Arama

Melik Gazi

Güncelleme: 8 Mayıs 2012 Gösterim: 13.053 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Melik Gazi
Melik Gazi ya da Emir Gazi (ö. 1134) Danişmendliler'in ikinci hükümdarıdır, kurucusu Danişmend Gazi'nin oğludur. Bazan Emir Gümüştekin Gazi, Melik Gümüştekin Gazi veya Melik Mehmet Gazi adlarıyla da tanınmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Melik Gazi 1086 tarihinde, Kayseri’nin fethini gerçekleştirerek "Kayseri Fatihi" unvanını almış ve 13 Muharrem 1636 tarihli Şer-i Mahkeme Sicili'nde kayıtlı Padişah fermanı ile bu fetih ve unvan tasdik edilmiştir.
Kayseri'nin fetih başarısından dolayı Halifelik makamınca kendisine “Melik” unvanı verilmiştir.
Melik Gazi, Kayseri’de kendi ismi ile anılan ve eşi tarafından yaptırılan Melikgazi Türbesinde yatmaktadır.
Kayseri'deki Melik Gazi türbesi
800pxmimarhazalkayserid

Emir Melik Gazi Sultan; Türklerin Anadolu’ya girişi olan 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Sivas, Malatya, Kayseri, Tokat, Amasya ve civarında (1071-1178) Danişmentli Beyliği’ni kuran Ahmet Melik Gazi'nin oğludur. Asıl adı Seyyid Selahattin’dir fakat, tarihte aldığı unvan adlarıyla “Danişment Emir Melik Gazi Sultan” adıyla anılır. Ahmet Yesevi’nin Anadolu’ya gönderdiği 360 alperenlerden biri ve Horasan erenlerindendir. Merzifon/Sarıköy’de bulunan Seyyid Battal Gazi Ocağı’nın şeceresine göre Emir Melik Gazi’nin Hicri doğumu 435, şahadeti 530, ömrü 95'tir. Emir Melik Gazi, 1134 yılında dünyadan göçtüğüne göre 1039 yılında doğmuştur.
Seyyid Selahattin, Hüseyin Gazi’nin de 5. göbekten torunu, Hz Muhammed’in soyu ve Seyyid evladıdır. Kayseri’nin Pınarbaşı ile Pazarören arasındaki Melik Gazi Köyünde, Zamantı Kalesini Fethederken sağ bileğinden yaralanarak Gazi olmuştur. Ordu’nun Ayabastı ilçesine düzenlediği bir seferde, Kutlular’da Yaras mevkiinde yaralandığı; öteki komutanların askerlerine: "Yarısını asın, yarısını kesin!" şeklinde emir verdiklerini; Emir Melik Gazi Sultan’ın acilen Niksar’a götürüldüğü sırasında kanının damladığı yerlerin evliya olarak değerlendirildiği mahalle insanları tarafından anlatılmaktadır.
1104-1134 tarihinde tahtta bulunan ve Beyliği döneminde Haclı’lara, Ermeni ve Rum’lara karşı kazandığı zaferler, onun Anadolu hükümdarları arasında mümtaz bir mevki elde etmesine sebep olmuştur. Anadolu’nun birçok illerinin tarihinde, Danişmendli’lerden ve Emir Melik Gazi’den övgüyle bahsedilmektedir.
Seyyid Selahaddin, Anadolu’da bir çok kez Haclı Seferlerini bozguna uğratmış, Anadolu’nun birçok yerlerini Türkleştirerek topraklarına katmış ve “Melik” unvanını almıştır. O zamanlar “Melik” unvanı orduda en yüksek rütbeye erişen kişilere verilen unvandır. Tarihteki adıyla; Emir, Melik, Gazi ve Sultan isimleri kendisine verilen unvanlardır. Abbasî halifesi Müstersid ile Büyük Selçuklu Sultani Sencer, Emîr Melik Gazi'ye Melik unvanının tevcih edildiğini gösteren bir mensurla birlikte bir kös, bir gerdanlık ve bir altın âsâ dört siyah sancak göndererek bölgedeki hakimiyetini tasdik etmişlerdir. Ancak elçi bu mensur ve hediyeleri getirdiğinde, Emîr Melik Gazi çok rahatsızdır ve birkaç gün sonra 528 (1134) tarihinde dünyadan göçmüş, yerine oğlu Melik Muhammed geçmiştir.
Anadolu’nun bir çok yerinde, Melik Gazi Türbesi görülmekle birlikte, Bir Selçuklu Mimarisi olan asıl Muhteşem Türbesi, Zamantı Kalesinin eteklerindeki, kendi adı verilen köyde, Melik Gazi Köyü’ndedir. Tarih kitaplarına göre Türbesi on ikinci asırda yapılmıştır. İki katlı olup, alt katta lahit odası, üst katta ise sandukaların bulunduğu oda vardır. Türbenin dış yüzü tuğlalarla kaplıdır. Tuğlalar geometrik desenler biçiminde, baklava ve zikzak şekilleri iç içe geçerek, muhteşem bir görünüm kazandırılmıştır. Dış Duvarlar, son derece itinalı bir işçilikle bezenmiştir. Tarih kitaplarına göre Türbenin II Kılıçaslan tarafından yaptırıldığından bahsedilir. Emir Melik Gazi’nin soyundan gelenler olarak, aile büyüklerimizin anlattığına göre Emir Melik Gazi, ölmeden önce kendi türbesini kendisi yaptırmış ve Zamantı bölgesine, Zamantı Kalesi’nin eteklerine defnedilmesini kendisi istemiştir. Türbelerde kullanılan ağaçların kendisinin diktiği rivayet edilir. Sancaktar olan amcasının türbesi de aynı yerdedir.
Emir Melik Gazi’nin, Melik Gazi Köyü’nden başka, Kastamonu, Erzincan/Kemah, Kırşehir Ordu/Ayabastı ve Çorum da da halk tarafından çok sevildiği ve unutulmaması için türbesi ve kümbeti yaptırılmıştır. Doğum tarihi bilinmemekle beraber, 1050'lerde doğmuş olması muhtemeldir. 1134'te vefat etmiştir.
Haçlılara ve Ermenilere karşı kazandığı zaferler kendisini şöhret haline getirmiş ve Bağdat’taki Abbasi halifesi ile İran'daki Büyük Selçuklu Sultanı Sencer kendisine elçilerle hükümdarlık beratı olarak 4 bayrak, davul, altın gerdanlık ve asa göndermişlerdir. Bastırdığı paralara, ''Emir-i Muazzam Emir Gazi'' Unvanını yazdırdı. Çok zeki, çalışkan, kahraman ve dindar birisiydi.1134'te Malatya'da vefat etti. Cenazesi oradan Kayseri'ye getirildi. Bugün kendi adıyla anılan köydeki türbesine defnedildi.
Mehmet, Yağıbasan, Aynoddevle ve Yağan adında dört oğlu da yaşadıkları 12. asırda Anadolu'nun fethinin tamamlanmasında büyük görev ifa etmişlerdir. Bunlardan Melik Mehmet Gazi, Kayseri'nin ikinci fatihi kabul edilir.



Derlemedir.


Biyografi Konusu: Melik Gazi nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
atakan87 - avatarı
atakan87
Ziyaretçi
8 Mayıs 2012       Mesaj #2
atakan87 - avatarı
Ziyaretçi
"Emir Melik Gazi’nin soyundan gelenler olarak, aile büyüklerimizin anlattığına göre Emir Melik Gazi, ölmeden önce kendi türbesini kendisi yaptırmış ve Zamantı bölgesine, Zamantı Kalesi’nin eteklerine defnedilmesini kendisi istemiştir. Türbelerde kullanılan ağaçların kendisinin diktiği rivayet edilir"

Sponsorlu Bağlantılar
yazıda yukarıda belirttiğim kısımda melik emir gazi soyundan gelenler diye bir ibare kullanılmış. Ben Kayseri Pınarbaşı Melikgazi köyünde melik gazinin soyundan gelen, Osmanlı döneminde de Tekkeşenler adı verilen aileden biriyim. Acaba bir akrabalık bağlantımız olabilir mi? Melik Emir Gazi ye kadar uzanan aile soy ağacımızda akrabalık derecemiz nedir? Hangi kuşaktan akrabayız onu merak ediyorum

Benzer Konular

1 Aralık 2016 / Misafir Bilim tr
18 Mayıs 2017 / asla_asla_deme Siyaset tr
27 Kasım 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Mart 2011 / Gabriella Asker tr
10 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük