Arama

Flavius Aetius

Güncelleme: 26 Kasım 2015 Gösterim: 1.307 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Kasım 2015       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Flavius Aetius
MsXLabs.org & Büyük L. & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

AETİUS, romalı general (Durostorum, öl. 454). Valentinianus III döneminde en yüksek askeri rütbelerle ödüllendirildi. 434 yılından 454'e kadar, Batı Roma imparatorluğu’nun tartışmasız önderi ve Roma'yı ayakta tutan son kişilerden biri oldu. Franklar ve Burgundlar ile savaştı, Galya'da yaşayan germen topluluklarını Hunlar'a karşı birleştirdi. Catalaunum meydan savaşı’nda Attila'yı yendi (451). Ününden ve gücünden çekinen imparator Valentinianus III, onu kendi eliyle öldürdü

Flavius Aëtius(391-454), Döneminin en büyük generallerindendir. Son dönemlerde imparatorun bile Romalı olmadığı Batı İmparatorluğu'nda İngiliz tabiri ile "Last True Roman" olarak sıfatlandırılan gerçek bir Romalıdır.

"True Roman" yani "Gerçek Romalı" deyimi milattan öncesine kadar dayanır. Roma kültürünü ve disiplinini benimseyen namlı kişiler için kullanılır. Ayrıca Romalıları diğer vatandaşlardan da ayırmakta kullanılmıstır.

Aethius, Attila ile yaptığı savaştan sonra Roma'nın kurtuluşu için yapılan kutlamalarda bizzat imparator tarafından öldürülmüştür. Flavius Aetius Batı Roma İmparatorluğu'nun son büyük generalidir. Aetius ile Hun İmparatoru Attila çocukluk arkadaşlardır. Aetius'un adamı Litorius Hunlardan alınan çok sayıda askeri feda edince aralarında savaş çıkmıştır. Campus Mauriacus Savaşı'nda Aetius Attila'ya karşı ağır bir yenilgi almıştır. Sonraki yıl Attila İtalya'yı istila etmiştir. Hatta Papa Roma'ya girmemesi için bizzat Attila'nın önünde diz çökmüştür. Sonraki yıl Attila İtalya'yı istila etmiştir. Aetius'un ise büyük ihtimalle imparatorun eliyle öldürüldüğü düşünülmektedir.[kaynak belirtilmeli] Roma'nın gelmiş geçmiş en büyük generallerinden biridir.



Biyografi Konusu: Flavius Aetius nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

7 Ocak 2016 / asla_asla_deme Siyaset ww
8 Haziran 2016 / Jumong Felsefe ww
7 Ocak 2016 / asla_asla_deme Siyaset ww
10 Nisan 2011 / AndThe_BlackSky Asker ww
7 Ocak 2016 / asla_asla_deme Siyaset ww