Arama

Sadiye Hanım

Güncelleme: 3 Ocak 2008 Gösterim: 5.843 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
3 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Sadiye Hanım

Sadiye Hanım, Kılıçkaya Belediyesi eski başkanıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

1930 yılında, bugün Artvin ili Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde Belediye Başkanı seçilerek, “Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı” oldu ve iki yıl bu görevi yürüttü. 1950 yılında Mersin’den Belediye Başkanı seçilen Müfide İlhan, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olarak bilinse de bu doğru değildir.

1930 yılında çıkarılan Belediye Yasası ile kadınlara da belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınması ile aynı yıl Sadiye Hanım, Kılıçkaya kasabasında belediye başkanı seçilmişti ve dolayısı ile “Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı” unvanı Müfide İlhan’ın değil, Kılıçkayalı Sadiye Hanımdır. İstanbul’da yetişen Sadiye Hanımın babası, Çıldır Kaymakamı iken Ermeniler tarafından şehit edilen Ersisli Arslan Beydir. Babasının mezarı Ardahan’dadır.

Sadiye Hanım, Ardahanlı malül gazi Binbaşı Atabey ile evlendi. Ali Babür Ata Ardahan, Sadiye Hanım-Binbaşı Atabey çiftinin oğludur. Sadiye Hanım’ın ağabeyi Kadri Bey, Oltu Milletvekili Şavşatlı Hamşioğlu Rüstem Bey ile Nafikâr Hanımın kızları olan Vasfiye Hanım ile evlendi. Halen Kılıçkaya’da yaşamını sürdüren ve “Paşa” diye anılan Vasfiye Hanım, Kılıçkaya Belediyesi Eski Başkanlarından Tuncay Özarslan’ın annesidir.
Biyografi Konusu: Sadiye Hanım nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

14 Nisan 2016 / ermiş31 Mustafa Kemal ATATÜRK
13 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Temmuz 2011 / asla_asla_deme Edebiyat tr
6 Eylül 2015 / Safi Edebiyat tr
24 Temmuz 2015 / Hera Siyaset tr