Arama

Abdurrahman I bin Muaviye (I. Abdurrahman)

Güncelleme: 8 Şubat 2016 Gösterim: 2.418 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Mart 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Abdurrahman I, bin Muaviye
Sponsorlu Bağlantılar

Doğumu: 731
Ölümü: 788, Kurtuba
Endülüs Emevî Devleti'nin kurucusu.

756-758 yılları arasında hükümdarlık yaptı. Abbasîlerin Emevîlere karşı uyguladığı katliamdan kurtularak önce Kuzey Afrika'ya, oradan da Endülüs'e geçti (756).

Endülüs'teki Arap kabileleri arasındaki anlaşmazlıklardan yararlanarak ve bu anlaşmazlıkları ortadan kaldırarak bağımsız bir devlet kurdu. Charlemagne ve Abbasîlerle mücadele etti. Bu mücadelelerinde o derece başarılı oldu ki, rakibi Abbasî Halifesi Mansur onu "Kureyş Şahini" unvanı ile anmaya başladı. Kurtuba Camii'ni yaptırdı. 600.000 ciltlik bir kitaplık kurdu.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Biyografi Konusu: Abdurrahman I bin Muaviye (I. Abdurrahman) nereli hayatı kimdir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Haziran 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MUAVİYE I (610 Mekke-680 Şam)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Birinci Emevî halifesi. Ümeyyeoğullarından Ebu Süfyan'ın oğludur. Mekke'nin Muhammet Peygamber tarafından fethinden az önce Müslümanlığı kabul etti ve Muhammet Peygamber'in vahiy kâtiplerinden biri oldu. Ebubekir'in halifeliğinde kardeşiyle birlikte Suriye'nin fethine gönderildi. Ağabeyi Zeyit'in ölümü üzerine, onun yerine Şam valisi oldu. Halife Ömer zamanında vali olarak yetkisi Şam ordugâhı ve Şam iliyle sınırlıyken, Halife Osman zamanında bu yetki, tüm Suriye illerini ve Suriye'de bulunan orduları içine alacak kadar genişletildi. 20 yıllık Suriye valiliği zamanında Bizans yönetim ve askerlik usullerinden de yararlanarak Suriye'yi örnek bir eyalet durumuna getirdi. Disiplinli bir ordu kurdu.

Halife Osman'ın öldürülmesine engel olamadı. Fakat öcünü almak için çalıştı. Halife Ali ile yaptığı mücadelelerde başarılı oldu. İbni Mulcem'in ayaklanması, Muaviye'nin halife olmasını kolaylaştırdı. 661'de Irak'a yaptığı seferle Ali'nin yerine oğlu Hasan'ın halife olmasını önleyerek halifeliği elde etti. Kıbrıs ve Rodos'u ele geçirdi. Her yıl Bizans topraklarına akınlar yaptı. İstanbul, oğlu Yezit tarafından iki kez kuşatıldı. Muaviye, halifeliğinin sonlarına doğru oğlu Yezit'i önce Suriye'de, sonra öteki eyaletlerde halife ilân etti. Muaviye, halifeliği din unvanı olmaktan çıkararak bir devlet yönetim kurumu durumuna getirdi. İslâm İmparatorluğu'nun başkentini Şam'a aldı. 18 yıl büyük bir kudretle saltanat sürdü.

theMira
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
28 Mayıs 2015       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

ABDURRAHMAN I BİN MUAVİYE (? 731-Kurtuba 788), Endülüs Emevi devletinin kurucusu (756-788). Emevi halifesi Hişam’ın torunu. Soyunun Abbasiler tarafından kılıçtan geçirilmesi (750) sırasında Kuzey Afrika'ya kaçtı; oradan da ispanya'ya geçti. Karışıklıklardan yararlanarak Endülüs Emevi devletini kurdu. Kurtuba'yı başkent yaptı, ispanya'ya saldıran Charlemagne’ın ordularını yendi (788). Güçlü ve adaletli yönetimiyle saygınlık kazandı. Abbasi halifesi Mansur kendisine Kureyş Şahini sanını verdi. Ber- beriler'in bağımsızlık girişimlerini, arap soyluları arasındaki çekemezliği önledi. Kurtuba'daki ünlü camiyi yaptırdı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
I. Abdurrahman

Ad:  I. Abdurrahman.jpg
Gösterim: 244
Boyut:  765.6 KB

Ad:  I. Abdurrahman2.jpg
Gösterim: 660
Boyut:  55.6 KB

Benzer Konular

8 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
14 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat ww
28 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww
28 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww