarda TIP’e de üye olarak çeşitli etkinliklerde yer aldı. Bu dönemde büyük şehirlerde emperyalizm karşıtı eylemlere katıldı. ABD 6. Filo’suna karşı gerçekleştirilen gösterilerde yer aldı. ODTÜ hazırlık boykotunun gerçekleştirilmesine önayak oldu.

1968 yılına gelindiğinde üyesi olduğu parti ve örgütler içinde gruplaşmalar oluşturan İnan, gerilla yöntemini kullanarak emperyalizm karşıtı fikirlerini uygulama yöntemi geliştirmeye çalıştı. Aynı yıl okuldan uzaklaştırıldı ancak, yurtlarda kalmaya devam etti. 1969 yılında, üyesi olduğu grup ve partiler içinde yer almış olan bir grup ile beraber, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün aktivitelerinde önemli bir pay sahibi olan El-Fetih grubunun kamplarında yer aldı. Bu örgüt ile beraber İsrail’e karşı mücadele verdi. 1970 yılında Türkiye dönen İnan, Diyarbakır’da yakalandı ve mahkemeye sevk edildi. Yargılama sürecinin sonunda, 1970 yılında serbest bırakıldı.

Tahliyesinin ardından Ankara’ya dönen İnan, temellerini atmış olduğu gerilla mücadelesi fikrini paylaştığı arkadaşlarıyla THKO’yu kurdu. İçlerinde Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Cihan Alptekin’in de yer aldığı THKO’nun lideri haline geldi. Bu örgütün gerçekleştirdiği bütün eylemlerde aktif rol aldı. THKO örgütü ve Hüseyin İnan, 29 Aralık 1970 tarihinde, Dev-Genç üyesi İlker Mahsunoğlu’nun öldürülmesinin ardından gerçekleştirilen Kavaklıdere Polis Karakolu’nun kurşunlanması, 1 Ocak 1971 tarihindeki Türkiye İş Bankası Soygunu ve Amerikan askeri tesislerinden bir Amerikan askerinin kaçırılması eylemlerini gerçekleştirdi.

24 Mart 1971 tarihinde, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanan Hüseyin İnan, Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak, 9 Kasım 1971’de idama mahkum oldu. İdamın önlenmesi için örgüt ve kamuoyu tarafından yapılan çabaların sonuçsuz kalmasının ardından, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte 6 Mayıs 1972’de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildi.

Hüseyin İnan’ın idam edilmeden önceki son mektubu;

Babama, anneme, kardeşlerime ve yakın akrabalarıma, söyleyecek fazla söz bulamıyorum. Bir insanın sonunda karşılaşacağı tabii sonuç, bildiğiniz sebeplerden dolayı erken karşıma çıktı. üzüntü ve acınızı tahmin ediyorum. İleride durumumu çok daha iyi anlayacağınız inancındayım. metin olunuz. Üzüntü ve acılarınızı unutmaya çalışınız. bütün varlığımla hepinize kucak dolusu selamlar sevgiler! Yazılacak çok şey var, fakat hem mümkün değil, hem de sırası değil.. candan selamlar.


Benzer Konular

16 Şubat 2010 / Daisy-BT Siyaset tr
9 Temmuz 2012 / Mystic@L Edebiyat tr
9 Temmuz 2012 / Mavi Peri Bilim tr