Arama

Daniel Ortega

Güncelleme: 30 Aralık 2015 Gösterim: 2.591 Cevap: 2
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
4 Mart 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Daniel Ortega

Sponsorlu Bağlantılar
Daniel Ortega Saavedra (d. 11 Kasım 1945), Nikaragua devlet başkanı. Aynı zamanda Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FSLN) lideridir.
Cesar Augusto Sandino'nun önderliğindeki köylü ordusunda savaşmış bir askerin oğluydu. Managua'daki Orta Amerika Üniversitesi'ne devam ettikten sonra 1963'te yeraltına geçti ve FSLN'ye katıldı. 1967'de iktidardaki Somoza ailesine karşı FSLN'nin kent direniş hareketinin başına getirildi. 1967'de katıldığı bir banka soygunu nedeniyle tutuklanan Ortega yedi yıl tutuklu kaldı. 1974 sonunda öbür tutuklu Sandinistalarla birlikte, Somoza yanlısı rehineler karşılığında serbest bırakıldı. Küba'ya sürülen gerillalarla birlikte bu ülkede aylarca gerilla eğitimi gördü.
Gizlice Nikaragua'ya döndükten sonra FSLN içindeki çeşitli hizipleri uzlaştırılmasında, ayrıca iş ve siyaset çevreleriyle ittifaklar kurulmasında önemli rol oynadı. FSLN'nin sürdürdüğü gerilla hareketi giderek bir iç savaşa dönüştü ve 1979'da Sandinistaların zaferiyle sonuçlandı. FSLN yönetimindeki beş kişilik kurulun üyesi olan Ortega 1981'de bu kurulun koordinatörlüğüne getirildi. Ortega yönetiminde Sandinista hükümeti bir dizi devletleştirmeye girişerek sosyalist ülkelerle yakın ilişkiler kurdu. Bu arada ABD'nin desteklediği sağcı contra gerillalarının direnişiyle karşılaştı. 1984'te yapılan seçimlerde % 63 oyla devlet başkanlığına seçildi. 1988 ve 1989 yıllarında diğer Orta Amerika devlet başkanlarının arabuluculuğuyla Contra'larla uzlaşmayı kabul etti.
1990'daki başkanlık seçimini, 14 partinin oluşturduğu Ulusal Muhalefet Birliği'nin (UNO) adayı Violeta Barrios de Chamorro karşısında kaybetti.1996 ve 2001 yıllarında girdiği başkanlık yarışlarını da kaybetti. Muhalefette kaldığı yıllarda devrimci çizgiden uzaklaşarak sosyal demokrasiye yakınlaştı. Kasım 2006 yapılan başkanlık seçimlerini % 38'le kazanarak, 16 yıl sonra tekrar devlet başkanlığına getirildi.



Biyografi Konusu: Daniel Ortega nereli hayatı kimdir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Daniel Ortega
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Nikaragua'da Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi önderi ve eski devlet başkanıdır. Bir süre Orta Amerika Üniversitesi'ne devam ettikten sonra 1963'te Sandinistlere katıldı. İktidarda bulunan Somoza ailesine karşı direniş hareketinin lideri oldu. 1967'de tutuklanarak yedi yıl süreyle hapiste kaldı. 1974 yılında Somoza yanlısı rehinelere karşılık olarak tutuklu bulunan diğer Sandinistlerle birlikte serbest bırakıldı ve Küba'ya sürgüne gönderildi. Orada bir süre gerilla eğitimi gördükten sonra gizlice Nikaragua'ya dönerek mücadelenin başarıya ulaşmasında önemli rol oynadı. Gerilla hareketi, zaman içersinde iç savaşa dönüştü ve bu savaşın sonunda Sandinistler 1979'da iktidara geldiler. Ortega 1981'de Ulusal Kurtuluş Cephesi bünyesinde oluşturulmuş olan beş kişilik kurulun koordinatörlüğüne getirildi, 1984'te de devlet başkanı seçildi. Sandinista hükümeti ülke yönetiminde devletleştirme politikasına ağırlık vererek, sosyalist ülkelerle yakın ilişki içine girdi. Ancak ABD'nin desteklediği Kontra gerillalarının direnişiyle uzun bir süre uğraşmak zorunda kaldı. Ortega, Ocak 1988'de Orta Amerika devlet başkanlarının katıldığı bir toplantıda ateşkes görüşmelerine başlayacağını açıkladı. 1989'un Ağustos'unda yapılan toplantıda ise Kontraların Honduras'ta bulunan üslerinin dağıtılması kararlaştırıldı. Üsleri dağıtmak üzere Honduras'a giren Nikaragua birlikleri ABD'nin asker göndermesi üzerine geri çekilmek zorunda kaldılar. Bu arada ABD'nin uyguladığı ticarî ambargo ve ülkede giderek artan enflasyonun önlenememesi yüzünden giderek büyüyen ekonomik bunalım Ortega'nın puan kaybetmesine neden oldu. 1988'de yıllık enflasyon % 1200'ün üzerine çıkmıştı. Ortega'nın ekonomik bunalımı gidermek üzere Amerikalararası Gelişme Bankası'ndan istediği kredi yine ABD ve İngiltere tarafından engellendi. Bu koşullarda yapılan 25 Şubat 1990 seçimlerini Sandinistler kaybettiler ve Ortega'nın yerine Violeta Barrios de Chamorro başkan seçildi.

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Daniel Ortega

Ad:  Daniel Ortega.jpg
Gösterim: 296
Boyut:  25.8 KB

Benzer Konular

1 Temmuz 2008 / eXcaLLaNT Spor ww
20 Kasım 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
9 Ağustos 2010 / *TeoDora* Müzik ww
18 Ekim 2015 / KisukE UraharA Felsefe ww
27 Haziran 2009 / careless_WhispeR Edebiyat ww