Arama

Enerji biçimleri günlük hayatta nasıl kullanılır? - Sayfa 5

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Kasım 2012 Gösterim: 95.302 Cevap: 58
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2009       Mesaj #41
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

enerjinin kullanildigi alanlar


ENERJİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR VE ENERJİDE TASARRUFUN ÖNEMİ NEDİR?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2009       Mesaj #42
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaslar enejjı nerelde kullanılır?

Sponsorlu Bağlantılar

bilen varmı??
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #43
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
günlük hayatta kullan1l1an enerji tüleri ve kaynaklar1 laz1m.

ÇOOOK AC0LLL NOLUR
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #44
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
nükleer enerjinin günlük hayatta nerede kullanılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2010       Mesaj #45
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yhhhaaaaaaaaaa lütfennnnnn ses enerjisinn kullanıldığı yeerLer hakkında daha çok ßiLqi verin LüTFén...pazartesiye Lazm..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Nisan 2010       Mesaj #46
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çevremizdeki en büyük enerji deposu güneştir.Fakat son yıllara kadar insanoğlu bu depodan yararlanmayı pek düşünmemiş, ön plana çıkarmamıştır. Fosil enerji kaynaklarının (fuel-oil,kömür,doğal gaz) tükenmeye yüz tuttuğu günümüzde insanoğlu alternatif enerji kaynakları aramaya başlamıştır. Güneşten gelen radyasyon enerjisinin önemli bir özelliği de temiz enerji olmadır. Güneşten gelen radyasyon (fotonlar) ışık hızı ile Dünya’ya yaklaşık 8 dakikada gelir. Fotonlar dalgalı elektrik ve magnetik alanları olan ve yaklaşık 3 cm’ye yayılmış elipsoidal bir enerji yumağı olarak da dönüşebilirler. Bir Foton tanesinin içindeki enerji E = h .  ile belirlenir. Burada h = Planck Sabiti,  ise elektrik ya da magnetik alan dalgasının frekansıdır.

Astronomi Bilimi, uzayın derinliklerinde çok sayıda güneş olduğunu belirlemiştir. Ancak bunlardan bir tanesi bizim yakınımızda, hatta gerçeği söylemek gerekirse Dünyamız onun yakınındadır. Uzaydaki bütün güneşler çok sıcak ortamlardır. Orada madde, atom, molekül halinde pek kalamaz. Güneşte atom, molekül, temek parçacıklar ve her çeşit radyasyon adeta “çorba” halindedir. Bu tür ortama bilim dilinde plazma ortamı denir. Bu tür ortamlarda atomlar, moleküller her an olaşabilir ve her an parçalanır. Bu oluşumlar ve parçalanmalar süreci içinde radyasyon (fotonlar ve madde tanecikleri) etrafa, uzayın derinliklerine yayılır. Uzay Boşluktan ibaret olduğu için, yayılan bu radyasyonu soğuramaz. Güneşten yola çıkan radyasyon, bir yüzeye çarpıncaya kadar yoluna devam eder.
Güneş devamlı olarak fotonlar saldığına göre uzayın derinlikleri hareket halindeki fotonlarla doludur. Çünkü fotonların yayılması için maddesel ortam gerekmez, boşlukta da yayılabilirler. O halde, uzayın derinliklerine dağılmış foton enerjileri vardır. Acaba uygun bir uzay aracı ile bu foton enerjileri uzaydan toplanabilir mi şeklinde düşünülebilir. Uzayın herhangi bir noktasında elektrik ve magnetik alanın, sıra ile E ve B olduğu yerlerde 1 cm hacim içinde E ∏ ve ayrıca B ∏ formülleri ile belirli enerjiler(erg cinsinden) olduğu hesaplanmıştır. Aslında uzaya çıkıp elma toplar gibi, foton enerjisi toplayama gerek yoktur. Fotonlar zaten Dünya Üzerine kendileri gelebilmektedirler. Fotonları yeryüzü üzerinde toplamak çok daha kolaydır. Güneş kolektörleri bu işi yaparlar ve günümüzde çok yaygın tarzda kullanılmaya başlanmıştır. İşte Bu kullanım, insanoğlunun gündemindedir. Günümüzde ısıtma-soğutma ihtiyaçlarının karşılanmasında Güneş enerjisi kullanmak hem alternatif oluşturmakta hem de çevre kirlenmesine sebep olmamaktadır. Bir enerji kaynağı değerlendirilirken, işletmecilik açısından birkaç tane temel faktör vardır ki, göz ardı edilemez. Bunlar, ekonomik oluşu, çevre sorunları yaratıp yaratmayacağı ve güvenlik sorunlarıdır. Güneş enerjisinde bu üç ana sorundan son ikisi yoktur. Halbuki fosil yakıtlarda çevre kirliliğine sebep olma, nükleer enerjide de güvenlik sorunu ön plana çıkmaktadır. Güneş enerjisinin sadece maliyet sorunu vardır ve o, diğerlerinden fazla (pahalı) değildir. Güneş enerjisi sistemlerinin maliyet ve verimliliklerinin, ülkenin coğrafi konumuna çok bağlı olduğu bir gerçektir. Bu açıdan, bilimsel değerlendirmelerde maliyet fazla bile olsa, insanoğlunun bu temiz enerjiye yönelmesinin uygun olacağı şeklinde görüşler vardır.

Coğrafi bakımdan Türkiye çok şanslı bir konumdadır.Yılın 12 ayında devamlı güneş alan bölgemiz vardır. Bu potansiyelin henüz % 1 ‘i dahi değerlendirilememiştir. Ülkemizin enerji açısından dışa bağımlığını azaltacak olan bu potansiyelin değerlendirilmesinin devletçe teşvikinde, desteklenmesinde yarar vardır. Bunun için de öncelikle ülkemiz coğrafyasında Güneş Enerjisi Dağılım Haritası çıkartılmalıdır. Yani bit bölgede birim yüzeye (m ye veya
km ‘ye) günde ne kadar enerji düştüğü ve bunun yılın aylarına göre değişimi belirlenmelidir. Bu tür yıllık istatistikler ülkenin her bölgesi, hatta her kenti için yapılmalıdır. Böylece herhangi bir yörede yıl boyunca güneş enerjisinden faydalanma oranı belirlenmiş olur. Bu açıdan Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin hemen ele alınabileceğine inanılmaktadır
Bu yörelerde her türlü ısıtma, soğutma ve mutfak ihtiyaçları güneş enerjisine göre planlana-
bilir. Bu yönde teknoloji geliştirmesine şimdiden başlanmasında büyük yarar vardır.
Güneş toplayıcıları, iklimi soğuk olan yerlerde, özellikle kış aylarında pek kullanışlı değildir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #47
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çabuk cevap verin enerji biçimlerinin günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #48
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

çabuk cevap verin enerji biçimlerinin günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir

Rüzgar Enerjisi: Elektrik ürtiminde(Rüzgar türbinleri), Su kuyularından su pompalanması için kullanılıyor Bakınız.

Işık Enerjisi - Güneş Enerjisi: Güneş enerjili arabalarda, güneş enerjili hesap makinelerinde, saatlerde, güneş enerjili şarz aletlerinde vb elektronik ürünlerde güneş enerjisi kullanılmakta


Kimyasal Enerji: Akülerde, Pillerde kullanılmakta.

Ses Enerjisi: Müzik dinlemek için vb.

Elektro Manyetik Radyosyon Enerjisi: Radyo ve televizyonlarda, cep telefonlarında iletişim için kullanılmakta.

Potansiyel enerji: Barajlardan elektrik eldesi ve sulama için kullanılmakta. Ayrıca her türlü yaylı sistemde potansiyel enerji kullanılmakta.

Elektrik enerjisi: Elektrik-Elektronik tüm aletlerde kullanılmakta.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2010       Mesaj #49
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
güneş enerjisi danyamızda nerelerde kulanılıyor bilen varsa söyleyebilirmi performasn ödevi de
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2010       Mesaj #50
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar enerji biçimlerinin günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir? lütfen bulan varsa yazsın çok acil

Benzer Konular

14 Mayıs 2017 / UCET91MJ Soru-Cevap
29 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış
11 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
14 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış