Arama

Nadir Şah

Güncelleme: 15 Ocak 2013 Gösterim: 3.116 Cevap: 2
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Haziran 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Nadir Şah
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px Nader Shah Afshar

Nadir Şah (22 Ekim 1688, Deştgerd - 19 Haziran 1747, Fethabad), Afşar Hanedanı'nın kurucusu ve 1736-1747 yılları arasında İran şahı.
Askerî dehasından ötürü bazı tarihçiler kendisini İran'ın Napolyon'u ya da II. İskender olarak adlandırmışlardır. İran'ın Horasan bölgesinde yaşayan Afşar Türklerine mensuptur. Oğuzların (Türkmenlerin) 24 boyundan biri olan Avşar boyundandır. Türklük bilinci oldukça kuvvetli, olan bir Türk hakanıdır.

Nadir Şah ;İran, Azerbaycan, Hindistan'ın kuzeyi ve Orta Asya'nın bir bölümünü içine alan büyük İran imparatorluğunu yarattı. Afganlar, Osmanlılar ve Babür İmparatorluğu'na karşı savaşlar kazandı. Zaferleri kısa bir süreliğine kendisini Ortadoğu'nun en güçlü hükümdarı haline getirdi ancak 1747 yılında öldürülmesinden sonra imparatorluğu kısa sürede dağıldı. Nadir Şah Asya'nın son büyük fatihiydi. Nadir Şah İran'ın en yetenekli askerî kumandanı kabul edilir ve Osmanlılar ve Babür İmparatorluğu arasında İran'a yeniden saygın bir yer getirdiği için övülür. Avşarlar,günümüzde Türkiye'de Kayseri, Adana, Ankara, Kahramanmaraş; İran'da Urmiye, Horasan, Tebriz, Tahran; ayrıca Azerbaycan, Suriye, Irak, Afganistan, Balkanlar'da yaşamaktadırlar.

Biyografi Konusu: Nadir Şah nereli hayatı kimdir.
In science we trust.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
22 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Nadir Şah

Sponsorlu Bağlantılar
İran’daki Afşarlılar Hânedanının kurucusu. 22 Ekim 1688′de Kübhân’da doğdu. İmâm Kulu bin Nezr Kulu’nun oğludur. Türklerin Afşar boyundandır. Cesâreti ve yiğitliği dikkati çekerek, etrâfında toplanıldı. 1726′da beş bin kadar askeriyle Sâfevî tahtını ele geçirme mücâdelesi veren İkinci Tahmasb’ın hizmetine girdi. Tahmasb Kulu Han unvânını aldı. Afganlıları, 1727′de İran’dan uzaklaştırdı. Aynı yıl Horasan, Kirman, Sîstân ve Mâzenderân bölgelerinin vâliliğiyle mükâfâtlandırıldı. Vâliliğinde bağımsız bir hükümdâr gibi hareket etti. Adına para bastırdı. İç isyânları bastırdı. 1730′da Âzerbaycan ve Hemedan hareketine katıldı. Osmanlıların Patrona Halil İsyânı ile meşgul bulundukları sırada fırsattan istifâde ile bu devletin hudûdunda bâzı muvaffakiyetler kazandı.



Birinci Mahmûd Hanın Osmanlı Sultanı olmasıyla, İran hudûdu emniyete alındı. 1732′de, Osmanlı-Safevî Antlaşmasıyla Nâdir Han, İran’ın batısından çekildi. Sâfevî İkinci Tahmâsb’ı tahttan indirip, Üçüncü Abbâs’ı geçirdi. 1732′de Şahvekili olunca, Osmanlı-Safevî Antlaşmasını bozdu. Irak’a girdi. 1733′te Osmanlılara yenildi. Bağdat kuşatmasını kaldırdı ve İran’a çekildi. 1734′te Kafkasya Seferine çıktı. Gence’yi kuşattı. Muvaffak olamayıp, Kars’a geldi. Osmanlıların Doğu Seferindeki başkumandanı Köprülüzâde Abdullah Paşaya yenildiyse de, 1735′te Arpaçay Savaşında Türk ordusunu yenerek Gence, Tiflis ve Revan kalelerini ele geçirdi. Osmanlıların Gence Muhâfızı Genç Ali Paşa vâsıtasıyla anlaşma istedi. Bu sırada Rusya Seferine hazırlanan Osmanlılar, anlaşma isteğini kabul etti. Osmanlı Devletiyle anlaşma yaptıktan sonra, İran’da siyâsî nüfûzu daha da artan Nâdir Han, Üçüncü Abbâs’ı tahttan indirerek kendisini şâh îlân etti.


Kaynak
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
15 Ocak 2013       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Nadir Şah
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1688 Kubkan/Horasan-1747 Fethabad), İran şahı.
Afşar boyunun Kınıklı kabilesindendir. Afşar ilinin beyi olduktan sonra, etrafındaki boyların da katılımıyla, İran Safevi Devleti'ne yönelen Afgan saldırılarını etkisiz kıldı; 1729'da Isfahan'a girdi. Bu başarısından sonra Safevi Şahı II. Tahmasp'ın hizmetine girerek "Tahmasp Kulu Han" unvanını aldı; vezir oldu, ülkeyi isyancılardan temizlemekle görevlendirildi. Horasan, Mazenderan, Yezd, Kirman ve Sistan'a vali atandı.

Osmanlılar ile yapılan antlaşmayı hiçe sayarak Nihavend, Hemedan ve Tebriz'i aldı (1730). Bu sırada Osmanlılar, Patrona Halil İsyanı ile uğraşıyorlardı. Ayaklanma bastırıldıktan sonra Nadir Şah'ın üstüne bir ordu gönderildi ve Nadir Şah'ın elde ettiği yerler Osmanlılar tarafından geri alındı.

Nadir Şah, Tahmasp'ı tahtan indirerek yerine henüz bebek olan, Tahmasp'ın oğlu III. Abbas'ı getirdikten sonra kendisi, "vekilüs-saltanat" unvanıyla yönetimi ele aldı (1732) ve Osmanlılara karşı harekete geçti. Bağdat'ı kuşattı. Ancak Topal Osman Paşa, Dicle kenarında Nadir Şah'ı yenilgiye uğrattı; bu savaşta yaralanan Nadir Şah, ikinci kez Leylan'da yaptığı savaşı kazandı ve Osmanlılar ile bir antlaşma imzaladı. Abbas'ı tahtan indirerek yerine geçti (1736). Birçok sefer yaptı.

Osmanlıların eline geçen toprakları geri aldı; ancak Bağdat ve Musul'u alamadı. Seferlerinde aldığı ganimetleri bütçesine katarak yurttaşlarından vergi almadı. Döneminde İran'ı, Osmanlılardan sonra ikinci büyük devlet yaptı. Afşar ve Kaçar reisleri tarafından hazırlanan bir komployla karargâhında öldürüldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

22 Ağustos 2012 / Kral_Aslan Edebiyat tr
27 Kasım 2013 / Jumong Spor tr
30 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Sanat tr
25 Aralık 2015 / DERUNİ X-Sözlük