Arama

Tat alma nasıl gerçekleşir?

Güncelleme: 29 Nisan 2016 Gösterim: 51.513 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
14 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Tat alma nasıl gerçekleşir?
Son düzenleyen Safi; 28 Nisan 2016 23:20
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Dilimizin üzerinde bulunan tat alma cisimcikleri vardır. Dilimizin üzerinin pütürlü olmasının nedeni budur. Bu cisimciklerin içinde yer alan tat alma hücreleri ve tat alma sinirleri sayesinde tat alabiliyoruz. Ağzımıza aldığımız yiyeceğin tükürükte çözünmesi ile oluşan tat maddeleri bu sinirler yardımı ile beyine; oradan da beyindeki tat alma merkezine iletilir. Bu şekilde yiyeceklerin tadını alırız.
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tat duyusu
İnsanda tat duyusunu alan organ dildir. Dili örten epitel dokuda tat alma cisimcikleri bulunur. Tat alma cisimcikleri tat duyusuna hassas duyu almaçlarını barındırır. Bir besin maddesinin tadının alınabilmesi için tat veren maddelerin tükürük içinde çözünmüş olması gerekir. Ağza alınan madde almaç hücrelerini uyarır. Bu durum almaçlara çok yakın bulunan duyu sinirlerinde impuls oluşmasına yol açar. Beynin ilgili merkezine iletilen bilgi ile tat algılanır. İnsanlar tatlı, acı, ekşi ve tuzlu olmak üzere dört temel tat duyusunu ayırt ederler. Bu tatları ayırt etmeyi sağlayan almaçlar dilde bazı bölgelerde daha çok bulunur.Tatlı ve tuzlu dilin ön tarafında, acı dilin gerisinde, ekşi dilin yanlarında daha çok hissedilir.

Tat duyusunun alınması için, dilin üzerine çok hususi yapıda alıcı (receptör) sinir uçları yerleştirilmiştir. Tomurcuklar şeklinde çıkıntılar yapan bu alıcıların değişik tipleri dilin farklı bölgelerine hikmetli şekilde yerleştirilmiştir. Tatlı maddeleri hissedecek potansiyele sahip alıcılar, dilin yan kenarlarına ve ön kısmına, tuzluluğu hissedecek olanlar orta kısmına, ekşi ve acı maddelere hassas alıcılar da, arka kısmına yerleştirilmiştir.

48257d1461873675 dil nedir dilin yapisi ve gorevleri tat4
Tat tomurcuklarının yüksekliği 30–70 µm, çapları ise 25–40 µm arasında değişir. Bir tomurcukta sayıları 10–50 arasında değişen alıcı hücreler yer alır. Ağza alınan enva-i çeşit maddenin kimyevî hususiyetleri yanında, sıcak-soğuk gibi tesirleriyle ortaya çıkan tahriş ediciliği sebebiyle harap olup ölen alıcı hücreler, yaklaşık on gün içinde yenilenir. İhtiyarların; "Hiç ağzımın tadı yok!" veya "Yediklerimin tadını alamıyorum!" gibi zaman zaman yaptıkları şikâyetlerin temel sebebi, dildeki tat tomurcuklarının sayısının yaşlandıkça azalmasıdır. Genç bir insanın dilinde 9.000 kadar tat tomurcuğu bulunurken, yaşlı birinde bu sayı 4.000 kadardır.

DEVAMI Dil Nedir? Dilin Yapısı ve Görevleri



SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Temmuz 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Nisan 2016 / Misafir Tıp Bilimleri