Arama

Kavurd Bey

Güncelleme: 14 Ağustos 2012 Gösterim: 2.397 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kavurd Bey
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(? - 1073 Hemedan yakınları)
Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucularından Çağrı Bey'in oğlu. Asıl adı Kara Aslan bin Davud Çağrı Bey'dir. Büyük Selçuklu Devleti kurulduktan sonra İran'ın Kirman bölgesi, Kavurd Bey'in yönetimine bırakıldı (1041). Kavurd Bey, kısa sürede Kirman'a egemen oldu; egemenliğini Arabistan'da Hürmüz ve Umman bölgelerine dek yaydı. İran'ın Fars bölgesini de ele geçirdi (1058). Alparslan'ın ve onun yerine geçen Melikşah'ın sultanlığını tanımayarak başkaldırdı. Ancak gerek Alparslan, gerekse Melikşah ile yaptığı savaşlarda yenik düştü ve öldürüldü.

Biyografi Konusu: Kavurd Bey nereli hayatı kimdir.
In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
14 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kavurd Bey

Sponsorlu Bağlantılar
(ö. 465/1073)Kirman Selçukluları'nın kurucusu (1048-1073).
Çağrı Bey'in büyük oğludur. Sikkelerde ve bazı eserlerde Karaarslan adıyla da kaydedilir. Dandanakan Savaşı'ndan (431/ 1040) sonra toplanan kurultayda fethe­dilen ve fethedilmesi planlanan ülkelerin idaresiyle ilgili olarak yapılan taksimat sı­rasında Kirman ve civarı Kavurd'a verildi. Kavurd, Sultan Tuğrul Bey'in emriyle ken­dine tâbi Oğuzlar"la birlikte bu bölgeye in­tikal etti. Bazı şehir ve kasabaları ele ge­çirip yağmalayan Oğuzlar, bölgeye hâkim olan Büveyhî Emîri Ebû Kâlicâr'ın adam­ları tarafından geri püskürtüldü (434/ 1042-43)- Bu olaydan birkaç yıl sonra Ka­vurd bizzat sevk ve idare ettiği 5-6000 kişilik orduyla Kuzey Kirman'a hareket et­ti. Selçuklu kuvvetlerine mukavemet ede­meyeceğini anlayan Büveyhîler'in Kirman naibi Behrâm b. Leşkersitân Berdesîr Kalesi'ne çekildi; bir süre sonra eman dileye­rek şehri Kavurd'a teslim etti (440/1048). Selçuklular1! bölgeden uzaklaştırmak için harekete geçen Ebû Kâlicâr yolda Hannâb Kafesi'nde ölünce Büveyhî kuvvetleri geri çekildi. Böylece Kavurd Kirman'da Selçuk­lu hâkimiyetini tesis etti ve Kirman Sel-çukluları'nın temellerini attı.
O sırada Kirman'ın güneyindeki Germ-sîr bölgesi dağlı Kufs kavminin hakimiye­tindeydi. Kurslar Büveyhîler'in zaafından yararlanarak geniş bir bölgeyi kontrolleri altına almışlardı. Kufs reisinin güvenini kazanan Kavurd hiç beklenmedik bir an­da baskın düzenleyerekGermsîr'i zaptetti (442/1050). Daha sonra Hürmüz Emî­ri Bedr îsâ'nın yardımıyla Uman'ı fethet­mek üzere ilk defa deniz aşırı sefere çıktı. Selçuklular mukavemetle karşılaşmadan Uman'a hâkim oldular. Kavurd Bey daha sonra Sîstan'ı fethetmek üzere oğlu Emî-rânşah'ı görevlendirdi, ancak bu sefer­den bir sonuç alınamadı.
Tuğrul Bey üvey kardeşi İbrahim Yi-nal'ın isyanı sırasında zor durumda ka­lınca Kavurd Bey, Alparslan ve Alp Sun­gur Yâkûtî ile birlikte ona yardıma koştu ve onların yardımıyla İbrahim Yinal mağ­lûp edildi (451/1059). 4S4'te(1062) Şebânkâre Emîri Fazlûye'nin hakimiyetin­deki Fars üzerine yürüyen Kavurd böl­geyi zaptederek Abbasî Halifesi Kâim-Biemrillâh, Tuğrul Bey ve kendi adına hutbe okuttu. Kavurd, Tuğrul Bey'in ölü­mü üzerine (455/1063) bir ara saltana­tı düşünmekle beraber Alparslan'ı Bü­yük Selçuklu sultanı olarak tanıdı ve adına hutbe okuttu. Ancak daha sonra bazı tahriklere kapılarak Alparslan'a tâbi olmaktan vazgeçip Kirman'da sadece kendi adına hutbe okutup para bastırdı (459/1067). Bunun üzerine Alparslan Kir­man'a bir sefer düzenledi. Kavurd af dileyerek sultanın huzuruna çıkınca Al­parslan onu affedip Kirman'ın idaresini yine kendisine bıraktı. Ancak Kavurd Bey daha sonra tekrar saltanat davasıyla ayaklandı (461/1068-69). Alparslan yine Kirman üzerine yürüyerek Berdesîr'de bulunan Kavurd'u kuşattı. Kavurd, Al­parslan'ın kuvvetlerinden bir kısmını kendi tarafına çektiyse de sonuç alama­dı. Alparslan ölüm döşeğinde iken karısı Seferiyye Hatun'un Kavurd Bey ile evlen­mesini ve onun Şîraz'da yerleştirilerek kontrol altında tutulmasını oğlu Meiik-şah'a vasiyet etti. Melikşah'ı çok genç ve tecrübesiz bulan Kavurd Büyük Selçuklu tahtını ele geçirmek amacıyla Rey şehri­ne hareket etti. Ancak Melikşah'ın Emîr Sav Tegin kumandasındaki öncü kuvvet­leri Kavurd'un öncü birliklerini bozguna uğrattı. Hemedan yakınlarındaki Kerec'-de meydana gelen asıl savaş Kavurd'un yenilgisiyle sonuçlandı.[558] Hemedan dağlarına kaçan Kavurd, Emîr Temirek tarafından yaka­lanarak Melikşah'ın huzuruna getirildi. Amcası Kavurd'un ayaklarına kapandığını gören Melikşah onu affetmek istediyse de Vezir Nizâmülmülk buna engel oldu ve Kavurd bir çadırda hapsedildi. Bu sı­rada askerler kazanılan zafere karşılık iktâ ve maaşlarının arttırılmasını istedi­ler, aksi takdirde Kavurd'u tahta çıkarabileceklerini ima edip onun lehinde teza­hüratta bulundular. Bunun üzerine Kavurd hemen o gece öldürüldü. Halka da yüzüğündeki zehiri içmek suretiyle inti­har ettiği bildirildi.[559]

İyi bir asker ve akıllı bir devlet adamı olarak tanınan Kavurd halka adaletle mu­amele etmiş, ülkede huzur ve asayişi hâ­kim kılmaya çalışmıştır. Yollarda emniyet kuleleri yaptırmış ve muhafızlar görevlen­dirmiştir. Kirman en parlak devirlerinden birini onun zamanında yaşamış ve bölge­deki Türkmen nüfusu artmıştır. Ülkeyi cami, han, hamam, kervansaray gibi mi­mari eserlerle süslemiş, su kuyuları aç­tırmış ve bendler inşa ettirmiştir. Tiz Limanı'nı tamir ettirerek denizciliğe önem vermiştir. Kavurd'un bastırdığı paraların ayarına çok dikkat ettiği rivayet edilmek­tedir.

In science we trust.

Benzer Konular

15 Haziran 2015 / Safi Siyaset ww
20 Ağustos 2012 / Daisy-BT Sanat tr
6 Eylül 2015 / Safi Spor tr
14 Haziran 2015 / Safi Asker tr
15 Haziran 2015 / Safi Siyaset ww