Arama

Julius Nyerere

Güncelleme: 30 Aralık 2015 Gösterim: 2.788 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Julius Nyerere
Julius Kambarage Nyerere
Sponsorlu Bağlantılar
(d. 13 Nisan 1922 - ö. 14 Ekim 1999)


Tangani-ka'nın bağımsızlık savaşının önderi Julius Nyerere Tanzanya'nın ilk cumhurbaşkanıdır. Afrikalı halkların siyasal ve sosyal bakımdan daha iyi bir yaşam sürmesi için mücadele eden Nyerere, Afrika Birliği Örgütü'nün (OAU) kurulmasında ve çalışmalarında önemli bir rol oynamıştır.
Nyerere, Tanganika'daki Butiama'da, bir kabile reisinin oğlu olarak doğdu. Uganda'da Katolik bir eğitim gördükten sonra bir süre Katolik okullarında ders verdi. Daha sonra İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'ne gitti. Tanganika o günlerde Birleşmiş Milletler'in koruması altında olmakla birlikte, İngiltere' nin yönetimindeydi. Tam bağımsızlıktan yana olan Nyerere, 1954'te Tanganika Afrika Ulu­sal Birliği'ni kurdu (TANU).
Ülkesini bir an önce bağımsızlığa kavuştur­mak amacıyla iki kez New York'taki Birleş­miş Milletler'e gitti. Reformların ağır yürü­mesini protesto etmek için Tanganika Yasa­ma Meclisi'ndeki görevinden ayrıldı. Tanga­nika 1961'de bağımsızlığına kavuşunca Nyere­re başbakan oldu. Bir yıl sonra cumhuriyet ilan edildi ve Nyerere ülkenin cumhurbaşkan­lığına getirildi. 1964'te de, Tanganika ve Zengibar'ın birleşmesiyle kurulan Tanzanya adlı yeni devletin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1985'te süresi dolunca anayasa gereği cum­urbaşkanlığından ayrıldı.
1963'te Afrika Birliği Örgütü'nün kurulma­sına ön ayak olan Nyerere, Güney Afrika'nın ırkçı politikasına karşı siyasal ve ekonomik yaptırımları sürekli olarak savundu. Öte yan­dan İdi Amin'in Uganda'da sürdürdüğü acı­masız yönetime, özellikle 1978'de bütün Asyalılar'ı Uganda'dan sürmesine şiddetle karşı çıktı. 1979'da Tanzanya ordusunun Uganda' ya girmesi İdi Amin'in devrilmesinde etkili oldu.

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen Safi; 30 Aralık 2015 00:52
Biyografi Konusu: Julius Nyerere nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
10 Ekim 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Julius Nyerere
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(Kambarage) (1922 Butiama), Tanzanyalı devlet adamı. Bir kabile başkanının oğludur. Kolej öğrenimi sırasında Katolik oldu. Politikaya Tanganyika Birliği'ne katılarak başladı. Katolik öğretmenlik yaptı. İskoçya'da Edinburg Üniversitesi'nde okudu (1949). Ülkesine dönünce Afrika Tanganyika Birliği'nin başkanı oldu. Tanganyika'nın bağımsızlığı için mücadele verdi. 1958'de milletvekili seçildi. Tanganyika bağımsızlığına kavuşunca ilk başbakanı da Nyerere oldu (1961). Cumhurbaşkanlığına getirildi. 1964'te Tanganyika ile Zengibar'ı birleştirerek Tanzanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturdu. Federal devletin başkanlığına seçildi. Bugüne dek yapılan tüm başkanlık seçimlerini kazandı. Sosyalizme dönük bir siyaset izledi. Sosyalist ülkelerle ilişkiler kurdu. Afrika Birliği Örgütü'nün oluşmasında önemli rol oynadı. Anayasa gereği Cumhurbaşkanlığı süresi dolunca görevinden ayrıldı (1985). Partisinin başkanlığını sürdürdü ve 1987'de beş yıl için yeniden parti başkanı seçildi.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Julius Nyerere

Ad:  Julius Nyerere.jpg
Gösterim: 336
Boyut:  351.5 KB

Benzer Konular

17 Nisan 2016 / kompetankedi Siyaset ww
19 Ekim 2015 / Misafir Felsefe ww
18 Ağustos 2015 / Safi Felsefe ww
25 Eylül 2015 / Safi Bilim ww
27 Haziran 2015 / ahmetseydi Siyaset ww