Arama

Pas lekesi nasıl çıkar?

Güncelleme: 13 Nisan 2016 Gösterim: 28.093 Cevap: 11
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
9 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
pas lekesi
Sponsorlu Bağlantılar
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
9 Kasım 2008       Mesaj #2
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Bakınız
Ev İşlerini Kolaylaştıran Pratik Yöntemler
Sponsorlu Bağlantılar
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
pas lekesi bir kumaş üzerindeyse ve yeniyse benzin yada tiner le ıslatılmış nemli bir bezle ovulmalıdır pas lekesinin yok olduğu görülecektirMsn Happy
Quo vadis?
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
30 Kasım 2008       Mesaj #4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
kesin çıkarmı acaba pas lekesi onu çok merak ediyorum her tarafta başka bi çözümler varrrrrr
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ağustos 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beyez giysilerdeki pas lekesini nasıl çıkarabilirim
küouşi - avatarı
küouşi
Ziyaretçi
25 Haziran 2010       Mesaj #6
küouşi - avatarı
Ziyaretçi
limon suyunu soğanla bekllet 1 ğun filan sona çişini pamuga bandır evet dorub diyom çişini bamdır vala bila yaptım m m m benn
taklım - avatarı
taklım
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #7
taklım - avatarı
Ziyaretçi
tuzlu limon suyuyla ovuşturun sonra içine biraz amonyak katılmış silin ve durulayın tabi sentetik olmayan kumaşlarda eğer sentetikselekeli kısmı limonla ovun
irem_12_hm - avatarı
irem_12_hm
Ziyaretçi
17 Kasım 2012       Mesaj #8
irem_12_hm - avatarı
Ziyaretçi
Pas
Pas sadece kumaşlar için değil, aynı zamanda zeminler, mobilyalar ve başka birçok eşya için de sık rastlanan bir sorundur.
Temel olarak, paslanma bir metalin oksitlenmesidir. Bu oksitlenme, temizlenmesi zor olabilecek pas lekeleri bırakabilir.

Pas Lekesi
Alüminyum ve bakır gibi birçok metalin paslanabilmesine karşın, insanların çoğu pası demirle özdeşleştirir. Çeşitli paslanma şekilleri vardır ve bunların hepsi farklı görünüme sahiptirler. Paslanan demir veya metal kırmızımsı kahverengi bir pas lekesi yaratır.

Su veya nem, demirle temas ettiğinde; su, havadaki karbondioksitle reaksiyona girerek karbonik asit yaratır. Bu asit, demiri zayıflatır ve çözündürmeye başlar. Aynı zamanda su (h2o), kendisini oluşturan parçacıklara bölünür: yani hidrojene ve oksijene.
Artık etrafta serbest bir oksijen molekülü vardır ve bu molekül, çözünen demirle temas ederek yeni bir bileşik yaratır. Demir şimdi pasın bilimsel adı olan demir okside dönüşmüştür.

Pas Lekesi Kumaşlara Nasıl Geçer ?
Kumaşlar veya elbiseler de çeşitli kaynaklardan pas lekesi alırlar.
Eğer makinelerin bulunduğu ortamda çalışıyorsanız, pas lekesi oluşması riski artar. Bazı durumlarda çamaşır makinelerinde de pas oluşur ve
bu pas, giysilere veya çarşaflara geçer.
Paslı bir şeye sürtünmek de pas lekesi yaratabilir.

Giysideki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
Giysideki Pas Lekesi
Pas lekelerinin çıkarılmasında ilk adım paslanan malzemenin özelliklerini tespit etmektir. Eğer ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, bunları profesyonel bir temizlemeciye götürmeniz gerekir. Ayrıca yalnız kuru temizleme yapılabilen kumaşlar suyla temas ettirilmemelidir.

Giysideki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
Pas lekesi çıkarmak için genellikle asit kullanılır.
Asit, kumaşa tatbik edildiğinde pas suda çözünür hale gelerek lekenin çıkması kolaylaştırılır.
Limon suyundaki sitrik asit de pas için doğal ve iyi bir leke çıkarıcı görevi görür. Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin.
Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir.
Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Uyarı
Limondaki asit koyu renkli giysilerin renklerini soldurabileceğinden dolayı bu ürünler için veya pas lekesi çıkarma müdahelelerinden sonra leke, kumaştan çıkmazsa Dry Center Kuru Temizleme Servisi'nden destek alabilirsiniz.

Halıdaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
Halıdaki Pas Lekesi
Açık renkli halılar odaya oldukça ferah ve davetkar bir hava kazandırabilir; fakat lekelenme bakımından da sorun yaratırlar. Çıkarılması özellikle güç bir leke tipi de pas lekesidir.

Pas lekeleri genellikle metal ayaklı mobilyaların nemlenmesi ve bu ayakların halı üzerine pas lekesi bırakmaları şeklinde gerçekleşir.
Halı üzerinde pas lekesi bırakan metal eşyayı halı üzerinde kullanmamaya gayret edin. Eğer bu mobilya için yeni bir yer bulmak istemiyorsanız, o zaman bu mobilyayı halının veya kilimin koyu olan tarafına yerleştirin ve/veya metalin halıyla temas etmesini engellemek için plastik başlıklar takın.

Pas lekesi üzerinden belli bir zaman geçmiş veya halıdaki pas çok yayılmışsa veya halı elyafları narinse profesyonel halı yıkama hizmetini tercih edebilirsiniz, bunların dışındaki durumlarda evde deneyebileceğiniz bir takım pas lekesi çıkarma yöntemleri de vardır.

Halıdaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
Halınızdaki pası sıyırarak çıkarabildiğiniz kadar çıkarın. Bir küt ağızlı bıçak, tırtıklı olmayan başka bir araç veya plastik bir kart kullanın ve halının elyafına zarar vermeden hafifçe denemeler yapın.
Nemli bir süngere çok az bulaşık deterjanı koyun, sonra bunu halının lekeli bölgesine hafifçe bastırın ve orada beş dakika tutun.
Sonra pas lekesi olan bölgeyi, soğuk suya batırılmış temiz ve beyaz veya açık renkli bir havluya emdirin.
Eğer pas lekesi havluya geçerse, emdirme işlemine devam edin ve gerektiği kadar deterjan kullanın. Pas lekesi çıkmıyorsa sonraki aşamaya geçin.
Limon suyunu, lekelenmiş bölgenin üzerine dökün. Birkaç saat bekleyin, sonra nemli bir havluyla emdirin ve ıslak bezle silin.
Uyarı
Limondaki asit, koyu renkli halılardaki renkleri soldurabileceğinden dolayı bu halılardaki pas lekeleri için veya açık renkli halılarda yapılan müdahelelere rağmen pas lekesi çıkmazsa Dry Center Halı Yıkama Servisi'nden destek alabilirsiniz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Temmuz 2014       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Ziyaretçi adlı kullanıcıdan alıntı

pas lekesi

gömlekten pas lekesi nasıl çıkartılır?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ağustos 2015       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lumaş pantalondaki eski pas lekesini nasıl çıkarırım

Benzer Konular

15 Şubat 2024 / Ziyaretçi Soru-Cevap
8 Ağustos 2012 / SAHFAD Soru-Cevap
12 Mayıs 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Eylül 2009 / exodus Soru-Cevap