Arama

Mikrotom ve bitkilerde stigma nedir?

Güncelleme: 13 Ocak 2011 Gösterim: 7.863 Cevap: 6
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
9 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ltf mikrotom ile ilgili geniş bilgi ve el mikrotomunun nasıl yapıldıgı hakkında bilgi veririmisiniz
Sponsorlu Bağlantılar
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Mesajınız onaylandı ancak, maalesef cevap için diğer üyelerin katkılarını beklemek durumundasınız...
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
9 Kasım 2008       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Mikrotom ;Dokuyu mikros­kopla incelemek için son derece ince dilimlere kesen bir âlet.lam ile lamel arasına koyacağımız şeyleri kesmeye yarar.

Rot mikrotom
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bitkilerin üreme sistemleri diğer canlı hayvanlarınkinden oldukça farklıdır.Farklı olmalarına karşın nesillerini devam ettirebilmek için kullandıkları yöntemler akıllara durgunluk vermektedir.
Bitkilerde tıpkı diğer canlılar gibi iki cinsten oluşur.Erkek çiçeklerin görevi, dişi çiçeği döllemek için polen üretmektir.Polen dişi çiçeğe vardığı vakit erkek çiçekten getirdigi DNA yı dişi çiçeğin eşey organlarındaki DNA ile karıştırır ve böylelikle yavru bir bitkinin macerası başlamış olur.
Öncelikle bir çiçeğin anatomisini inceleyelim.
tabladiyagram2
Şekilde bir çiçeğin enine kesitini, gerçeğiyle karşılaştırmalı olarak görmektesiniz.
En alttan başlayacak olursak ; 10 numara ile gösterilen yeşil bölge çiçeğin tabanını oluşturmaktadır.Üremede bir rolü yoktur.11 numara ile gösterilen bölge bu tabanın yapraklarıdır.4 numara ile gösterilen kısım çiçeğin dişi üreme organıdır (ovaryum).6 numara ile gösterilen yapılar erkek üreme organlarıdır (anter).7 numara ile gösterilen yapı ise anter'in sapıdır ve "Filament" adını alır.Son olarakta 9 numara ile gösterilen yapı çiçeğin güzel renklere sahip yapraklarıdırki bu sayede böcekleri üstüne çeker.
"Stylus" adı verilen yapı ise, polenin, dişi çiçeğin üreme organına gittiği tüp şeklinde bir yol olup en üst noktasına "Stigma" adı verilir.
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mikrotom çeşitleri nelerdir
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Aralık 2010       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

mikrotom çeşitleri nelerdir

Başlıca üç tür mikrotom vardır: Salınman; döner; kayar.
Salınman türde, bıçak, ağzı yukarı bakacak biçimde, yatay durumda takılır. Dönen bir kolun ucuna tutturulan balmumu kütlesi, bıçağın ağzında yay biçiminde salındırılır. Kütlenin aşağı doğru inişinde bıçak, örnektert ince bir kesit alır. Balmumu kütlesi, kesit kalınlığını ayarlamaya yarayan, MİKROMETRE dişli bir kastanyola mekanizmasıyla bıçağa yaklasHrılır.
Döner mikrotomda örnek, geniş bir el çarkı yardımıyla, düşey düzlemde aşağıyukarı hareket eder ve çarkın her dönüşünde bir kesit alınır. Bu türde hem daha büyük ve daha sert örneklerden kesit alınabilir, hem de çark, bir motora bağlanabilir.
Kayar mikrotom en ağır türdür. İnsan beyninden ya da akciğerinden, küçük ya da geniş kesitler alınmasında kullanılır. Bazı kayar mikrotomlarda, örnek kütlesini yatay olarak kesen hareketli bir bıçak vardır. Bu tür, özellikle selüloz nitrata gömülmüş örneklerde kullanılır. Sık raslanan, taşınabilir taban kızaklı türdeyse, örnek, hareketli bir tabla ya da kızağa oturtulur: bıçak hareketsizdir. Bu aletle mikrometre, her kesitten sonra elle ya da tetik mekanizmasıyla ayarlanır.
Ültramikrotom: Büyütme gücü ışık mikroskopundan fazla olan elektron mikroskopu için, daha da ince kesitler gerekir. Bunun için 0,5 1 mm3'lük küçük biyoloji örnekleri, metakrilat («perspeks Sentetik reçineye gömülü örnek, bıçağın önünde dikey olarak hareket eden metal bir kola ya da boru, ya tutturulur. Bıçak, düzgün bir biçimde kırılarak, çelik bıçaktan çok daha keskin hale getirilmiş 6 mm uzunluğunda ince bir cam parçasından oluşur. Çok daha dayanıklı olan, 1,5 mm uzunluğunda pahalı elmas bıçaklar da kullanılmaktadır. Çoğu kez gözle görülmeyecek kadar küçük olan kesitler, bıçağa bitişik bir çanaktaki suya düşerler. Kesitler (0,01 mm ya da daha küçük), bir stereomikroskopla küçük metal ızgaralar üstünde toplanarak, elektron mikroskopuna verilir.
Besleme mekanizmalarının duyarlılığı, ya mikrometre burgusunun bir zemberek sistemiyle 250 kez küçültülen mekanik hareketiyle ya da örneği taşıyan çubuk ve borunun elektrikle denetlenen termal genleşmesiyle sağlanır. Genleşme hızı (dolayisiyle kesit kalınlığı), yalnızca verilen akıma değil, kesme hızına da bağlıdır.
Örnek kütlesinin, geri dönüşte bıçağı körletmemesi için, her kesimin ardından kütle, açıktan geri alınır. Daha az uygulanan bir yöntemde, bıçak 25 mikron geri çekilir. Bu da, aygıtın tabanına yerleştirilenvb her kesitin ardından örnek yukarı çıkana kadar çalıştırılan bir elektromıknatısla sağlanır. Ültramikrotomların çoğu otomatik olarak çalışır.
Dondurma düzenekli mikrotom: Doku ve hücrelerin kimyasal ayıraç ve reçinelerden zarar görmesini önlemek için, hem mikrotomların, hem de ültramikrotomların; donmuş örneklerden kesit alınmasını sağlayan parçaları bulunur. Bu iş için özel olarak yapılmış kriostatlı mikrotomlar da vardır. —20°C'a ayarlı donma kabini olan kriostatlı mikrotomla, ameliyat sırasında hastalardan alınan örneklerden hemen donmuş kesitler elde edilmekte va birkaç dakika içinde teşhis konulabilmektedir.

kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kızaklı mikrotom nedir

Benzer Konular

10 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
17 Eylül 2008 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
29 Şubat 2016 / 0rd4k1mv4r Soru-Cevap
28 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
15 Haziran 2016 / yemen Cevaplanmış